Annonce
Fyn

Kraftig regn og blæst i nat: Flere væltede træer på Fyn

Der kommer i løbet af mandagen flere kraftige byger præcis som dem, der natten til mandag ramte flere steder på Fyn og gav væltede træer. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Kraftige byger og pludselig blæst natten til mandag betød væltede træer omkring Haarby, men vejene burde være farbare igen. I meteorologisk forstand var der tale om kraftige byger, men ikke skybrud.

Vågnede du natten til mandag ved både kraftig regn, pludselig blæst og tordenvejr har det ikke været en drøm eller et mareridt.

Lyden af voldsom regn på ruden var nemlig god nok, og den skete mellem klokken 4 og klokken 5 mandag morgen, konstaterer vagtchefen i Fyns Politi.

- Vi har haft et par væltede træer omkring Haarby, men vi fik vækket kommunens folk og der skulle være farbart igen, siger vagtchef Torben Jakobsen, Fyns Politi.

Det pludseligt opståede uvejr gik blandt andet ud over lysreguleringen i et af lyskrydsene i Haarby, hvor der i forvejen er vejarbejde, men også et par steder på Landevejen mellem Haarby og Jordløse blev vejbanen delvist spærret af væltede træer.

Selv om regnen lød voldsom, hvis man blev vækket af den, var der dog i meteorologisk forstand ikke tale om et skybrud, lyder det fra den vagthavende i Operationen hos DMI.

- Det var ret kraftige byger, som har været med torden, men relativt kortvarende, lyder det fra hende.

Hun varsler flere regnbyger med samme styrke, men stadig kortvarige, hen over mandagen, så man skal tænke sig om en ekstra gang, før man hænger vasketøjet ud i den lumre varme. Allerede ved otte-tiden varsles om 19 graders varme, stigende i løbet af dagen til omkring 21 grader.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce