Annonce
Odense

Kronprinsen om nyt veteranhjem: - I får nogle fantastiske rammer

Formand for byggeudvalget, Steen Møller, der står ved siden af kronprins Frederik, har det store overblik over selve huset. Derfor stod han for en rundvisning af gæsterne. Foto: Michael Bager
Kronprins Frederik besøgte Odense, da han skulle indvie det nybyggede Veteranhjem Odense. Også ministre og virksomheder var til indvielsen - til stor glæde for veteranen John Lassen, der ser frem til at have et fristed, han kan dele med sine medveteraner.

Bag det ceremonielle røde bånd står en flok veteraner og kigger på kronprins Frederik, mens han taler til forsamlingen foran det nybyggede Veteranhjem Odense på Søndre Boulevard med en saks i hånden.

- Det er nogle fantastiske rammer i mere end én forstand, som kommer til at værne godt om jer (veteraner, red.). I skal huske også at komme her, når I har det godt, siger han.

Danske Veteranhjem står bag hjemmet, der er det første af sin slags på Fyn og det femte i landet. Idéen bag hjemmet er, at veteranerne har et sted, hvor de kan være sociale i trygge omgivelser.

En af dem, der kommer til at bruge hjemmet, er John Lassen. Han var udsendt til Kroatien ved Operation Storm i 1995 og har været i Bosnien af to omgange. Han har selv været med til at starte en veterancafé i Svendborg, så han forstår om nogen, hvad et veteranhjem kan bidrage med.

- Her er det veteraner, og vi forstår hinanden. Hvis man en dag kommer og er ked over et eller andet, får man lige et broderkram, og så går hverdagen meget nemmere, forklarer han.

Ud over kronprinsen var flere politikere og donorer til veteranhjemmet mødt op. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla var til stede i sit virke som formand for A.P. Møller Fonden, der har støttet etableringen af hjemmet med 10 millioner kroner.

Alt sammen noget John Lassen også værdsætter:

- Det betyder meget, at kronprinsen viser sin interesse i det her. Det er fedt, at både Kongehuset, politikerne og store firmaer bakker op om, og det er en kæmpe anderkendelse, at der er blevet bidraget med så store beløb, siger han.

Annonce

Vejen til et veteranhjem

August 2014

Planerne om at bygge et veteranhjem i Odense søsættes i Fyens Stiftstidende. Det er rådmand Steen Møller (K), der sammen med formanden for Soldaterhjemmet Dannevirke, Henrik Dyhr, præsenterer planerne.

December 2014

Et forsvarsforlig i Folketinget sætter de første otte millioner af til etablering af et veteranhjem i Odense plus penge til en hjem i Aarhus.

Foråret 2015

Isager Arkitekter med Cornelius+Vöge vinder en idékonkurrence om det nye hjem. Tanken er taget fra klostre, hvor man der er plads til samvær, men også fordybelse.

Sommeren 2016

Med en donation på 9,6 mio. kroner sikrer A. P. Møller Fonden, at byggeriet kan gennemføres.

August 2017

Det første spadestik tages i haven bag Soldaterhjemmet Dannevirke. Byggeriet kan gå i gang.

April 2018

Rejsegilde på veteranhjemmet, der med hjælp fra en del fonde får penge til etablering af udendørs arealer og inventar. I alt er der rejst næsten to millioner ekstra til projektet.

December 2018

Veteranhjemmet åbner for besøgende i dagtimerne. Foruden den daglige leder, står et korps af frivillige klar til at stå for driften af hjemmet.

Marts 2019

Kronprins Frederik klipper snoren til den officielle indvielse af veteranhjemmet, der er det første nybyggede veteranhjem i Danmark.

Lærer at leve med PTSD

I Kroatien blev John Lassen og hans deling bombarderet fire dage i træk. Én omkom og 11 blev sårede. Næsten 24 år efter er krigen ikke ude af hans sind, og han har stadig svært ved at være omgivet af mennesker, for eksempel når han køber ind.

For John Lassen kommer det aldrig til at gå væk. Han er bare blevet bedre til at leve med det.

- Hver eneste dag oplever man PTSD’en. Men jo længere tid man har haft det, jo bedre bliver man også til at håndtere det. Den sværeste ting er at mærke efter ens stopknap. Er der for eksempel nogen, der spørger om hjælp til et eller andet, så skal man nogen gange huske at trykke stop. Lige pludselig kan man hurtigt komme til at love sig selv til for mange ting, og så brænder man sammen, fortæller han.

Derfor er det vigtigt for John Lassen, at han har et sted, hvor han kan være sammen med andre veteraner.

Poolbord skal op

Veteranhjem Odense er netop lavet, så veteranerne kan føle sig hjemme. Huset har et stort fællesareal, hvor planen ifølge John Lassen er at hænge en projektor op, så veteranerne kan holde filmaftener. I huset er der også indrettet soveværelser, hvor veteraner kan overnatte i op til tre måneder, hvis de har brug for at komme væk fra hverdagen. Der er sågar et familierum, hvor pårørende kan overnatte.

Personligt ser John Lassen frem til, at et poolbord, der er doneret af veteranhjemmet i Fredericia, bliver sat op.

- Jeg har planer om, at der skal laves en poolturnering en gang om måneden med nogle sjove præmier. Der er ikke så mange veteraner, der tager på værtshuse og spiller pool, men her kan vi jo gå i fred og ro. Det glæder vi os til.

Veteranerne

Der er cirka 2200 veteraner på Fyn, der har deltaget i internationale missioner. Her kommer 950 fra Odense. En mindre gruppe har så store problemer når den hjemsendes, at de har svært ved at komme i gang med en uddannelse eller job. Med etableringen af Veteranhjem Odense er der nu fem veteranhjem i Danmark, der drives af Danske Veteranhjem. Foruden Odense er der veteranhjem i Aalborg, Aarhus, Fredericia og på Frederiksberg.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Mit Sverige in memorian

Min barndoms Sverige var også min mors og min farfars Sverige. Det var familiebesøg i min mors moster Adeles røde hus i skoven i Halland. Stedet, der stadig emmede af sommerferie paradis for min mor og hendes broder, Roland, i en svunden tid. Familien passede gården som generationer havde gjort det før dem. Adele og hendes broder, Henning, sled og slæbte med at passe besætningen og dyrke den stenede jord. Familiens blod og jord gik i et. Adele og Henning Nilsson døde mætte af dage, ikke fattige, heller ikke rige. Gravstenene på kirkegården i Hishult minder om, at de udgjorde grundstammen af etniske svenskere. Hårdt arbejde havde de, men til gengæld ærligt arbejde fra en tid med et fornuftspræget Sverige, hvor rettigheder og pligter fulgtes ad. Min farfars mor ankom til København fra Blekinge omkring forrige århundredeskifte lige som 100.000 andre etniske svenskere. Som et broderfolk gled de ind i en dansk hverdag på alle niveauer af samfundet. Kun de mange svenske slægtsnavne minder om fortiden. Min oldemor stod på et tidspunkt alene med farfar. Oldemor klarede skærene, og min farfar fandt sin mors fødested i Mørrum, før han gik bort. Ringen blev sluttet. Min længsel mod Sverige er en stærk, ubetinget kærlighed. Det er svenske traditioner, det er Abba, trubadouren Cornelis Wreeswijk, pianisten Jan Johansson, og gensynsglæde med familien i Helsingborg og Skanør. Det er en togtur med Indlandsbanen til Lapland for 40 år siden. Båndene holder trods de mange år, som er gået. Minderne er mange. Jeg sætter en ære i at tale svensk med min familie. Det er velkendt, at Sverige som humanistisk stormagt er ved at blive ført ud over afgrunden. Klinisk renset for fordomme går der en lige linje fra internationalisten og marxisten, Palmes, Rigsdags forslag i 1975 om at gøre Sverige multikulturelt til dagens verdensrekord i antallet af bombesprængninger og voldtægter. Den grænseløse tolerance over for indvandring udvikler sig til en forbrydelse, når det man tolererer er ondskab. Når politikere ved eller bør vide, at indvandring fra 3. verdenslande forøger faren for personfarlig kriminalitet, så mister de deres legitimitet ved ikke at sige fra. I Sverige har den politiske mangfoldigheds utopi udviklet sig til befolkningens modsvarende trøstesløs dystopi i bedste Blade Runner stil med endeløse kampe mellem bevæbnet politi og velorganiserede indvandrerbander. En officiel statsbegravelse kunne være en passende måde, at ære det Sverige politikerne og et flertal af svenskerne selv har lagt i graven; Midnatssolens, de dybe skoves, Pipi Langstrømpes og Emil fra Lönnebergs underfundige Sverige, men også den moderne velfærdsstat funderet på fred fremgang og sikkerhed. Hvil i fred, du blågule, du vil blive savnet, så længe der er nogen, der kan huske dig, du fria, du fjällhōga nord.

Middelfart

Se hele programmet: Navne til Rock Under Broen 2020 afsløret - med populær popduo som genganger

Annonce