Annonce
Kultur

Kritik indefra: Bestyrelsesmedlem er utilfreds med at Brandts skal drive egen café

Medlem af Brandts' bestyrelse, den konservative rådmand Søren Windell, mener ikke, det er museets metier at drive café i et område, der allerede er rigeligt dækket ind. - Kerneopgaven på et museum er at vise kunst, og man skal passe på det, man har, siger han. Foto: Nils Svalebøg

Medlem af Brandts' bestyrelse, den konservative rådmand Søren Windell, mener ikke, det er museets metier at drive café i et område, der allerede er rigeligt dækket ind. - Kerneopgaven på et museum er at vise kunst, og man skal passe på det, man har, siger han.

Ofte har personalet på Brandts fået spørgsmålet, hvor museumscaféen ligger, og derfor har museumsdirektør Mads Damsbo længe ønsket sig at åbne én. En café, der skulle ligge i stueetagen, tæt på indgangen, så museet får besøg af folk, som ellers ikke plejer at se på kunst men gerne drikker kaffe.

- Det mest underlige ved caféen er, at den ikke er kommet før nu, siger Mads Damsbo.

Nu er caféen åbnet, og den første kaffe langet over en midlertidig disk, men ikke alle i museets bestyrelse er enige i, at det er en god idé at sælge kaffe fra egen kaffebar. Rådmand Søren Windell (K) har fra begyndelsen meldt ud, at han synes, man skal nøjes med at passe kerneforretningen frem for at drive café.

- Jeg synes, at museumsledelsen undervurderer det arbejde, der ligger i at drive en café. I stedet for at bruge kræfter på at sørge for, at bemandingen er i orden, burde man arbejde på det, man er sat i verden for, nemlig at formidle kunst og bevare kunstsamlinger, siger Søren Windell, der har siddet i bestyrelsen i godt otte måneder.

- Hvis der endelig skulle etableres café inde på museet, kunne man i det mindste have forpagtet det ud, så andre havde stået for den daglige drift. Så slap man for at tage stilling til, om man skal bruge ressourcer på at sælge billetter til museet eller på at lave kaffe.

Jeg synes, at museumsledelsen undervurderer det arbejde, der ligger i at drive en café. I stedet for at skulle bruge kræfter på at sørge for, at bemandingen er i orden, burde man bruge kræfterne på det, man er sat i verden for, nemlig at formidle kunst og bevare kunstsamlinger.

Søren Windell, medlem af Brandts' bestyrelse og ældre- og handicaprådmand (K)

Museer har én metier

Søren Windell synes, at en museumscafé er det samme som at sælge kaffe på konkurrenceforvridende vilkår på en plet i byen, der allerede er godt dækket ind.

- Hvis du går bare nogle få meter ud fra indgangen, kan man pege på mindst 10 steder, der uden støtte skal sælge kaffe og noget at spise. Området mangler ganske enkelt ikke endnu en café, siger Søren Windell.

Politikeren anerkender, at de fleste moderne museer, som Brandts gerne vil sammenligne sig med, har fået en café med lidt at spise tilknyttet, men ifølge ham er der også stor forskel på at være Aros, Arken eller Statens Museum for Kunst, der alle ligger placeret for sig selv og uden mulighed for at sende kunderne "ind til naboen", som tilfældet er på Brandts.

- Det er ikke museers metier at drive hverken café eller butik. Heller ikke for at løfte besøgstallet. På museet er det kunsten, der er kerneopgaven, og den synes jeg, man skal koncentrere sig om. Hvis man bruger sine offentlige støttekroner til alt muligt andet og ikke til den kunst, man får dem til, risikerer man at miste dem. Man skal sandelig sørge for at passe på det, man har, siger han.

Museumsdirektør Mads Damsbo tager kritikken med ro og mener, man i stedet skal vende sætningen om:

- Man kunne også spørge de omkringliggende caféer, om de fortsat gerne vil bevare et kunstmuseum, der trækker besøgende til området. En café er et krav til det moderne museum i 2019, siger han.

Annonce

Ny tæller sat op

I forbindelse med åbningen af caféen og istandsættelsen af stueetagen har museet fået sat en tæller op i døren, der skal dokumentere besøgstallet.

En lignende tæller findes på kunstmuseet Aros i Aarhus, der har måtte justere besøgstallet, fordi 33 procent af gæsterne nøjedes med at besøge caféen eller museumsbutikken. Men modellen er helt lovlig, lyder det fra Brandts' kommercielle chef, Ulrik Jungersen, der bekræfter, at man heller ikke behøver købe billet til museet for at komme i den ny café på Brandts:

- Vores gæster spørger os ikke, om vi har en café, men hvor vores café ligger. Det er simpelthen noget, vi er nødt til at have, hvis vi vil blive i kunstmuseernes superliga. Vi regner med, at den i løbet af de næste to-tre år løfter besøgstallet fra 95.000-115.000, siger Ulrik Jungersen.

Men i modsætning til andre museer ligger Brandts jo midt i et caféområde. Kan du ikke bare sende gæsterne ind til naboen?

- Jo, det kunne vi, men det handler om, hvordan folk i dag planlægger deres museumsbesøg. Nu tilbyder vi ikke frokost, så på den måde tænker jeg, at de andre caféer også kan vinde på, at vi åbner café. Men der er et krav om, at vi skal kunne tilbyde hele pakken.

Nogle vil måske mene, at det er konkurrenceforvridende, når I med kommunal støtte i ryggen åbner café. Hvad siger du til det?

- Vores café kan ikke sammenlignes med de andre caféer, fordi vi sørger for, at vores café bliver en del af udstillingen. Endnu er der ikke noget på væggene, men det kommer. Det vil være noget fra de udstillinger, vi har vist.

På Cafébiografens vægge er der også skiftende kunst hver måned. Hvad kan jeres café, som de andres ikke kan?

- Vores café skal give en særlig oplevelse for dem, der kommer på besøg, og så skal den binde hele huset sammen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune

Annonce