Annonce
Nordfyn

Krogsbølle Sogn tæt på at blive Årets Landsby: - Det er en fjer i hatten

Kasserer og sekretær Kjeld Kramsbjerg Hansen (tv.), næstformand Lars Landtved-Holm og formand Anne Mette Ditlev. Alle tre er repræsenteret i Krogsbølle Sogns Lokalråd. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Krogsbølle Sogn, der er udgjort af landsbyerne Bårdesø, Krogsbølle og Tørresø, er blandt de tre finalister i dysten om at blive Årets Landsby. Lokalråd jubler over udvælgelsen.

Krogsbølle: Anne Mette Ditlev, formand i Krogsbølle Sogns Lokalråd. Krogsbølle Sogn er udvalgt som en af de tre finalister i dysten om at blive Årets Landsby. Hvad betyder det for det for jer?

- Vi er selvfølgelig rigtig stolte. Det er en fjer i hatten, at det arbejde, vi ligger i at udvikle en landsby, bliver anerkendt. Vi gør det for at gøre vores lokalområde attraktivt for både lokale beboere og tilflyttere. Vi har et aktivt lokalråd og et stort frivilligt engagement og netværk i lokalområdet. Lokalrådet kan være med til at sætte ting i gang, men det er ikke os, der bærer projekterne. Det kan kun de frivillige, og det er derfor også dem, der har en stor andel i, at vi nu er blandt de tre finalister.

Hvad er årsagen til, at I er nået til finalerunden, tror du?

- Vi har haft gang i rigtig meget de seneste par år. I 2015 blev vi kåret til Blomstrende Landsby af DGI Faciliteter og Lokaludvikling, som dog er nedlagt nu. Men vi er fortsat ad samme spor og har udviklet vores lokale udviklingsplan. Den kigger både på de små og nære ting, men den kigger også på, hvordan vi kan samarbejde med kommunen om større projekter i vores lokalområde.

- Eksempelvis har vi været i dialog med kommunen i omkring seks år, før renoveringen af Krogsbølle Bygade blev færdiggjort sidste sommer. Vi har også fået revet et gammelt faldefærdigt hus ned ved siden af Kystskolen afdeling Krogsbølle, og området er nu i fuld gang med at blive transformeret til en grøn oase – et sted, hvor lokale folk kan mødes i forbindelse med forskellige arrangementer. Det faldefærdige hus var en torn i øjet, nu hvor bygaden var blevet forskønnet og renoveret.

Annonce

Lokalrådet kan være med til at sætte ting i gang, men det er ikke os, der bærer projekterne. Det kan kun de frivillige, og det er derfor også dem, der har en stor andel i, at vi nu er blandt de tre finalister.

Anne Mette Ditlev, formand i Krogsbølle Sogns Lokalråd.

Passer på naturen

Årets tema er "den bæredygtige landsby". Hvordan skiller Krogsbølle Sogn sig ud på dette område?

- Vi har det frivillige, sociale og masser af natur, som vi passer på og inddrager. Vi har et projekt kørende, hvor vi på en sød måde skubber til de naboer, der har for meget affald omkring deres ejendom. Vi har også gang i et nyt stiprojekt ud til Fuglsang. Der har tidligere været en sti inde i skoven, og vi har fået naturstyrelsens tilladelse til at genoprette den sti for gående, cyklister og forældre med barnevogne. Sidst men ikke mindst er der vores projekt omkring almennyttige boliger, hvor der arbejdes hårdt på at få opført et seniorbofællesskab på Kirkebakken tæt ved skolen.

Krogsbølle Sogns Lokalråd har meget fokus på FN's verdensmål for bæredygtig udvikling. Mål 11, der vedrører landsbyers miljø, bliver brugt i mange af projekterne.

Søndag den 1. september 2019 fra klokken 10 til 12.30 kommer Bedømmelseskomiteen for Årets Landsby til Krogsbølle for at se og høre om de forskellige tiltag. Krogsbølle Sogns Lokalråd vil være vært for en ganske stor festivitas.

Fynske Carsten Hansen, der er tidligere minister for by, bolig og landdistrikter, er formand for Bedømmelseskommiteen for Årets Landsby. Han bor selv i den lille Odense-bydel Dyrup mellem Dalum og Bellinge.

Carsten Hansen var minister for by, bolig og landdistrikter fra september 2011 til folketingsvalget 18. juni 2015. Han sad i mange år i Folketinget for Socialdemokratiet.

To gange tidligere er en fynsk landsby blevet kåret som Årets Landsby. I 2000 var det Svindinge, der ligger ved Ørbæk. I 2005 løb Korinth ved Faaborg med prisen.

Kort om Årets Landsby

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 23. gang.

Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 1.200 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.

Sidste års tema var "Den samarbejdende landsby", og vinderen var den lille ø i Lolland Kommune Fejø.

Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Vallekilde, Hvilsom, Skovlunde, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.

Torup i Halsnæs Kommune, Asaa i Brønderslev Kommune og Krogsbølle Sogn i Nordfyns Kommune (sognet er udgjort af de tre landsbyer Bårdesø, Krogsbølle og Tørresø) er dette års tre finalister.

Årets tema er "Den bæredygtige landsby", og der vil blive lagt vægt på, om landsbyen har udviklet sig i en bæredygtig retning, hvor følgende forhold indgår i den samlede vurdering:

Natur og fysiske forhold. For eksemel klima, miljø, energi og genbrug.

Social. Her tænkes på integration, generationer på tværs, børn, unge og ældre.

Økonomiske løsninger, som bygger på egne kræfter i fællesskabet.

Kulturel. Traditioner og vaner som underbygger Den Bæredygtige Landsby.

Kilde: Landdistrikternes Fællesråd.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce