Annonce
Kultur

Krimi: Grum og gådefuld

Bøger: Et fly styrter i 1980 ind i Mont Terrible i Jurabjergene. Kun en passager ud af 169 overlever, nemlig en baby, som ikke umiddelbart kan identificeres - DNA-test tilhørte dengang fremtiden - for hun kan enten tilhøre en rig eller en fattig familie. En bitter strid opstår nu mellem de to familier, som begge tager ufine metoder i brug i deres kamp. En kamp, som Bussi får skruet sammen til en både grum og gådefuld krimi, men så sandelig også til en satire over kyniske medier og retsvæsenet, hvor især advokaterne hænges til tørre.

Romanen kredser også om identitetsspørgsmålet og forbudte følelser - pigens måske-storebror er forelsket i hende. Sproget er både elegant og facetteret. Med enkle midler får fortælleren således lavet troværdige persontegninger. Når sproget flyder, som det gør, må der også tilfalde ros til oversætteren.

Romanen udkom i Frankrig i 2012 og har siden solgt i mere end 1 mio. eksmeplarer.

Krimi: Michel Bussi: "Pigen på flyet".

Oversat fra fransk af Anders Juel Michelsen, People's Press. 461 sider.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce