Annonce
Odense

Kritik af skattelyforslag: Skal vi lukke Tinderbox?

Hvad bliver konsekvensen, hvis Odense vedtager en politik at blive skattely-fri kommune? Skal kommunen f.eks. ophøre med at samarbejde med Tinderbox, hvis nye ejere i weekenden blev sat i forbindelse med skattely, spørger Konservative i byrådet. Arkivfoto: Fyens.dk
Konservative mener, at rød bloks forslag om at gøre Odense til skattely-fri kommune rummer en lang række konkrete problemer, der bør kastes lys over, inden forslaget sættes til afstemning.

Det lyder sympatisk, og intentionen i forslaget fra rød blok i Odense Byråd om at gøre Odense til skattely-fri kommune kan ingen være uenig i. Men hvad betyder det i praksis?

Sådan lyder spørgsmålet fra Konservative forud for onsdagens byrådsmøde, hvor politikerne skal tage stilling til forslaget om, at Odense skal underskrive organisationen Oxfam IBIS' Charter for Skattelyfri Kommuner.

Gruppeformand for Konservartive, Tommy Hummelmose, siger:

- Vi har simpelthen vanskeligt ved præcis at se hensigten og konsekvensen af forslaget. Intentionerne er super gode, det er alle enige om, men som forslaget ligger nu, er det underbelyst, og der er helt klart brug for, vi kommer et spadestik dybere i forhold til, hvad det konkret vil betyde.

Annonce

Det skriver Odense under på

Vælger Odense Kommune onsdag at beslutte at skrive under på Oxfam IBIS' Charter for Skattelyfri Kommuner, lyder teksten, kommunen tilslutter sig, således:
"Som led i varetagelsen af kommunens sociale ansvar vil kommunen gennem sin indkøbs- og investeringspolitik, indenfor rammerne af kommunalfuldmagten og lovgivningen, tilstræbe at tilvælge virksomheder, der udviser en ansvarlig skatteadfærd. Vi vil bidrage til at udvikle og anvende metoder til, indenfor lovens rammer, at stille krav om gennemsigtighed og en fair beskatning af kommunens leverandører."
Oxfam Ibis har desuden fem konkrete råd, kommunerne opfordres til at følge:

1. Vedtag en politik i byrådet imod skatteundgåelse.

2. Frem åbenhed om skatteforhold hos private samarbejdspartnere.

3. Inddrag skatteforhold ved udbud af mindre kontrakter.

4. Indrag principperne for fair skattebetaling, når kommunen foretager investeringer af sit likvide overskud.

5. Støt igangværende tiltag imod aggressiv skatteplanlægning, bl.a. ved at støtte mærkeordningen Fair Skat.

Slut med Google og Tinderbox?

Hummelmose peger på konkrete dilemmaer, han mener kommunen kan komme til at stå i.

- Hvad er de praktiske konsekvenser? Må medarbejderne i Odense Kommune ikke længere bruge Google til at foretage søgninger, fordi selskabet er sat i forbindelse med skattely, eller må de ikke handle i Ikea? Det kan vi simpelthen ikke gennemskue som forslaget ligger i øjeblikket, siger han.

Han peger også på musikfestivalen Tinderbox, som Odense Kommune støtter med 23,5 millioner skattekroner.

I weekenden bragte Ekstra Bladet en artikel, der sætter Tinderbox i forbindelse med skattely. Uden dog at præsentere håndfaste beviser for, at der sendes penge i skattely, påpeger avisen, at selskabet Providence Equity, der ifølge avisen i sidste ende er ejer af den kapitalfond, Superstruct Entertainment, der har købt Tinderbox, også har et datterselskab på Cayman Islands, der er en velkendt skattelydestination.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar til oplysningerne fra Brian Nielsen, der stadig er direktør, men nu forhenværende aktionær i Down the Drain Holding, selskabet bag Tinderbox, som nu er blevet overtaget af den nye, amerikanske ejer. Men det har mandag ikke være muligt at træffe Brian Nielsen.

Tommy Hummelmose understreger, at han ikke ved, om det er korrekt, at Tinderbox kan forbindes med skattely. Men er det tilfældet, understreger sagen blot pointen, mener han.

- Det er præcis det, vi gerne vil have en snak med forslagsstillerne om, siger Tommy Hummelmose og tilføjer:

- Hvordan tænker man det her udført i praksis? Den hårde konsekvens vil jo så være, at vi som kommune ikke længere vil kunne leje arealer ud til at afholde Tinderbox.

Forslagsstiller i tænkeboks

Forslaget om at lade Odense skrive under på Oxfam IBIS' Charter for Skattelyfri Kommuner er stillet i fællesskab af Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Radikale og Alternativet på initiativ fra Enhedslisten.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra Enhedslistens byrådsmedlem Mathilda Printzlau-Paulsen, og konkret vil avisen gerne have svar på, om partiet mener, at kommunens samarbejde med Tinderbox bør ophøre, hvis det viser sig korrekt, at den nye ejer bag har skattely-forbindelser.

Men Mathilda Printzlau-Paulsen har ingen kommentarer, skriver hun i en e-mail.

- Jeg vil ikke udtale mig om det, før jeg har ordentligt indblik i det, lyder det korte svar.

Avisen har også forsøgt at få en kommentar fra Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der også står bag forslaget om gøre Odense til skattely-fri kommune. Men indtil videre uden held.

Konservative har endnu ikke besluttet, hvordan partiet stemmer, når forslaget onsdag er på byrådets dagsorden.

- Vi håber, vi inden onsdag kan nå at få svar på, hvad det her konkret indebærer. Men som det ligger nu, så er sagen underbelyst, siger Tommy Hummelmose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce