Annonce
Rejser

Kronprinsparret fejrer Dannebrog i Vordingborg

Kronsprinsparret gæster Vordingborg til fejringen af Dannebrog. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dannebrog bliver fejret i kongebyen Vordingborg i anledning af, at det er 800 år siden, det faldt ned fra himlen i Estland.

Danmarks rød-hvide flag bliver hejst til fødselsdage og på mærkedage. Vi vifter med det til store sportsbegivenheder og klistrer det på lykønskningskort. Der er med andre ord grunde nok til at fejre 800-året for Dannebrog, der finder sted i år. Fejringen finder sted i Vordingborg i tredje weekend af juni. Programmet for fredag 14. og lørdag 15. juni vil løbende blive offentliggjort af arrangørerne, men et punkt er fastlagt. Kronprinsparret deltager i festlighederne om lørdagen, der er Valdemarsdag. Et besøg, som Vordingborg Kommunes borgmester, Mikael Smed, ser frem til.

- På en dag, hvor Dannebrog fejres flere steder i Danmark, er vi både glade for og stolte over, at kronprinsparret har takket ja til at deltage i fejringen af Dannebrog her i kongebyen Vordingborg. Vi ved fra tidligere besøg fra Kongehuset, hvor populært det er, og jeg er ikke i tvivl om, at kronprinsparrets deltagelse i fejringen af Dannebrog vil gøre det til en endnu større folkefest, som rigtig mange vil deltage i, udtaler han i en pressemeddelelse.

Annonce

Fejring af Dannebrog

800-året for Dannebrog bliver fejret i Vordingborg 14. og 15. juni.

Fejringen bliver med deltagelse af kronprinsparret.

Det er Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune, der står bag festdagene.

Adressen for Danmarks Borgcenter er Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg.

Find programmet på hjemmesiden www.vordingborg.dk/dannebrog.

Fejringen af Dannebrog finder sted i flere i byer i Danmark. Find arrangementer på www.visitdenmark.dk.

Også museer markerer 800-året for flaget. Man kan blandt andet opleve udstillinger i Den Gamle By i Aarhus og på Museet Ribes Vikinger.

Flaget fra himlen

Lederen af Danmarks Borgcenter, Carina Nørgaard Schou, er også stolt over, at kronprinsparret vælger at fejre Dannebrogs jubilæum i netop Vordingborg.

- Det er for os en vigtig anerkendelse af, at vores allesammens nationalflag har sine rødder her i byen, hvor Valdemar Sejr regerede hele landet fra sin store kongeborg. Nu går arbejdet for alvor i gang med at skabe et brag af en folkefest på det smukke borgterræn, når vi skal fejre vores vigtigste nationalsymbol og være med til at manifestere Vordingborg og Danmarks Borgcenter som en topattraktion på danmarkskortet, udtaler hun.

Sagnet om Dannebrog lyder, at det faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland 15. juni 1219, hvor Valdemar Sejr kæmpede mod esterne. Med flaget som kampfane slog han esterne. Derefter blev den nordlige del af Estland et hertugdømme under den danske krone, indtil Valdemar Atterdag solgte besiddelsen i 1346.

Det er Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune, der står bag programmet for festdagene, der kommer til at byde på oplevelser og underholdning for alle aldre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce