Annonce
Odense

Kritiker af biogas-udvidelse: De har forkastet 800 underskrifter

Fangel Biogas, der ligger i Odense Kommunes sydlige udkant, åbnede i 1989 og er siden udvidet ad flere omgange. Samtidig er byen vokset ud ad og er rykket tættere på. Foto: Fangel Biogas
Beboerne vil nu holde endnu tættere øje med biogasanlæg, lyder det fra initiativtager til underskriftsindsamling.
Det er en slukøret Bartosz Pilecki, Fyens Stiftstidende træffer tirsdag efter By- og Kulturudvalgets beslutning om at sige ja til en udvidelse af Fangel Biogas fra 132.000 ton årligt til 250.000 ton årligt. - Vi er meget, meget skuffede. Vi har forsøgt at overbevise dem, siger han med henvisning til det flertal af politikerne i udvalget, som støtter udvidelsen. Bartosz Pilecki har stået bag en underskriftindsamling i Skt. Klemens imod udvidelsen, som 758 personer har skrevet under på. - Vi håbede til det sidste, men grundlæggende har de (flertallet i udvalget, red.) forkastet 800 underskrifter fra os borgere, siger han.
Annonce
Ikke overraskende er Karsten Østergaard Jensen, driftsleder hos Fangel Biogas, som er ejet af Bigadan, tilfreds med sagens udfald. - Vi er glade, det er klart. Nu mangler vi lige byrådets godkendelse i morgen (onsdag, red.), inden vi er helt i mål. Og så kan vi komme i gang med de forbedringer, vi gerne vil lave, siger han. Driftslederen håber, at modstanden imod biogasanlægget med tiden vil aftage, når udvidelsen er gennemført. - Jeg håber da, at når vi er i mål med udbygningen, så vil folk ikke føle sig så generet af det, som de har frygtet. Vores helt klare mål at leve op til det, vi har lovet, siger han. Bartosz Pilecki mener dog ikke, at beboerne historikken in mente har nogen god grund til at tro på de løfter om færre gener, Bigadan har udstedt. - Vi kommer til at holde tæt øje med, at de overholder det, de har lovet. Og ellers kommer vi til at oversvømme både kommunen og firmaet med klager, varsler han.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce