Annonce
Kultur

Krimi: Svenske Zack lige så god som norske Hole

Annonce

Politimanden Zack Herry er en plaget mand, som har været tæt på samfundets bund, hvor mennesker lever som kyniske svin, der ikke tænker længere end til det næste fix. Og på den måde minder stockholmeren Zack om kollegaen i Oslo Harry Hole, som plaget af dæmoner har svært ved at holde sig fra sprutten.

Andre ligheder mellem de to romanfigurer falder i øjnene. Misbruget hænger uløseligt sammen med deres problematiske forhold til kvinder, de - eller deres nærmeste - udsættes for ekstrem vold og ondskab, som får Zack og Hole til igen at kaste sig over stoffer og sprut.

Handlingen udspiller sig i nutiden, hvor kyniske svin så sandelig også findes på toppen af det svenske og norske samfund. Og så er det helt anderledes vanskelige modstandere end lurvede pushere, som Zack i dette tredje bind i Herkulesserien er oppe i mod.

Jo Nesby skrev i første omgang 10 bøger i Harry Hole-serien - og efter en pause udkom det 11. bind i år. Det svenske makkerpar planlægger vistnok en serie på 12 bind med henvisning til myten om Herkules' 12 arbejder (prøvelser). "Bambi" efterlader i hvert fald flere uafklarede spørgsmål - cliffhangers - af en sådan karakter, at prøvelserne nemt kan fortsætte i flere bind og ikke kun i det fjerde, som er udkommet i Sverige med titlen "Heroine".

De to forfattere kan deres kram. Plottet er skruet godt sammen, så vi følger politifolkene kun langsomt og ikke uden vildveje nærme sig en opklaring, alt imens spændingen stiger. Forfatterne er så ferme, at de ikke behøver billige tricks som at lade politfolkene få en afgørende information, som læserne først får 100 sider længere fremme. Med andre ord er vi informationsmæssigt på niveau med romanfiugurerne. Sproget er levende og flyder, som det skal. Så også oversætteren fortjener ros.

Krimi

Mons Kallentoft og Markus Lutteman: "Bambi"

Tredje bind i Herkulesserien. Oversat af Louise Ardenfelt Ravnild, 400 sider, Politikens Forlag

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordfyn

Mårhundefund bekymrer fynske jægere

Annonce