Odense: Når befolkningstallet stiger, følger dødstallet med.
Det faktum har konsekvenser for landets krematorier, der helt automatisk modtager flere kister. Herunder i Odense, hvor ovnene det seneste år har været aktive i et omfang, der aldrig tidligere er set.
Det fortæller Karina Behrens, der er funktionsleder for Park og Kirkegårde i Odense Kommune.
- Det er en kulmination af flere ting. 2020 var et relativt stille år på krematoriet – selvom Covid-19 var kommet til Danmark. I 2021 blev Danmark igen åbnet, og vi oplevede en stor stigning i kremationer. Det var igen tilladt at komme ud, og det bevirkede, at flere igen blev syge af almindelige sygdomme såsom influenza. Vi oplevede også, at mange af de store efterkrigstidsældre gik bort.
Beslutning meget snart
Vurderingen stemmer overens med de prognoser, der er lavet for dødsfaldsfrekvensen.
De viser, at dødstallet på Fyn frem imod 2040 vil stige 29 procent, hvilket omsat til brugbar krematoriestatistik betyder, at der i Odense skal være en kølerumskapacitet til 120 kister ifølge analysevirksomheden Cowi. I dag er der 62 kølerumspladser og seks frostpladser.
Krematoriet i Odense
Odense fik sit første krematorie med en ovn i 1934. I 1964 blev det nuværende krematorie, der indeholder to ovne, opført. Kun en anden krematorieovn findes på Fyn - i Svendborg.
I øjeblikket er vurderingen, at der er utilstrækkelig kapacitet i de eksisterende køle- og fryserum sammenholdt med antallet af kremeringer.
Prognoserne for fremtiden kalder på en snarlig løsning. I 2021 var der 5.093 dødsfald på Fyn, de 4.173 blev kremeret, og derud af blev 2.748 kremeret i Odense.
Tendensen viser både en befolkningstilvækst på Fyn samt en befolkningstilvækst i Odense Kommune. Ligeledes viser tendensen en stigning i antal af dødsfald med en forventning om en stigning på 1.473 dødsfald fra 2020 frem til 2040 svarende til en stigning på ca. 29 %.
Derudover vil behovet for en øget kapacitet stige, fordi flere vælger at blive kremeret. I 2020 blev 80 procent kremeret. I 2040 vil det tal stige til 87 procent.
Derfor er vurderingen, at kølekapaciteten skal øges fra de nuværende 62 pladser til 120 - altså en fordobling.
Med baggrund i konklusionerne i COWI's rapport er det forventeligt, at etableringen af nyt krematorie vil skabe besparelser på lønomkostninger, drift- og vedligeholdelsesudgifter og energiforbrug og dermed samlet på taksterne i Odense Kommune.
Det er vurderingen, at den samlede anlægssum på etablering af et nyt krematorium vil ligge på mellem 75,0 mio. kr. og 80,0 mio. kr. afhængigt af den præcise løsning og placering.
Det svarer til en fordobling og efterlader ingen tvivl om, hvad der skal ske ifølge funktionslederen.
- Vi håber på at kunne opføre et nyt krematorie i Odense inden for de næste 3-4 år. Situationen er endnu ikke akut, men vi har oplevet et par gange inden for de sidste måneder, at der ikke var plads til flere kister og i den forbindelse var vi nødt til at bede bedemændene om at finde alternative kølerumspladser.
Dødsfald i Danmark
Over længere perioder stiger dødstallet generelt, men kan fra år til år have små udsving i nedadgående retning. For de seneste 10 år ser tallene således ud, hvor 2021 udmærker sig ved det klart højeste antal dødsfald.
2012: 52.325
2013: 52.470
2014: 51.340
2015: 52.555
2016: 52.824
2017: 53.261
2018: 55.232
2019: 53.958
2020: 54.645
2021: 57.152
- Vi er da bekymrede for fremtiden, og ser derfor meget positivt på, at vilkårene nu bliver omtalt igen på politisk niveau. Og der skal besluttes noget snart, for de forandringer, der er nødvendige, vil tage flere år at implementere. Og så kan vi stå i en situation, hvor vi simpelthen ikke kan følge med.
Mangler ovne
Selvom krematoriet i øjeblikket er i stand til at håndtere den øgede mængde døde, sker det kun, fordi medarbejderne udviser holdånd.
- Vi er nødt til at være ærlige om, at en krematør hos os skal være fleksibel. Der vil forekomme perioder med ekstravagter. Vores krematører er virkelig gået de ekstra meter for at få skemaet til at hænge sammen, fortæller Karina Behrens.
I det seneste år er antallet af aftenvagter steget væsentligt for at kunne følge med.
- Nogle weekender kan være relativt stille og i andre kommer bedemændene i pendulfart, og så bliver man lige pludselig tvunget til at fortælle konen, at alle planer er droppet den efterfølgende tirsdag, siger Hans Raunholt.
- Vi kan ikke kremere i døgndrift. Maskinellet har brug for pauser. Det kan ikke klare så voldsom opvarmning uden nedkøling. Derfor bestræber vi os på kun at kremere fire dage hver uge, men det kan i perioder blive mere, siger Hans Raunholt, der er klar i mælet, når det kommer til ønsker for fremtidens krematorie.
- Vi har behov for mere kølekapacitet, men allervigtigst - vi skal have flere ovne.
Det forventes, at der er taget en beslutning om krematoriets fremtid senest i det kommende efterår.