Annonce
Rejser

Kronprinsparret fejrer Dannebrog i Vordingborg

Kronsprinsparret gæster Vordingborg til fejringen af Dannebrog. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dannebrog bliver fejret i kongebyen Vordingborg i anledning af, at det er 800 år siden, det faldt ned fra himlen i Estland.

Danmarks rød-hvide flag bliver hejst til fødselsdage og på mærkedage. Vi vifter med det til store sportsbegivenheder og klistrer det på lykønskningskort. Der er med andre ord grunde nok til at fejre 800-året for Dannebrog, der finder sted i år. Fejringen finder sted i Vordingborg i tredje weekend af juni. Programmet for fredag 14. og lørdag 15. juni vil løbende blive offentliggjort af arrangørerne, men et punkt er fastlagt. Kronprinsparret deltager i festlighederne om lørdagen, der er Valdemarsdag. Et besøg, som Vordingborg Kommunes borgmester, Mikael Smed, ser frem til.

- På en dag, hvor Dannebrog fejres flere steder i Danmark, er vi både glade for og stolte over, at kronprinsparret har takket ja til at deltage i fejringen af Dannebrog her i kongebyen Vordingborg. Vi ved fra tidligere besøg fra Kongehuset, hvor populært det er, og jeg er ikke i tvivl om, at kronprinsparrets deltagelse i fejringen af Dannebrog vil gøre det til en endnu større folkefest, som rigtig mange vil deltage i, udtaler han i en pressemeddelelse.

Annonce

Fejring af Dannebrog

800-året for Dannebrog bliver fejret i Vordingborg 14. og 15. juni.

Fejringen bliver med deltagelse af kronprinsparret.

Det er Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune, der står bag festdagene.

Adressen for Danmarks Borgcenter er Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg.

Find programmet på hjemmesiden www.vordingborg.dk/dannebrog.

Fejringen af Dannebrog finder sted i flere i byer i Danmark. Find arrangementer på www.visitdenmark.dk.

Også museer markerer 800-året for flaget. Man kan blandt andet opleve udstillinger i Den Gamle By i Aarhus og på Museet Ribes Vikinger.

Flaget fra himlen

Lederen af Danmarks Borgcenter, Carina Nørgaard Schou, er også stolt over, at kronprinsparret vælger at fejre Dannebrogs jubilæum i netop Vordingborg.

- Det er for os en vigtig anerkendelse af, at vores allesammens nationalflag har sine rødder her i byen, hvor Valdemar Sejr regerede hele landet fra sin store kongeborg. Nu går arbejdet for alvor i gang med at skabe et brag af en folkefest på det smukke borgterræn, når vi skal fejre vores vigtigste nationalsymbol og være med til at manifestere Vordingborg og Danmarks Borgcenter som en topattraktion på danmarkskortet, udtaler hun.

Sagnet om Dannebrog lyder, at det faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland 15. juni 1219, hvor Valdemar Sejr kæmpede mod esterne. Med flaget som kampfane slog han esterne. Derefter blev den nordlige del af Estland et hertugdømme under den danske krone, indtil Valdemar Atterdag solgte besiddelsen i 1346.

Det er Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune, der står bag programmet for festdagene, der kommer til at byde på oplevelser og underholdning for alle aldre.

Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce