Annonce
Debat

Kronik: Stoltheden over at være god til omsorg skal findes frem - det er et meget vigtigt arbejde

Line Strandgaard skriver i denne kronik, at omsorgsarbejde bør betragtes som et meget vigtigt arbejde, som også skal afspejles i løn og ansættelsesforhold. Pressefoto: Maria Fynsk Norup

Mor, jeg kunne godt tænke mig at arbejde på et plejehjem engang”. Bemærkningen kom fra min søn på 12, da vi gik forbi det nu nedlagte plejehjem, hvor jeg på et tidspunkt arbejdede som aktivitetsmedarbejder. Han var med mig på arbejde et par gange, hvor han på eget initiativ fik lavet papirflyvere med et par af beboerne, som susede gennem luften (altså papirflyverne), så moren lige var ved at tænke, at det blev for vildt - men det gjorde det ikke: der var derimod pludselig smil på mange af beboernes læber, og en gammel herre, som vi nærmest ikke troede kunne bevæge sig mere, fik pludselig mobiliseret kræfter til at sende en papirflyver tværs gennem opholdsrummet.

Jeg er glad for at min søn fik den og flere andre gode oplevelser med de ældre på plejehjemmet, og at han oplevede det helt særlige nærvær, man kan have med gamle mennesker. Og jeg er som mor glad og stolt over, at han har lyst til at arbejde med omsorg. Jeg fortalte ham derfor, at jeg mente, han ville være rigtig god til det arbejde, og at det ville være nogle heldige gamle, der ville få ham som hjælper. Drengens reaktion: stolthed.

Jeg mener, vi skal lære vores børn, at det at arbejde i omsorgssektoren er noget, man kan være stolt af, og det at være god til omsorg er noget værd.

Line Strandgaard

I debatten om problemerne med at rekruttere personale til plejesektoren nævnes det ofte, at der mangler varme hænder. Og det er fuldstændig rigtigt, men det er ikke hele sandheden: der mangler nemlig varme og kærlige hænder. For hvis man ikke har glæden ved at give omsorg til andre samt en vis ydmyghed over, at det faktisk er beboernes hjem, man færdes i, så bliver det efter min bedste overbevisning aldrig noget lykkeligt ansættelsesforhold.

Annonce

Stoltheden over at være god til omsorg skal findes frem. Og for at være stolt over ens arbejde, må der være nogen, der anerkender ens indsats. Vi kan jo starte med at begrave tjenestemandsreformen fra 1968, hvor mange af de kvindedominerede omsorgsfag blev placeret i en lønkategori, som kun gav mulighed for en lav lønudvikling i forhold til andre sammenlignelige fag. Grunden var, at man dengang betragtede omsorgsjobs som et supplement til mandens job og ikke noget, man skulle leve af alene. I dag burde vi være blevet klogere: vi er dybt afhængige af vores omsorgsarbejdere, og samfundet kollapser uden dem. Sygeplejerskekrisen er et tydeligt eksempel herpå.

Hvordan lykkes vi så med at tiltrække de nødvendige varme og kærlige hænder til den hårdt trængte sektor? Jeg mener, at der er behov for et afgørende holdningsskifte:

Omsorgsarbejde skal betragtes som et meget vigtigt arbejde, hvilket skal afspejles i løn og ansættelsesforhold.

Omsorgsarbejdere, der er gode til deres fag, skal fremhæves og hyldes: Flere omsorgsarbejdere på forsiden af aviserne! Flere statuer og monumenter over omsorgshelte og heltinder! Jeg ser inskriptionerne for mig:

X ydede en kærlig støtte og pleje til døende mennesker i sit arbejde på X.

X tog adskillige ekstravagter og udsatte sig selv for smittefare for at yde en ekstraordinær indsats under corona-krisen.

Indsatserne er mange…

Sidst men ikke mindst mener jeg, vi skal lære vores børn, at det at arbejde i omsorgssektoren er noget, man kan være stolt af, og det at være god til omsorg er noget værd. Vi kan starte med at tage børnene med på plejehjemmene og besøge de gamle og lade dem opleve glæden ved at glæde andre. For det er blandt børnene, at vi skal finde fremtidens varme og kærlige hænder.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

De mødtes til et fynsk bondebal for et helt liv siden: Else og Verner har været gift i 65 år - her er deres opskrift

Kerteminde For abonnenter

Der gik 15 år før folk fik øjnene op for Flemmings opfindelse: Efter ny lov bliver han kimet ned

Odense

Nu har bilisterne lært det: Bøder for 25 millioner har sænket farten på Odense-strækning

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Erhverv For abonnenter

Konkursen slog grundlæggeren af Munkebo Mikrobryg ud: - Men en dag rejste jeg mig op og gik

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Odense

Fjernvarmekunder kan roligt skrue op for radiatoren: Trods milliardinvestering i CO2-fangst vil Fjernvarme Fyn holde prisen

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Nyborg For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kommune vred armen om på erhvervsmand: Betal dummebøde - eller din ejendom går på tvangsauktion

Odense

- Det lyder som science fiction, men det er et eventyr: Minister satser på klimaløsning fra Fyn

Annonce