Annonce
Sport

Kroatisk trænerlegende jagter guld i sidste EM-finale

Lisi Niesner/Reuters
Søndag bliver sidste mulighed for at vinde EM-guld med Kroatien for den 69-årige landstræner Lino Cervar.

Lino Cervar har i årevis været synonym med det kroatiske herrelandshold i håndbold, når han har dikteret taktikken fra sidelinjen.

Den 69-årige landstræner har dog aldrig vundet EM-guld med Kroatien i løbet af sine to perioder på posten, og derfor er målet klart i søndagens EM-finale mod Spanien i Stockholm.

Her håber Magdeburg-spilleren Zeljko Musa naturligvis på succes for kroaterne, så spillerne kan hylde landstræneren, som håber at stoppe efter OL i Tokyo, hvis Kroatien kvalificerer sig.

Det kan ske ved at blive europamester søndag eller via en kvalifikationsturnering til april.

- Er der nogen, der fortjener guld søndag, så er det Lino Cervar, lyder det fra Zeljko Musa ifølge EM-turneringens hjemmeside.

Det var Musa, der holdt muligheden i live, da han fire sekunder før tid skaffede finalebilletten i fredagens gyser af en semifinale mod Norge.

Her var stillingen 28-28 efter næsten 80 minutters håndbold, da Zeljko Musa afgjorde kampen fire sekunder før tid i den anden forlængede spilletid.

Dermed blev Kroatien første finalehold, og siden spillede Spanien, som er regerende europamester, sig i finalen ved at besejre Slovenien i den anden semifinale.

- Lino har vundet alt. Han har vundet OL og VM, men han mangler stadig EM-guld, og dette er hans sidste chance. Vi vil gøre alt for Lino og give ham trofæet. Han har gjort så meget for kroatisk håndbold og for hele Kroatien, siger Zeljko Musa.

Lino Cervar blev landstræner første gang i 2002 og frem til 2010. Dengang blev det til VM-guld i 2003 samt OL-guld året efter i Athen.

Kroaterne opnåede i perioden også VM-sølv i både 2005 og 2009 samt EM-sølv i 2008 samt 2010, men EM-guld er det aldrig blevet til for træneren.

I 2010 stoppede Lino Cervar som kroatisk landstræner, men han tog over igen i 2017 med EM på hjemmebane i 2018 for øje.

Kroatien måtte dog nøjedes med en femteplads for to år siden, men Lino Cervar blev på posten med blikket rettet mod OL i Tokyo.

Håbet er dog at sikre EM-guld, og under alle omstændigheder er OL det helt store mål.

Lykkes det at nå med til Tokyo, så er det slut med jobbet som kroatisk landstræner til sommer.

- Dette år er helt sikkert mit sidste. Det er min sidste EM-turnering, og jeg håber, at jeg kan stoppe som guldvinder i Tokyo, siger Lino Cervar ifølge hjemmesiden.

Kroatiens seneste guldmedalje i en af de tre store turneringer var OL-guldet i 2004.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Brandvæsenet måtte rykke ud: Brand i lade

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Odense For abonnenter

Tidligere overlæge fra OUH efter dødsfald på Havebæk: Forbryderisk ikke at reagere

Annonce