Annonce
Indland

Krise i politiet: DF vil have svar fra justitsminister

Venstres justitsminister Søren Pind.

Dansk Folkeparti kræver svar fra justitsminister Søren Pind (V) om tillidskrisen mellem Fyns Politis direktør og Fyns Politiforening, der onsdag indstillede samarbejdet og udtrykte mistillid.

Selvom Fyns Politis ledelse og Fyns Politiforening fredag har påbegyndt dialogen med det første af en række møder, vil Dansk Folkeparti have justitsministeren til at redegøre for situationen i Fyns Politi.

Onsdag kunne Fyens.dk fortælle, at foreningen på vegne af 600 medarbejdere udtrykte mistillid til politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen og ophævede samarbejdet med ledelsen.

Og det er den splid, som Dansk Folkeparti nu vil have Søren Pind (V) til at forholde sig til. Det sker gennem to såkaldte paragraf 20-spørgsmål til ministeren fredag.

Annonce

- Kan ministeren leve med den viden, der er kommet frem?

Det er den fynske politiker Carsten Kudsk, som er stedfortræder for Alex Ahrendtsen, der har stillet spørgsmålene til ministeren.

- Jeg ved godt, at der er lagt op til et samarbejde nu, men det er også for at gøre det klart, at det her ikke er okay. Jeg håber, at justitsministeren markerer, at dét her skal der være styr på. Og at han mener, der er styr på det, så borgerne kan føle sig trygge uden at skulle tænke på mistillid mellem betjentene og ledelsen, siger Carsten Kudsk.

Han har for det første bedt justitsminister Søren Pind svare på, om "ministeren kan leve med den viden, der er kommet frem om Fyns politidirektør?".

Dernæst om det "giver anledning til overvejelser for ministeren, at Fyns Politis stabschef, økonomichefen og en projektkoordinator har søgt nye job, at chefpolitiinspektøren stopper og går på pension før planlagt, og at ledere søger væk?"

Carsten Kudsk, der bor i Ørbæk og er 2. viceborgmester i Nyborg, har til spørgsmålene vedlagt en skriftlig begrundelse for sine spørgsmål. Han skriver blandt andet:

"Det har vist sig, at Fyns politidirektør ikke anerkender det ledelsesgrundlag, som er indført af rigspolitichefen og rigsadvokaten. Hun leder med frygt og har kortsluttet mange ellers fornuftige beslutningsgange - direkte ledelse i maskinrummet, hvilket ødelægger muligheden for at gøre tingene rigtigt. Chefpolitiinspektør-, politiinspektør- og vicepolitiinspektørlagene er reelt sat ud af kraft."

Det er justitsministeren, der har indstillet Kit Claudi Grøn-Iversen til stillingen som øverste chef for Fyns Politi. Hun blev ansat 1. september 2015.

Ministeren: - Situationen er beklagelig

Onsdag tilkendegav Søren Pind i en mail over for Fyens.dk, at han fandt situationen beklagelig, men forventede samarbejdet mellem Fyns Politiforening og Fyns Politis ledelse genoptaget:

"Situationen i Fyns Politi er beklagelig - et godt og tæt, lokalt samarbejde er afgørende. Politidirektøren har tilkendegivet, at hun lytter til kritikken. Det er min forventning, at smarbejdet bringes tilbage på sporet," lød kommentaren fra justitsministeren.

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storspillende Otterup tilbage på sporet

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce