Annonce
Nordfyn

Kraftig kritik af miljøministeriet

Statsrevisorerne lagde ikke fingrene imellem i deres beretning om sikringen af grundvandet.
Annonce

Nordfyn: - Det kan få betydning for menneskers liv og helbred, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke har styr på kontrollen af pesticidrester i grundvandet, sagde statsrevisor Flemming Møller Mortensen (S), da Statsrevisorerne for nyligt præsenterede en skarp kritik af ministeriet.

I Statsrevisorernes beretning er det ord som "stærkt foruroligende" og "særdeles mangelfuld", der beskriver kontrollen af pesticidernes vej til vores grundvand.

Det handler blandt andet om, hvorvidt ministeriets overvågning sikrer, at der gribes ind, hvis indholdet nærmer sig summen af pesticider i grundvandet.

Udover en grænseværdi for et enkelt stof på 0,1 mikrogram pr. liter er der også et samlet indhold af forskellige stoffer, der ikke må overstige 0,5 mikrogram pr. liter. Det er det man kalder cocktaileffekten.

Rigsrevisionen konstaterer blandt andet, at ministeriet har fraveget ministeriets egne faglige retningslinjer, når der er givet dispensationer.

Det er sådan, at Styrelsen for Patientsikkerheds rådgivning til kommunerne lyder, at alle fortsat trygt kan drikke vand fra hanen fordi grænseværdierne er sat langt under, hvad der vurderes at være farligt. Det sker i forhold til grænsen for "den sundhedsmæssigt acceptable daglige indtagelse", men i forhold til loven er det stadig et indhold på 0,1 mikrogram pr. liter der gælder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce