Annonce
Sydfyn

Krise i bilbranchen - men ikke hos langelandske brugtvognsforhandlere

Coronakrisen har ikke gjort noget skidt for Tornhøj Biler. Snarere tværtimod, fortæller indehaver Daniel Tornhøj. Foto: Finn Eriksen
Mens coronakrisen er hård ved forhandlerne af nye biler, står det anderledes til hos to af Langelands store brugtvognsforhandlere.
Annonce

Tryggelev/Rudkøbing: Coronakrisen har ikke fået fat i hele bilbranchen.

For mens forhandlerne af nye biler er ramt af kraftig nedgang i salget, så går det langt bedre hos brugtvognsforhandlere som for eksempel Tornhøj Biler i Tryggelev på Sydlangeland.

- Brugtbilsalget går godt nok. Vores omsætning i de seneste tre måneder er faktisk 10 procent højere, end den var i de tilsvarende måneder sidste år, siger Daniel Tornhøj, der efter et flydende generationsskifte overtog de sidste anparter efter sin far, Finn Tornhøj, for et par år siden.

Bilbranche i krise

Der er ikke længere forhandlere af nye biler på Langeland.

Men hos to af øens største brugtbilforhandlere lyder meldingen, at salget trods coronakrisen går fornuftigt.

Det gør sig ikke gældende for nyvognsforhandlerne.

I de første fem måneder af 2019 blev der indregistreret lidt flere end 96.000 nye biler i Danmark.

I den tilsvarende periode af 2020 er der blot indregistreret godt 66.000 nye biler.

Det er et fald på 30 procent og kaldes af direktøren for Autobranchen Danmark, Gitte Seeberg, for "temmelig alarmerende".

Hun efterlyser derfor forlængelse af de hjælpepakker, som står til at blive udfaset i juli, ligesom hun anbefaler, at betalingen af registreringsafgiften bliver udskudt i seks måneder.

Kilde: Autobranchen Danmark

Annonce

Billigt skal det være

Dermed ikke sagt, at coronakrisen ingen konsekvenser har haft for firmaet med de syv ansatte.

Tornhøj Auto sælger nemlig ikke kun brugte biler, men påtager sig også at skaffe nye biler hjem til de langelandske kunder, der måtte ønske det.

Det bliver typisk til omkring 50 solgte nye køretøjer om året, men der er sket noget under krisen.

- De seneste tre måneder har vi kun solgt fem nye biler, så det salg er mere mere eller mindre gået i stå. Vi har slet ingen forespørgsler lige nu, siger Daniel Tornhøj.

Også på brugtbilmarkedet er der sket noget.

- Salget har flyttet sig. Hvis bilerne koster over 150.000 kroner, går det stramt. Det er bilerne under 150.000 kroner, der glider bedst, og de små biler bliver nærmest revet væk, siger autoforhandleren, der egentlig ikke undrer sig over tendensen.

- Folk sætter sig ikke ind i en bil til 250.000 kroner, når de ikke ved, om de bliver fyret. De afventer, lyder det.

Annonce

Travlt på værkstedet

Daniel Tornhøj kan berette om nok en tendens.

- På værkstedet går det også derudad. Folk, som normalt får serviceret deres bil hos de autoriserede forhandlere, vælger os, fordi de vil spare. Så vi har fået mange nye kunder og lever også godt af sommerhusturisterne, siger autoforhandleren, som oplyser, at omsætningen på værkstedet de seneste måneder er steget med omkring fem procent.

- Samfundsøkonomisk er situationen helt forfærdelig, men vi vinder faktisk på coronakrisen. Det er de autoriserede forhandlere af nye biler, den rammer, siger Daniel Tornhøj, der i øvrigt oplyser, at han var svært nervøs en overgang.

- Lige da landet blev lukket ned, gik det helt i stå. Men efter kun et par uger begyndte det at gå stærkt igen, og alt i alt har vi ikke noget at klage over, siger han.

Da landet blev lukket ned 11. marts, gik alt i stå hos Autocentrum Rudkøbing og Jesper Ejlersen. Men det kom hurtigt i gang igen, og virksomheden er stort set, hvor den plejer at være. Foto: Finn Eriksen
Annonce

Tre biler om ugen

Det kan indehaveren af Autocentrum Rudkøbing, Jesper Ejlersen, godt genkende.

- Den første uge efter nedlukningen var værkstedet totalt dødt. Uanset om det var reparationer eller eftersyn, så blev det aflyst, og jeg tænkte: "Hvad pokker er det, der sker". Men der er begyndt at komme gang i det igen efter en uge, siger Jesper Ejlersen, der har drevet virksomheden på Spodsbjergvej i udkanten af Rudkøbing i fire år og oplyser, at omsætningen på værkstedet stadig ligger i underkanten af det normale niveau.

Men han har også slået sig på salg af biler i prisklassen fra 15.000 til 40.000 kroner, og her er der ikke noget at klage over.

- Salget lå helt stille i et par uger, men kom så i gang igen, og nu sælger vi omkring tre biler om ugen. Tingene ligner sig selv, og coronakrisen gør ikke ondt på os, siger Jesper Ejlersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce