Annonce
Nyborg

Kronisk syg: Byrådspolitiker og borgmesterkandidat har forskanset sig under corona-krisen

Sonja Marie Jensen er her fotograferet gennem et åbent vindue til lejligheden på Sølystvej, hvor hun tilbringer langt størstedelen af tiden. Foto: Kasper Riggelsen
Sonja Marie Jensen (S) trives bedst i andres menneskers selskab. Men hun er i behandling for en kronisk mavesygdom, og det svækker immunforsvaret. Derfor er hun ekstra opmærksom på at undgå fysisk kontakt og opfordrer andre til at vise hensyn - ikke bare overfor hende selv, men overfor alle, der risikierer at blive alvorligt syge ved smitte med coronavirus.

Nyborg: For ganske nylig tog 25-årige Sonja Marie Jensen fat på et nyt kapitel i sit arbejdsliv. I forvejen kunne hun skrive byrådsmedlem, gruppeformand og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Nyborg på visitkortet. Nyt er til gengæld rollen som lærervikar på Rosengårdsskolen i Odense.

Hun nåede dog ikke at have meget mere end en håndfuld almindelige arbejdsdage, før hun og kollegerne torsdag i sidste uge blev sendt hjem for at begrænse risikoen for corona-smitte.

Siden har hun forskanset sig i sin lejlighed på Sølystvej i Nyborg, hvor hunden Brutalis er den eneste, der holder hende ved selskab. Sonja Marie Jensen, der ellers trives bedst i andre menneskers selskab, lider af en kronisk mavesygdom, som hun er i biologisk behandling for.

Problemet er, at behandlingen svækker hendes immunforsvar. Derfor er hun særlig modtagelig overfor coronavirus, ligesom hun risikerer at blive alvorligt syg i tilfælde af smitte.

- Det er ikke sådan, at jeg frygter at dø. Men helt inde i hjertet er jeg bange for, om jeg er smittet, eller om jeg bliver smittet, så jeg ryger på sygehuset i en spidsbelastningstid. Den anden del af min bekymring handler om, at vi kan komme i en situation, hvor vores sygeplejersker og læger skal stå i døren til sygehuset og vælge mellem, hvem de kan hjælpe eller ikke kan hjælpe. Det er det, vi ser i Italien, og vi skal for alt i verden undgå, at noget tilsvarende sker herhjemme, siger hun.

Det er helt fair, at du som person ikke er nervøs over corana og nok skal klare dig igennem. Men det er ikke nødvendigvis dig selv, du skal passe på. Det er folk som mig med et nedsat immunforsvar.

Sonja Marie Jensen, gruppeformand for Socialdemokratiet i Nyborg og kronisk syg

Annonce

Ansigt på alvoren

Riskoen er bestemt til stede, fordi der stadig er mange danskere, der tilsyneladende ikke tager situationen alvorligt, mener Sonja Marie Jensen.

Det er samtidig den primære grund til, at hun har valgt at fortælle åbent om sin mavesygdom. I første omgang i form af et opslag på sin Facebook-profil og nu til Fyens Stiftstidende.

- Jeg har haft en oplevelse i min egen omgangskreds af, at man ikke har lyttet til de signaler, der er kommet fra myndighederne. For eksempel det, at nogle valgte at gå på værtshus for at drikke øl sammen onsdag aften efter pressemødet, fordi nu var det deres sidste dag. Jeg bliver så forarget og rasende indeni, og det har jeg også skrevet ud på de sociale medier. Det er helt fair, at du som person ikke er nervøs over corona og nok skal klare dig igennem. Men det er ikke nødvendigvis dig selv, du skal passe på. Det er folk som mig med et nedsat immunforsvar, det er det nyfødte spædbarn, det er den ældre ude på plejehjemmet, det er kræftpatienten, lungepatienten og så videre. Det er vores helbred, du sætter på spil.

- Jeg tror, det er vigtigt at få sat et ansigt på. Derfor vælger jeg at snakke om de her ting, siger Sonja Marie Jensen, der stadig ikke har vænnet sig til sin nye hverdag, hvor der lige pludselig er store huller i kalenderen.

- Jeg har stillet mine elever den opgave, at de skal føre dagbog, og jeg er selv begyndt at gøre det samme. I den forbindelse gik det op for, at det er første gang i flere år, at jeg har så meget fritid, fortæller Sonja Marie Jensen, der blandt andet får tiden til at gå med at male sin lejlighed og gå ture med hunden.

- Jeg begyndte jeg at male lejligheden i foråret 2018, mens jeg ventede på borgmesterkandidaturet. Men jeg blev aldrig færdig, fordi jeg pludselig fik så travlt. Derfor tænkte jeg, at det her kunne være en god anledning, fortæller hun.

Annonce

Bekymret for helbredet

Sonja Marie Jensen havde også sit at se til året forinden, hvor hun blev landskendt for sine udtalelser om den seksuelle krænkelseskultur i dansk politik. Det var nogenlunde samtidig med, at hun første gang oplevede symptomer på mavesygdommen.

I starten troede lægerne, at hun led af mavesår på grund af et højt stressniveau og blev behandlet derefter. Først langt senere fandt man ud af, at der i stedet er tale om en kronisk betændelse i tarmen.

- Der var flere, som under valgkampen i efteråret 2017 kommenterede på, at jeg havde tabt mig. Nogle troede, at det var stressrelateret, men jeg trives godt i en valgkamp. Det handlede om, at jeg ikke kunne holde noget i mig, fordi jeg havde betændelse i maven, siger hun.

Mens valgkampen var på sit højeste, valgte Sonja Marie Jensen er trækket stikket i tre dage, fordi hun gennemgik en såkaldt kapselundersøgelse, hvor der bliver taget billeder af det indvendige.

- På det tidspunkt anede jeg ikke, hvad jeg fejlede. Jeg var ikke ydmyget af at skulle gå rundt med en stor bæltetaske, mens undersøgelsen stod på, men jeg var naturligvis bekymret for mit eget helbred, siger hun.

Når hun ikke sidder indenfor, går Sonja Marie Jensen tur med hunden Brutalis, der holder hende ved selskab. Foto: Kasper Riggelsen
Annonce

En hjælpende hånd

Med god grund, skulle det vise sig. Efter valgkampen fik hun det rigtig dårligt, fordi hun fik ordineret noget medicin, hun ikke kunne tåle. Anderledes forholder det sig med den biologiske behandling, som hun modtager i dag. Men med den følger, som allerede nævnt, et svækket immunforsvar.

Derfor er hun nødt til at tage sine forholdsregler og undgå al fysisk kontakt med andre.

- Heldigvis har jeg en familie, der hjælper mig i det daglige. Jeg har også skrevet til den lokale støttegruppe, og der er rigtig mange, som har henvendt sig og tilbudt deres hjælp. De fleste skriver, om jeg mangler Pepsi Max. Det kan man grine lidt af, men det er faktisk noget af det, jeg prøver at skære ned på. Selv om det er svært, bemærker hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Gense live-læsermøde: Minister besvarede fynboernes spørgsmål inden trafik-forhandlinger for milliarder

Coronavirus

Live: Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Nordfyn For abonnenter

Brugsuddelere i nødråb til politiet efter bekostelige tyverier: Samme tyv med smag for champagne og dyre vine kommer igen og igen

Annonce