Annonce
Nyborg

Krigen er slut: Gammel bunker omdannes til hyggeligt vinlager

Ove Wittendorff købte bunkeren for 10 år siden, og nu ved han endelig, hvad den skal bruges til. Foto: Patrick Dejbjerg
Ove Wittendorff købte for år tilbage en gammel bunker fra Anden Verdenskrig. Nu har han endelig fundet ud af, hvad den kan bruges til, og nu håber han, at han så småt kan få startet en lille vinklub op i Nyborg, der kan udnytte de unikke muligheder bunkeren tilbyder.

NYBORG: Det er efterhånden ved at være nogle år siden Anden Verdenskrig sluttede, men sporene efter krigen kan man stadig finde flere steder i Europa, men også i Nyborg, hvor der egentlig ikke blev udkæmpet kampe under krigen, har den efterladt spor.

De spor kan heldigvis bruges til fredeligere og hyggeligere formål i dag.

Et af de spor finder man midt i Nyborg på Jernbanegade, hvor Ove Wittendorff har slået sig ned sammen med sin kone Lillian.

Ove og Lillian købte huset for år tilbage, selvom de vidste, at der hørte noget til huset som de egentlig ikke ejede.

- Vi vidste, at der var en bunker på grunden, som ikke var ejet af os, men derimod af Civilforsvaret. Det var først, efter vi havde købt grunden, at vi fandt ud af, at vi måske også kunne få bunkeren med, siger Ove Wittendorff.

Så derfor researchede parret, og det lykkedes dem til sidst at købe bunkeren, så den dermed også er en del af deres ejendom i dag.

- Det er jo hundedyrt at rive sådan en bunker ned, så de ville jo hellere sælge den. Den har jo bare stået der og ikke været brugt til noget i alle de år efter krigen, siger Ove Wittendorff.

Men hvad gør man så med et ældgammel bunker fra 1943, som man lige har anskaffet.

Man bruger den selvfølgelig som lagerplads.

Annonce

Oves bunker

Bunkeren blev, så vidt Ove Wittendorff ved, bygget i 1943 midt under den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig. Den blev sandsynligvis bygget af Danmark.

En af tankerne bag bunkeren var, at den skulle fungere som tilflugtssted for beboere i tilfælde af bombninger.

27-28. juni 1940 havde det britiske luftvåben, Royal Air Force, bombet Essos olielager ved Avernakke tæt på Nyborg, så for at beskytte folk fra andre bombardementer var der flere bunkere rundt omkring i Nyborg.

Udover et sted til vin- og ostesmagning, har Ove Wittendorff også en bekendt, der interesserer sig for Anden Verdenskrig, som han regner med skal komme og fortælle lidt om krigen og bunkerens historie.

Bunkerens nye liv

Ni år efter at have anskaffet sig bunkeren var den stort set bare fyldt op med alle de ting, som Ove og Lillian ikke kunne finde plads til andre steder. Men det ændrede sig for omkring et år siden, da nogle af Oves venner og bekendte mente, at det var på tide at få mere ud af det særprægede legehus på grunden.

Bunkeren blev derfor ryddet, væggene fik en omgang hvis maling, og der flyttede et bord, nogle stole, en bar, og en kiste ind i klenodiet fra krigstiden.

Bunkeren havde den fine egenskab, at uanset vejr og årstiden udenfor, så holdt bunkertemperaturen sig altid i nærheden af de ti grader, hvilket er temperaturer, der arter sig fint til vin, så Ove besluttede sig for at starte en form for vinklub.

Ove og Lillian har i forvejen en ostebutik på Nyborgs gågade, hvor de også sælger vin.

- Vi tænkte, at man kunne mødes i bunkeren til vin- og ostesmagning, og så vidt jeg ved, er det den eneste bunker, der er forbundet til et hus, så vi syntes også, den kunne skabe en helt speciel stemning, siger Ove Wittendorff.

- Når vi er mere etablerede med medlemmer, tænker vi, at den kan bruges som lager, så alle kan have vin stående hernede, og så kan man byde sin bekendte på lidt smag

Indtil videre er den nye vinklub stadig i sin spæde fase, og bestyrelsen har endnu ikke haft sit første rigtige møde. Men bunkeren har dog været brugt lidt allerede. For et lille års tid siden blev der holdt julefrokost dernede, og unge har også lånt bunkeren til at holde fester i.

- Det er den jo god til, fordi de kan spille så højt musik, de vil, uden at noget kan høre dem, siger Ove Wittendorff.

Som bunkere så ofte gør, ligger Ove Wittendorffs også lidt hengemt. Når man går ned ad fortovet er den umiddelbart lidt svær at spotte, hvis man ikke allerede ved, den er der.

- De fleste aner ikke, der er en bunker, og bliver overraskede, når de ser den. Jeg plejer at holde beplantningen lidt på afstand, men den skal jo heller ikke gøres helt nøgen. Sådan en bunker er jo ikke specielt køn. Og en del af charmen er, at den ligger lidt gemt af vejen, synes jeg, siger Ove Wittendorff.

Inde i bunkeren er det efterhånden ved at ligne et ægte vinlager - selvom der ikke er voldsomt mange vin endnu. Foto: Patrick Dejbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kor a la Carte i Åsum

Debat

Chefredaktøren anbefaler: Frygt er terrorens farligste virkemiddel

Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger. Læs historien her

Annonce