Annonce
Nyborg

Krigen mod stoffer er en hyklerisk heksejagt

Nyborg: "Nyborgs unge mennesker er ikke trygge".

Sådan lyder overskriften på et læserbrev, der beskriver en såkaldt "grim kultur af euforiserende stoffer" i Nyborg. Nyborg Gymnasiums rektor, Henrik Vestergaard Stokholm, kommer samme dag med et rungende løsningsforslag i sin egen læserbrevsoverskrift: "Vi har alle et ansvar for at få stofferne ud af Nyborg".

Ingen af læserbrevene konkretiserer hvilke euforiserende stoffer, og dermed ses der bort fra den realitet, at der er afgørende forskelle på de forskellige typer af rusmidler. Nyborg har et udbredt hashmarked - og selvom hashindtagelse videnskabeligt set er overvejende ufarligt (ved ansvarligt brug), er det bevist, at hashrygning i flere tilfælde fører til brug af hårdere og mere skadelige stoffer. Og lige præcis det, er måske en del af den onde spiral, som Janni Sørensen og Jonas Ejby beskriver i deres læserbrev.

Hash er nemlig illegalt og skal købes i det dystre og skumle miljø, hvor der også bliver solgt mange andre og farlige stoffer - lige dér, hvor vi har placeret det. Og i virkeligheden er det vel dér, den såkaldte onde spiral startede; da vi skubbede et af de mest ufarlige rusmidler ud i nattens gader og dermed sendte vores unge med derud.

Henrik Vestergaard Stokholms løsningsforslag om, så helt at fjerne stofferne, fungerer kun som køn ønsketækning og er aldeles urealistisk. Det vil udelukkende skubbe hashen endnu længere ud i et kriminelt og farligt miljø, hvor de unge vil følge efter. Sagen er kort sagt den, at jo længere væk vi skubber det, jo sværere gør vi det for de unge, der kommer i problemer, at finde hjem igen. Debatten om rusmidler har mistet forbindelsen til videnskab og sund fornuft, og synet på rusmidler er vendt helt på hovedet og vædet i ubeføjede fordomme. Henrik nævner i sit læserbrev, at de på Nyborg Gymnasium gør sit for, at "eleverne får forudsætningerne for at leve et godt langt liv.". Det gør de blandt andet ved at have hashhunde med til gymnasiefesterne. Her går der politi rundt på jagt efter unge, der har taget en smule hash med i tasken til en fredag aften, hvorefter de unge vil blive stemplet af samfundet med en god plet på straffeattesten, og dermed vil deres fremtid blive sat på spil.

Dette foregår alt sammen til en fest, der er proppet med fulde unge, mens gymnasiet sørger for, at der bliver langet alkohol over disken - et stof, der dræber millioner hvert år. I stedet vender samfundet sigtekornet mod den pige, der bare hellere ville være skæv på et stof, der ikke har taget et eneste menneskeliv. Samfundet skubber hende væk og længere ud i mørket - nu som kriminel. Frygten for rusmidler er en hyklerisk heksejagt, en jagt på det såkaldte onde. En jagt på en syndebuk, vi nemt og tankeløst kan pålægge ungdommens problemer skylden. Vi skal, som samfund, erkende, at vi tog fejl. Vi skal erkende, at adskillige typer af rusmidler, heriblandt hash, ikke er problemet: det er den verden, der er omkring det. Derfor skal vi få de ufarligste stoffer ud af det dårlige miljø, så de unge ikke forsvinder i mørket. Og vi skal sørge for, at de unge altid kan finde hjem og få hjælp; uden at blive mødt af vores hykleriske samfunds dømmende ansigt.

Indtil da vil Nyborgs unge mennesker fortsat være utrygge.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];