Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kraftig regn smadrede nyt asfaltarbejde

Mikkel Olsen fra Arkil, der er virksomheden bag asfalten, var mandag i Ryslinge for at få lukket huller i Rødamsvej. Foto: Christina Frederiksen
Det voldsomme regnvejr har lavet huller i det såkaldte bærelag på Rødamsvej, men vejen skal alligevel nok blive glat og flot, lover Natur og Trafik

Ryslinge: En vaks borger kontaktede avisens redaktion i Ringe, fordi Rødamsvej i Ryslinge lider under huller og ujævnheder. Det undrede ham, fordi han her på siderne i sidste uge kunne læse, at vejen i disse dage er ved at få lagt ny asfalt.

Teknikken, der bruges, er helt ny i Danmark og hedder "cold recycling". Det betyder, at man genbruger den gamle asfalt, tilfører vand, hvor efter den tromles. Det er så meningen, at bærelaget, som det hedder, bliver forseglet og derefter skal have lov til at tørre op. Det sidste lag, altså slidlaget, som er det, der gør vejen flot og glat, er endnu ikke blevet lagt på, og borgerens undren handlede altså om, at der var huller i bærelaget. Ret store huller faktisk, hvilket avisen kunne konstatere ved selvsyn mandag formiddag, da vi trillede forbi.

- Det lag, man kan se nu, er bærelaget. Det skal ligge i 10 dage, men på grund af det ekstremt dårlige vejr vi har haft, er forseglingen gået i stykket, og så kan der komme huller i vejen, som der er nu, fortæller driftsmedarbejder i Natur og Trafik Flemming Hansen.

Hullerne i vejen har ikke som sådan noget med den nye type asfalt at gøre. Store mængder regn er bare ikke foreneligt med lægning af ny asfalt.

- Der kan aldrig asfalteres, når det regner. Det giver altid et dårligt resultat, så det er der ikke noget nyt i, siger Flemming Hansen, der lover, at Rødamsvej nok snart skal blive fin og glat igen.

- Det sidste slidlag bliver lagt på allersenest i næste uge, siger Flemming Hansen, der tilføjer, at Ibjergvej i Årslev, hvor man også har brugt den nye type asfalt, også nok skal blive køreklar.

Annonce
Hullerne blev fyldt op, og allersenest i næste uge bliver det sidste slidlag lagt på, så vejen bliver glat og fin igen. Foto: Christina Frederiksen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce