Annonce
Indland

Kritikere står klar med Eritrea-skyts mod Frederiksen

Kritikere står klar med Eritrea-skyts mod Frederiksen

Venstre, SF og Enhedslisten er ikke tilfreds med Mette Frederiksens ageren i sagen om omstridt Eritrea-rapport

Torsdag morgen vil der vente en byge af spørgsmål på justitsminister Mette Frederiksen (S) i sagen om en omstridt rapport fra Udlændingestyrelsen om forholdene i Eritrea.

Sådan lyder meldingen fra Venstre, SF og Enhedslisten, efter at Frederiksen onsdag har meldt sin tilfredshed med de svar hun har fået fra Udlændingestyrelsen over de seneste dage. Torsdag morgen er hun kaldt i samråd i sagen.

- Jeg synes ikke, der er grund til at være tilfreds. Rapporten om Eritrea bør trækkes tilbage. Det er uansvarligt at lade den stå til grund for noget i asylbehandlingen. Jeg håber, at Ombudsmanden går ind i sagen, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg ser frem til at få svar på, om ministeren mener, at rapporten er i orden, at kvaliteten er okay, at man kan stole på den, og om hun mener, at den er lavet på en acceptabel måde, siger hun.

Eritrea-rapporten er blevet undsagt af to af de væsentligste kilder i rapporten og to navngivne medarbejdere i Udlændingestyrelsen, samt FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Kritikken går både på indholdet, nemlig at asylansøgere, der har unddraget sig nationaltjeneste kan sendes retur til Eritrea, og på metoderne, primært i forbindelse med en ny metode for, hvordan man bruger kilder.

Udlændingestyrelsen har siden vendt på en tallerken og vurderet, at mange, der har unddraget sig nationaltjeneste kan opnå asyl i Danmark.

SF's udlændingeordfører Karina Lorentzen forstår ikke, hvorfor justitsministeren er tilfreds.

- Jeg synes, man glider af på spørgsmålet om, hvordan man er nået frem til en fejlagtig konklusion, som man ender med at trække.

- Det mest mærkværdige er, at man fra Udlændingestyrelsen lægger op til at fortsætte med at følge den nye model for fact-finding-rapporter.

- Jeg er utryg ved, at man bare slår en streg hen over forløbet og fortsætter i samme spor, siger Karina Lorentzen inden samrådet.

Også Venstres retsordfører Karsten Lauritzen kræver svar.

- Vi holder justitsministeren ansvarlig.

- Hun kan ikke holde Udlændingestyrelsen ud i strakt arm, som hun forsøger, når den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) har sagt, og så beklaget, at hun har sagt, at det er hende, der har sendt Udlændingestyrelsen til Eritrea, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hesselet kan løbe med fornem kokkepris

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Kerteminde

Naboer i oprør mod solcelleanlæg: 25 familier bliver fattigere for at gøre en rig mand rigere

Annonce