Annonce
Udland

Kriseplaget Makedonien får ny regering halvt år efter valg

Zoran Zaevs nye kabinet blev stemt igennem med 62 stemmer for og 44 imod.

En ny, socialdemokratisk regering er blevet godkendt i Makedonien efter flere dages heftig debat.

Annonce

Makedonien har sent onsdag aften endelig fået en ny regering. Landets parlament har indsat socialdemokratiske Zoran Zaevs nye regering.

Zoran Zaevs nye kabinet blev stemt igennem med 62 stemmer for og 44 imod. Det skete efter to dages heftig debat i parlamentet.

Den socialdemokratiske premierminister har lovet, at han vil genoplive Makedoniens forsøg på at blive medlem af EU og Nato.

Den proces er blevet gradvist udfaset af den tidligere regering.

Zaev har også lovet at slå ned på korruption og forbedre levestandarden i landet. Det vil han blandt andet gøre ved at hæve mindstelønnen til det, der svarer til 1400 kroner om måneden.

Socialdemokraternes indtog i regeringskontorerne betyder, at der bliver sat en endelig stopper for det nationalistiske VMRO-DPMNE og Nikola Gruevski, der har haft magten siden 2006.

Balkan-landet har været i en dyb økonomisk og politisk krise i mere end to år, og det har reelt været lammet, siden valget fandt sted i december sidste år.

Gruevski gik i første omgang kun med til at afholde valg, fordi han var under pres fra EU og USA.

Valget blev udskrevet som led i en EU-mæglet aftale mellem landets fire største partier efter en stor aflytningsskandale i februar 2015.

Her blev Nikola Gruevski beskyldt for at aflytte tusindvis af makedonere.

Aflytningsskandalen fik et foreløbigt punktum i januar 2016, da Nikola Gruevski gik af som premierminister som led i den EU-mæglede plan.

Det nationalistiske VMRO-DPMNE havde i mange år haft støtte fra parlamentets magtfulde albanske partier, men de skiftede side og pegede i stedet på Zaev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Danmark

Fundings analyse: Når Messerschmidt bliver forfremmet, skal du lægge mærke til disse tre ting

Annonce