Annonce
Indland

Krise på tandreguleringscenter: - Vi er nødt til at gøre noget

Sekretariatschef Bjarke Skygebjerg Christoffersen håber, at man kan finde fast personale til de ledige stillinger. Indtil det sker kommer centret i endnu højere grad end i dag til at benytte sig af private klinikker og konsulenter. Foto: Odense Kommune

Sekretariatschef i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, Bjarke Skygebjerg Christoffersen, erkender, at man bliver nødt til at hyre flere private specialtandlæger, der koster næsten tre gange så meget som det faste personale på tandreguleringscentret.

Ventelisten er steget igennem flere år, og nu har I så mistet halvdelen af specialtandlægerne på tandreguleringscentret. Hvor store udfordringer står I med lige nu?

- Der er ingen tvivl om, at det er en stor udfordring, når vi pludselig får halveret antallet af specialtandlæger. Vi har arbejdet og arbejder fortsat på at få håndteret situationen. Det gør vi både ved at forsøge at rekruttere nye specialtandlæger og ved at lave aftaler med private leverandører. Det betyder også, at det begynder at se mere positivt ud.

Hvordan ser det mere positivt ud nu?

- Jeg tænker, at vi er tæt på den normering, vi gerne vil have, når vi når frem til starten af foråret.

Så det ser ikke mere positivt ud lige nu?

- Nej, det er mere fremadrettet i forhold til ansættelser og brug af private leverandører. Vi kommer i højere grad til at gøre brug af private specialtandlæge-konsulenter for at løse de akutte problemer. Sagen er bare, at de er meget dyre. De skal have lige omkring tre gange så meget i løn som vores faste personale, så det kan ikke undgå at påvirke økonomien.

Hvordan kan det være, at I ikke har kunnet ansætte nye specialtandlæger til de ledige stillinger?

- Der bliver kun uddannet fem til syv nye specialtandlæger om året, og de bliver kun uddannet fra Aarhus og København, hvor de så typisk bosætter sig. Vi kan så forsøge at gøre os mere attraktive for specialtandlægerne i andre kommuner eller alternativt kigge til udlandet, men der kan være nogle problemer i forhold til fagligheden, så der er vi i hvert fald ikke endnu.

Hvad lægger du din optimisme for fremtiden i, når du samtidigt peger på, at I står med store rekrutteringsudfordringer?

- Jeg er optimistisk, fordi at vi har nogle ting på vej, og vi har også slået en ny lederstilling op. Vi håber på, at der er nogen, der synes, at det kunne være spændende at arbejde med denne her problematik omkring ventelisten.

Foreningen af Specialtandlæger peger ellers på, at det netop kan være den lange venteliste, der kan skræmme specialtandlægerne væk. Hvad tænker du om den udlægning?

- Det kommer lidt an på, hvordan man griber det an. Det er også noget, som vi snakker med specialtandlægerne om. De påtager sig jo også et ansvar for denne her venteliste. Den er selvfølgelig ikke den enkelte specialtandlæges ansvar, og det er heller ikke sådan, at en ny leder bliver holdt op på, at vi har en venteliste. Men han eller hun vil blive holdt op på at komme med mulige løsninger til, hvordan vi kan få nedbragt antallet af børn, der må vente for længe.

I et notat om sagen står der direkte, at den nuværende situation går ud over, hvad specialtandlægerne kan tage fagligt ansvar for inden for deres autorisation. Hvor alvorlig er den udmelding set med dine øjne?

- Det er fuldstændigt rigtigt, at vi ikke bare kan lade stå til. Vi er nødt til at gøre noget. Vi skal enten have fundet nogle til de faste stillinger eller have købt hjælp udefra. Ellers kan vi ikke holde til det. Lige nu er vi nødt til at prioritere benhårdt, så dem, der er mest akutte, kommer først til. Det betyder så også, at andre må vente længere på at komme til.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce