Annonce
Rejser

Kronprinsparret fejrer Dannebrog i Vordingborg

Kronsprinsparret gæster Vordingborg til fejringen af Dannebrog. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dannebrog bliver fejret i kongebyen Vordingborg i anledning af, at det er 800 år siden, det faldt ned fra himlen i Estland.

Danmarks rød-hvide flag bliver hejst til fødselsdage og på mærkedage. Vi vifter med det til store sportsbegivenheder og klistrer det på lykønskningskort. Der er med andre ord grunde nok til at fejre 800-året for Dannebrog, der finder sted i år. Fejringen finder sted i Vordingborg i tredje weekend af juni. Programmet for fredag 14. og lørdag 15. juni vil løbende blive offentliggjort af arrangørerne, men et punkt er fastlagt. Kronprinsparret deltager i festlighederne om lørdagen, der er Valdemarsdag. Et besøg, som Vordingborg Kommunes borgmester, Mikael Smed, ser frem til.

- På en dag, hvor Dannebrog fejres flere steder i Danmark, er vi både glade for og stolte over, at kronprinsparret har takket ja til at deltage i fejringen af Dannebrog her i kongebyen Vordingborg. Vi ved fra tidligere besøg fra Kongehuset, hvor populært det er, og jeg er ikke i tvivl om, at kronprinsparrets deltagelse i fejringen af Dannebrog vil gøre det til en endnu større folkefest, som rigtig mange vil deltage i, udtaler han i en pressemeddelelse.

Annonce

Fejring af Dannebrog

800-året for Dannebrog bliver fejret i Vordingborg 14. og 15. juni.

Fejringen bliver med deltagelse af kronprinsparret.

Det er Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune, der står bag festdagene.

Adressen for Danmarks Borgcenter er Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg.

Find programmet på hjemmesiden www.vordingborg.dk/dannebrog.

Fejringen af Dannebrog finder sted i flere i byer i Danmark. Find arrangementer på www.visitdenmark.dk.

Også museer markerer 800-året for flaget. Man kan blandt andet opleve udstillinger i Den Gamle By i Aarhus og på Museet Ribes Vikinger.

Flaget fra himlen

Lederen af Danmarks Borgcenter, Carina Nørgaard Schou, er også stolt over, at kronprinsparret vælger at fejre Dannebrogs jubilæum i netop Vordingborg.

- Det er for os en vigtig anerkendelse af, at vores allesammens nationalflag har sine rødder her i byen, hvor Valdemar Sejr regerede hele landet fra sin store kongeborg. Nu går arbejdet for alvor i gang med at skabe et brag af en folkefest på det smukke borgterræn, når vi skal fejre vores vigtigste nationalsymbol og være med til at manifestere Vordingborg og Danmarks Borgcenter som en topattraktion på danmarkskortet, udtaler hun.

Sagnet om Dannebrog lyder, at det faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i Estland 15. juni 1219, hvor Valdemar Sejr kæmpede mod esterne. Med flaget som kampfane slog han esterne. Derefter blev den nordlige del af Estland et hertugdømme under den danske krone, indtil Valdemar Atterdag solgte besiddelsen i 1346.

Det er Bycentrum Vordingborg, Danmarks Borgcenter og Vordingborg Kommune, der står bag programmet for festdagene, der kommer til at byde på oplevelser og underholdning for alle aldre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce