Annonce
Livsstil

Krakow er mere end middelalder

I deres traditionelle tøj passer gruppen perfekt ind i det jødiske kvarter i Krakow, men de er nu blot turister fra USA. Man regner med, at der blot er ca. 200 af Krakows oprindelige jøder tilbage i byen, og de er ikke ortodokse.

Den polske storby er på FN's liste over verdensarven, og den byder også på spændende, nyere historie

Annonce

Der står en gruppe jøder på pladsen Szeroka i Krakow-bydelen Kazimierz. De er let genkendelige i deres sorte tøj og med de traditionelle sorte hatte, og det er vel heller ikke så underligt, at de står her i byens gamle jødiske kvarter.

Men tæt på kan man høre, at snakken går på klingende amerikansk. De er turister på jagt efter deres historiske rødder.

Før Anden Verdenskrig boede der 68.000 jøder i Krakow og omegn. I dag regner man med, at der er et par hundrede jøder i byen, og de er ikke ortodokse.

I Krakow - såvel som i andre polske byer - finder man mange steder markedspladser, som giver oplevelser til alle sanserne.
Annonce

Historiens vingesus

Overalt, hvor man vandrer rundt i Krakows gamle bydele, mærker man historiens vingesus. Det gamle jødiske Kazimierz-område er ingen undtagelse, og man kan sagtens bruge en helt dag her.

Måske har du allerede haft et historisk kik ind i bydelen, for det var den, som filminstruktøren Steven Spielberg brugte som kulisse til optagelser i filmen "Schindlers Liste".

En mere grundig indføring i Krakow-jødernes historie kan man få i Den Gamle Synagoge, som også ligger på Szeroka. Det er Europas næstældste synagoge - den ældste ligger i Prag. Siden 1961 har Den Gamle Synagoge været museum for jødernes historie og kultur.

Her er blandt andet en gribende fotodokumentation af de to dage i marts 1941, da nazisterne ryddede hele bydelen og drev de jødiske indbyggere over floden Wisla til den nyopførte ghetto i bydelen Podgorze.

Net-Info om Krakow

www.krakow.pl findes også med engelsk tekst og er fyldt med informationer, bykort og kalender, så man kan finpudse sin egen tur til byen.

www.krakow-info.com er en lignende side med alt om attraktioner og aktuelle begivenheder.

www.crazyguides.com er en gruppe unge mennesker, der arrangere rture i Trabant-biler til bl.a. den kommunistiske mønsterby Nowa Huta.

www.jewishfestival.pl informere om den jødiske kulturfestival i 2007.

Har man lyst, kan man opleve den middelalderlige markedsplads Rynek Glowny fra hestevogn.
Annonce

Liv og glade dage

Kazimierz-bydelen er på trods af sin forstemmende historie absolut ikke nogen trist bydel. Her er spækket med spændende restauranter og specielle caféer.

Om aftenen er der munter og livsbekræftende klezmer-musik, og mange af universitetsbyen Krakows 125.000 unge studerende finder til Kazimierz, når de skal i byen for at more sig.

Oplev for eksempel stemningen på værtshuset Singer i gaden Estery. Værtshuset fik egentlig sit navn, fordi her var levende musik, men det er jo også et kendt symaskinemærke, så derfor sidder gæsterne ved symaskineborde.

På loppemarkedet i det jødiske kvarter kan man gå på jagt efter alternative souvenirs.
Annonce

Mondænt

Lidt længere oppe ad gaden ligger pladsen Nowy, hvor caféerne ligger som perler på snor.

Med sine gamle, forfaldne huse og dertil hørende rimelige huslejer har Kazimierz-kvarteret gennem mange år virket som en magnet på bohemer, musikere, billedkunstnere og andet godtfolk, og de har gjort deres til den helt specielle stemning i området.

Men man skal skynde sig, hvis man vil opleve den stemning, for i dag bliver kvarteret mere og mere mondænt. Mange af husene er blevet smukt renoverede, og huslejerne - og dermed indbyggerne - har ændret sig.

Ind imellem de renoverede huse ligger stadig nærmest ruiner, og det skyldes som regel problemer med at fastslå ejerskabet.

Efter kommunismens fald har de oprindelige ejere en årrække til at gøre krav på ejendommen, men i 2008 rinder fristen ud, og så bliver de sidste huse også renoverede.

Paradoksalt nok er mange af de tidligere beboere i Kazimierz fulgt i fodsporene på de fordrevne jøder til den gamle ghetto i Podgorze på den anden side af floden Wisla. Her er huslejen stadig til at betale, og her skyder nye spændende gallerier og caféer op. Historien gentager sig.

Markedspladsen Rynek Glowny med den gamle tøjhal er centrum for det gamle centrum af Krakow. Her er liv året rundt og stort set også døgnet rundt.
Annonce

Bykernen

Krakow er naturligvis primært kendt for sin utroligt velbevarede, historiske bykerne. Bymuren eksisterer ikke længere, men den er erstattet af et grønt område, der ligger hele vejen rundt om bykernen.

Som en af de få storbyer undgik Krakow at blive ødelagt under Anden Verdenskrig, og med istandsættelserne efter kommunismens fald er det en fornøjelse at vandre rundt i det gamle Krakow.

Det gælder, hvad enten man er til historiske, kunstneriske, gastronomiske oplevelser eller bare har lyst til at shoppe.

Pave Johannes Paul 2. blev født i en lille landsby 50 km udenfor Krakow, og han blev udnævnt til ærkebiskop af Krakow af pave Paul 6. i 1964. I bispegården i den gamle bydel er der rejst en statue af den afdøde pave.
Annonce

Stalins gave

Der findes masser af turistinformation om seværdighederne i den gamle bydel, som kan guide en rundt.

Men Krakow byder også på en hel bydel, hvor man kan opleve kommunistisk arkitektur og byplanlægning i ægte socialrealistisk stil. Nowa Huta hedder bydelen, og den er blevet kaldt Stalins gave til Krakow.

I 1949 gik en gruppe arkitekter i gang med at planlægge den nye bydel, og i dag står den som et af Østeuropas mest gennemførte eksempler på, hvordan en ægte kommunistisk by burde være.

Derfor bliver denne bydel nu en af Krakows mange turistattraktioner.

Huset i midten menes at være Helena Rubinsteins fødested i december 1870. Hun døde som hovedrig skønhedsdronning i New York i 1965.
På værtshuset Singer sidder man selvfølgelig ved symaskineborde fra firmaet af samme navn.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi skal være trivselsløbere

Annonce