Annonce
Debat

Krisen er større end corona

Lars Christian Lilleholt taler om sit værste halve år personligt, som hårdt ramt af corona, og politisk, med Venstre i dyb krise og farvel til vennen Løkke. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

I denne måned fylder corona-nedlukningen i Danmark ét år. Og det er ikke noget at råbe hurra for.

Det har været nødvendigt, men nedlukningen har desværre også haft rigtigt mange negative konsekvenser: ringere trivsel for den enkelte, store omkostninger for samfundet. Mange danskere står uden arbejde. Mange har fået udskudt vigtige operationer. Mange børn og unge savner at komme i skole – selv om de nok ikke kunne forestille sig at have det sådan for 12 måneder siden. Det betyder alt sammen, at det haster med en genåbningsplan.


Annonce

Der skal testes intensivt, og vi skal være klar til hurtigt at lukke ned lokalt, hvis det viser sig nødvendigt.


Sådan en er Venstre kommet med. Danmark skal åbnes gradvist hver 14. dag, så længe der er styr på smitten. Til at starte med grund-, høj- og efterskoler, liberale erhverv og større butikker. Dernæst blandt andet ungdomsuddannelser, så alle unge kan vende tilbage til deres uddannelse og hverdag.

Der skal testes intensivt, og vi skal være klar til hurtigt at lukke ned lokalt, hvis det viser sig nødvendigt. Når alle over 50 år er vaccineret, og det skulle de gerne være midt i maj, er Danmark helt åbent igen. Det er vores plan.

Desværre oplever jeg fra flere kanter en ærgerlig skepsis overfor den. Ikke af indholdet eller de tanker, der ligger bag. Nej, en ensidig modvilje mod, at vi overhovedet begynder at se på at genåbne samfundet. Kritikken går på, at vi ikke tager corona alvorligt.

Nu har jeg, som det måske er nogle bekendt, personlig erfaring med corona. I vinter blev jeg af tre omgange indlagt med sygdommen, og jeg vil helt kort sige, det ikke er noget, jeg vil ønske for min værste fjende. Jeg var heldig. Og jeg er rask og frisk igen. Jeg slap med skrækken, selv om det så sort ud undervejs. Så der er altså ingen, der skal sige, jeg tager for let på corona.

Det er en skrækkelig sygdom, som vi skal til livs. Men jeg ved også, at krisen er større end corona. Den er økonomisk, fordi der er virksomheder, hoteller, frisører og restauranter, der må dreje nøglen om og mennesker, hvis forretning og livsgrundlag forsvinder. Og den er menneskelig, fordi tristheden og ensomheden rammer både ældre og børn.

Det må og skal være muligt bare at kunne tale om en genåbning. For vi må ikke miste håbet. Det gør vi, når vi stirrer os blinde på restriktioner og nedlukning. Vi har brug for at kunne se lyset for enden af tunnelen. Ellers ser det sort ud.

På tinge

Syv folketingsmedlemmer, der alle er valgt på Fyn, skriver på skift klummen ”På tinge”. De syv er: Trine Bramsen (S), Lars Chr. Lilleholt (V), Rasmus Helveg Petersen (R), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Karsten Hønge (SF), Mai Mercado (K), og Victoria Velasquez (EL).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Revyskuespiller med en baby på fem en halv uge og snart en premiere: - Jeg kan da godt mærke, at den her 40-årige krop kunne trænge til en lur

Middelfart

Efter fire år i kørestol har Johnny fået nok af Middelfart Kommune: Nu stiller han op til byrådet - og han har kun én mærkesag

Annonce