Annonce
Sydfyn

Kronik: Kan der være oversete konsekvenser af corona-reglerne?

Pernille Pryds fa Rudkøbing stiller spørgsmål til statsministeren. Foto: Christian Moegreen Hjortshøj
Annonce

Til Mette Frederiksen

Jeg skriver til, dig fordi jeg er super bekymret og frustreret over måden, I håndterer denne ”krise” på. Grunden til, at jeg gang på gang har ligget søvnløs om natten, skal nok findes i min viden og erfaring inden for forskellige fag.

Jeg har gennem de sidste 28 år arbejdet som henholdsvis dagplejer, hvor jeg arbejdede med børn fra belastede familier, som pædagogmedhjælper og som sosu-assistent indenfor både hjemmepleje, sygepleje og socialpsykiatri. De sidste to år var jeg leder af en afdeling for senhjerneskadede.

Dette har naturligvis givet mig lidt viden om rigtig mange ting. Jeg kan derfor ikke lade være med at gruble over, hvad alle disse tiltag kan have af langsigtede konsekvenser og vil rigtig gerne høre dine tanker om dette.

I siger ”vis samfundssind”; I tvangslukker flere brancher. I åbner dem igen, med diverse restriktioner.

I siger; hold afstand. Sprit hænder. Bær mundbind. Forsamlingsforbud 10. Ingen alkohol efter kl. 22. Ikke danse.

I lukker skoler/institutioner. I lukker de ældre plejehjemsbeboere inde på deres stuer. I forbyder besøg af pårørende på plejecentre. I laver love, som ingen kan gennemskue. Jeg kan ikke liste det hele op.

Hvad betyder alle disse tiltag og restriktioner? I begrunder det med, at det er for at bryde smittespedningen og redde liv samt for at forebygge overbebyrdelse af vores sygehusvæsen. Men hvad hvis vi overvejer, hvad disse restriktioner kan have af langsigtede konsekvenser for hele landets befolkning?

Jeg vil undlade at gå ind i de store økonomiske konsekvenser, da jeg faktisk ser dem som mindre væsentlige end folkesundheden – dog langt fra ligegyldige, da de jo kan have stor indflydelse på, hvordan vort velfærdssamfund kan blive fremadrettet.

Jeg vil derimod se på Immunforsvar, forhøjet blodtryk, allergier og mental tilstand.

Vi har to typer immunforsvar; et medfødt og et erhvervet. Det erhvervede er det, vi selv opbygger ved at blive udsat for smitte af forskellig art. Hvad sker der, hvis vi ikke bliver udsat for nogle bakterier/vira? Kan vi risikere, at vi dermed gradvist svækker hele Danmarks befolknings immunforsvar? Og hvilke konsekvenser vil det have?

Er du presset, angst, irriteret, stresset og lignende risikerer du forhøjet blodtryk, som kan resultere i blodpropper. Det, jeg oplever med disse restriktioner, er, at uanset om folk er for eller imod, er begge grupper i risiko for at øge deres blodtryk. Enten er de konstant angste for at blive smittet eller at smitte andre. Eller også føler de sig konstant kontrolleret og reguleret. De føler, deres personlige frihed er væk i mange henseender. Begge grupper risikerer at bliver aggressive i mange sammenhænge.


Er du presset, angst, irriteret, stresset og lignende risikerer du forhøjet blodtryk, som kan resultere i blodpropper. Det, jeg oplever med disse restriktioner, er, at uanset om folk er for eller imod, er begge grupper i risiko for at øge deres blodtryk.


Arbejdspladser er tvunget til at ændre på deres drift. Medarbejdere bliver beordret til at arbejde hjemmefra, hvilket fratager dem den daglige, naturlige kommunikation med deres kolleger, som både gavner selve arbejdsgangene og deres personlige forhold til hinanden. Det kan, for mange, tillige være en belastning hjemme hos familien, da hjemmearbejdet og den daglige gang i hjemmet skal forenes.

Visse brancher er i risiko for at måtte dreje nøglen. Mange medarbejdere frygter fyringssedlen, der kan komme når som helst. Der er utallige situationer, hvor folk risikerer at deres blodtryk påvirkes negativt.

Når vi kommer til allergier og immunforsvar er der meget, der peger på, at overdreven hygiejne øger risikoen for allergier og svækker immunforsvaret. Vi har en massiv mængde bakterier på og i os, som vi har brug for. Den naturlige balance ødelægges ved overdreven brug af sprit og sæbe. Hvad kan konsekvensen for hele befolkningen være ved det? Risikerer vi, at vi de kommende år vil se en stigning i allergier og svækkelse af autoimmunsystemet?

Når vi snakker mental tilstand, er det afgørende for både ens fysiske og psykiske sundhed, at man ikke oplever en længerevarende dårlig mental tilstand. Men hvad gør det ved hele Danmarks raske befolkning, hvis de oplever en dårlig mental tilstand over længere tid, uden at kunne gøre noget selv?

Vi har, desværre, mange mennesker i Danmark, ikke mindst unge, der under normale omstændigheder, i forvejen lider af svækket psykisk tilstand. Hvad betyder det, når de ikke kan have den normale kontakt med de mennesker og faggrupper, der hjælper dem igennem de svære tider? Kan det blive så slemt, at selvmordsforsøg øges?

Du taler om samfundssind. Jeg må sige, at jeg ikke helt kan få øje på samfundssindet i alt dette. Kunne det håndteres anderledes, så man både tager hensyn til de fysisk svækkede grupper og til resten af befolkningen, der efter al sandsynlighed godt kan tåle at blive syg, for derefter at blive rask igen – nu med styrket immunforsvar?

Kunne det tænkes, at din måde at håndtere corona på, får langt værre konsekvenser i fremtiden, end hvis det var blevet håndteret anderledes? Kunne du have ladet erhvervslivet, skoler og institutioner fungere normalt og i stedet have brugt pengene på at skærme og hjælpe de udsatte?

I den forbindelse vil jeg gerne gøre opmærksom på, at Sundhedsstyrelsen oplyser, at af alle danskere, der er blevet testet positive for coronavirus, har 22 procent været indlagt og knap 6 procent er døde. Heraf har 82 procent været multisyge, og tre ud af fire var over 75 år med kronisk hjertesygdom, lungesygdom, diabetes og nyresygdom som de vigtigste risikofaktorer.

Og nu ved jeg godt jeg kommer til at lyde kynisk i nogles ører, men jeg mener også, at vi er nødt til at acceptere, at vi ikke kan lovgive os ud af sygdom og erkende, at nogle dør. Jeg vil understrege, at jeg naturligvis ikke er ligeglad med om folk dør. Jeg ved bare, at det gør vi.

Jeg har selvfølgelig ikke et svar på, hvordan det kunne være gjort – jeg sidder ikke med et panel af eksperter omkring mig. Men jeg sidder med oplevelsen af, at vi er underlagt nogle, i min optik, voldsomme restriktioner, der griber alvorligt ind i folks liv, og at vi ikke selv kan få lov til at vurdere, hvad der er godt for os, mens vi er på denne jord.

Jeg håber meget, at du har taget dig tid til at læse dette brev igennem og vil tage dig tid til at svare tilbage.

På forhånd tak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce