Annonce
Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Udsigten til en lejlighed for 3000 kroner om måneden inklusive forbrug har lokket en del lejere til den tidligere Næsbylund Kro, som ejeren LCK-Bolig forsøger at leje ud som helårsbeboelse. Ifølge Odense Kommune sker det dog ulovligt, da ejendommen ikke er godkendt til boligformål. Foto: Michael Bager
Odense Kommune har krævet lejerne i tidligere kro sat på gaden. Men kommunen går efter de forkerte, for fokus bør være rettet mod udlejeren, der står bag, lyder kritikken fra foreningen Danske Lejere.
Annonce

De lejere, som Odense Kommune senest 31. oktober kræver ud af deres boliger i den tidligere Næsbylund Kro, får nu opbakning udefra.

Lejerforeningen Danske Lejere har læst artiklerne, der har været bragt om sagen, og foreningens driftsleder Jørgen Dyrholm Jensen, der står i spidsen for et kontor med seks jurister, undrer sig over den måde, Odense Kommune optræder på overfor lejerne.


I stedet for at gå efter lejerne, som er gidsler i det her, er det er udlejeren, kommunen skal tage fat i for at få stoppet, at der sker ulovlig beboelse i ejendommen.

Jørgen Dyrholm Jensen, driftsleder hos Danske Lejere


Han mener, at kommunen med kravet om fraflytning inden udgangen af oktober forsøger at presse lejerne, men reelt kan kommunen slet ikke tvinge lejerne på gaden, og derfor bør de ikke lade sig skræmme til at flytte i panik, mener han.

- Lejerne skal tage den med ro, indtil de har fået deres depositum retur og finder en anden bolig, lyder Jørgen Dyrholm Jensens opfordring.

Annonce

Udlejerens ansvar

Hans pointe er, at det er udlejeren, der gør noget ulovligt, ikke lejerne. For lejerne har tidligst fået noget at vide om, at der kunne være noget galt i at bo på stedet, da de fik problemer med at få adresserne folkeregistreret.

- På det tidspunkt har de jo allerede indgået en lejekontrakt og for at få den, har de indbetalt depositum. De er intetanende havnet i det her, og derfor er det ikke i orden, at kommunen lægger så hårdt et pres på lejerne. Kommunen kan i øvrigt slet ikke opsige en lejeaftale. Det kan kun lejer eller udlejer.

- I stedet for at gå efter lejerne, som er gidsler i det her, er det er udlejeren, kommunen skal tage fat i for at få stoppet, at der sker ulovlig beboelse i ejendommen. Det er hans ansvar, og så må han finde en løsning omkring at få lejerne til at fraflytte, som også er tilfredsstillende for lejerne, påpeger Jørgen Dyrholm Jensen.

Odense Kommunes byggesagskontor oplyser, at beslutningen om at kræve lejerne ud af den tidligere kro senest ved udgangen af oktober bunder i Planlovens paragraf 63, som - sagt på jævnt dansk - fastslår, at både ejer og bruger af en ejendom har ansvar for, at det, der foregår på en ejendom, er lovligt.

Annonce

Kig på intentionen

Jørgen Dyrhold Jensen medgiver, at planloven principielt set giver kommunen mulighed for at gå efter både lejer og udlejer, men han efterlyser, at kommunen kigger på intentionen bag udlejer og lejers roller i sagen og udviser sund fornuft.

- De her lejere er ikke dem, der har skabt situationen, siger han og henviser til, at i en anden lignende sag, hvor en lejer blev politianmeldt og endte med at få en bøde på 3000 kroner, fik lejerforeningen efterfølgende i en retssag flyttet ansvaret for at betale bøden over på udlejeren.

- Det er klart, at det er afgørende, om lejeren ved kontraktens indgåelse har været vidende om, at lejemålet var ulovligt, siger Jørgen Dyrholm Jensen.

Han opfordrer om ikke andet Odense Kommune til at slå koldt vand i blodet og give lejerne tid til at finde en løsning frem for at fare frem med trusler.

- Under alle omstændigheder skal de lejere, der ikke har nået at finde noget andet inden udgangen af oktober, ikke flytte ud i hast og derved risikere at lide tab. De skal give sig god tid til at få et overblik, for selv hvis Odense Kommune fastholder sit krav overfor lejerne, bliver det noget, som kommer til at tage lang tid tid.

Det siger Planloven

Planlovens § 63, stk 1:

Det påhviler den til enhver tid værende ejer af en ejendom at berigtige et ulovligt forhold. Består forholdet i en ulovlig brug af ejendommen, påhviler pligten tillige brugeren.

Avisen har forelagt kritikken for kontorchef i Odense Kommunes byggesagskontor Anette Pihl Nielsen.

Danske Lejere kalder lejerne for gidsler og mener, at Odense Kommune bør gå efter gidseltageren, altså udlejeren, i stedet for at gå efter gidslerne. Hvad er din kommentar til det?

- Vores lovhjemmel siger, at vi skal kigge på begge parter, både ejer og lejer. Det er klart, at når vi varsler et påbud, så starter der en dialog. Det er derfor, at alle - både ejere og lejere - kan komme med input, og så kigger vi på sagen igen, siger Anette Pihl Nielsen.

Ejeren af den tidligere Næsbylund Kro, LCK-Bolig, har i et brev til lejerne skrevet, at "I skal ikke fraflytte jeres lejemål", men selskabet har ikke overfor avisen ønsket at uddybe, hvordan selskabet når frem til den konklusion i strid med Odense Kommunes krav.

LCK-Bolig har dog oplyst, at der skulle være en skrivelse på vej fra selskabets advokat.Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

Hårdere straffe og bedre uddannelser: Rahbæk Juel ønsker nationale tiltag i kampen mod negativ social kontrol

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce