Annonce
Fyn

Krav om coronapas skabte lange køer foran testcentre: - Vi må gøre, hvad vi kan for at få vores liv tilbage

Computeren gik død i nogle minutter, men kom heldigvis op at køre igen. Det er sket før, at systemet er gået ned og når det sker, kommer der uundgåeligt længere ventetid, fordi registreringen af borgernes test skal foregå manuelt på papir. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Påskens sidste helligdag blev en særdeles travl en af slagsen på testcentrene, hvor der var fuldt booket og lange køer forud for tirsdagens genåbning af blandt andet de liberale serviceerhverv.

Coronatest: De lange køer slangede sig i flere lag foran det store testcenter på Billedskærervej i Odense, da tusindevis af fynboer brugte den sidste dag i påsken på at blive testet forud for en uge, der byder på endnu et trin i genåbningen af Danmark.

Tirsdag er det igen muligt at sætte sig til rette i frisørstolen eller hoppe op på en briks hos massøren, når de liberale serviceerhverv åbner igen efter flere måneders total nedlukning. Samtidigt vil flere børn og unge få mulighed for at komme tilbage på deres skoler. Og hos mange private virksomheder begynder man også stille og roligt at lade flere komme på arbejde.

Det var derfor på forhånd ventet, at 2. påskedag ville blive den helt store testdag. Og den forudsigelse viste sig hurtigt at holde stik, da der allerede fra morgenstunden af dannede sig køer foran flere af testcentrene på Fyn.

Det gjorde sig blandt andet gældende på Billedskærervej, hvor alle tider var booket.

- Vi har skruet helt op for kapaciteten og har taget 300-400 flere borgere ind. I alt kommer vi op på 5400 voksne, 640 børn med forældre og derudover nogle hundreder i sundhedssporet, hvor man bliver testet forud for en tid på hospitalet eller noget i den retning, sagde Birgitte Christensen, der egentligt er på efterløn, men nu er leder af testcentret på Billedskærervej.

Annonce

Coronapas giver travlhed

Tirsdagens genåbning af de liberale serviceerhverv kommer med et krav om, at kunderne skal fremvise et såkaldt coronapas, som dokumenterer, at de er vaccineret, er immune på grund af tidligere smitte eller for nylig er testet negativ for coronavirus. Mere konkret skal man kunne vise en negativ covid-19-test, der ikke er mere end 72 timer gammel, en positiv test der er minimum 14 dage og højst 12 uger gammel eller et gennemført vaccinationsforløb.

Coronapas

Tirsdag 6. april: Liberale serviceerhverv som frisører, massører og tatovører genåbner med krav om coronapas.

Onsdag 21. april: Udendørsservering på restauranter, cafeer, kunsthaller, biblioteker og lignende genåbner med krav om coronapas.

Torsdag 6. maj: Indendørs servering på restauranter og cafeer åbner. Det gælder også for konferencer, spillesteder, teatre, biografer og lignende øvrige lokaler med kulturaktiviteter. Her vil der også være krav om coronapas.

Coronapasset skal vise, om borgeren er færdigvaccineret, har overstået infektion eller er testet negativ indenfor 72 timer af enten pcr- eller lyntest.

Børn under 15 år er undtaget krav om coronapas.

I slutningen af maj forventes en mere avanceret app, der skal fungerer som coronapas. Indtil da kan vaccinerede bruge app'en "Min Sundhed", mens borgere med en negativ test kan downloade eller printe coronapasset fra hjemmesiden sundhed.dk.

I køen foran testcentret på Billedskærervej var der fuld forståelse for kravet om en negativ test.

- Det er helt okay. Det handler jo i sidste ende om at gøre alt, hvad vi kan for at få vores liv tilbage, lød det fra Alice Pedersen.

Ligesom en del andre i køen var hun mødt op for at få styr på coronapasset forud for, at hun havde booket en tid hos sin frisør.

- Jeg har en tid til frisøren og skal også have en tid hos min foddame. Det trænger jeg til, må jeg sige, sagde hun.


Det er helt okay. Det handler jo i sidste ende om at gøre alt, hvad vi kan for at få vores liv tilbage.

Alice Pedersen, Odense


Det var dog langt fra kun folk med tider hos frisøren, massøren, fodterapeuten eller tatovøren, der brugte helligdagen på at stå i kø og blive testet.

Louise Poulsen skulle bruge en negativ test forud for, at hun skulle starte på sit arbejde igen efter påske. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- På mit arbejde vil de også gerne have, at man har en test, der højst er 72 timer gammel, så det er derfor, at jeg er her, sagde Louise Poulsen, der arbejder som trainee-elev.

Martin Friis havde booket tid til sig selv og sine to drenge Laurits og Konrad, forud for at de igen skulle afsted på arbejde og i skole.

Martin Friis med sønnen Laurits, mens broren Konrad var gået lidt i forvejen. De blev testet forud for, at de skulle i skole igen efter påske. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det var primært for drengenes skyld. Der er ikke noget krav om, at de skal testes i deres alder, men vi er blevet anbefalet det. Så det gør vi, sagde Martin Friis.

Annonce

Husk forskellen på PCR og lyntest

Ifølge testcenterleder Birgitte Christensen er der allerede godt booket op på testcentret i den kommende uge. Hun understreger i den forbindelse, at der ikke er nogen grund til at møde op til PCR-test, hvis man ikke har booket en tid på forhånd.

Birgitte Christensen er leder af testcentret på Billedskærervej og holder blandt andet styr på de mange unge mennesker, som er ansat som podere. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi ser stadigvæk folk, der tager chancen og kommer herud uden at have en tid. Men den går altså ikke. Man skal booke en tid eller også kan man bruge muligheden for at tage en lyntest, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Kuldsejlet naturprojekt ved Lindø har kostet et sekscifret beløb

Erhverv For abonnenter

Kerteminde-borgmester: Undskyld, Lindø - det har vi bare ikke gjort godt nok

Livsstil

Hummer i weekenden? Se, hvordan kokken Thomas Pasfall tilbereder kongen af skaldyr

Annonce