Annonce
Middelfart

Kræver ekstra udstyr og frivillige: Valggeneral holder vejret - vil gerne undgå dobbeltvalg

Her fra et tidligere valg i Middelfart Kommune. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Hvis man tror, at et samlet valg til Europaparlament og Folketing er et ønskescenarie for dem, der skal sørge for afviklingen, så tager man fejl. Udsigten til 100 ekstra valgtilforordnede på en søndag er blandt andet noget af det, der får det til at løbe koldt ned ad ryggen på stabschef Martin Albertsen fra Middelfart Kommune.

Nordvestfyn: Hvornår bliver der trykket på valgknappen til Folketingsvalget?

Spørgsmålet er guf til kaffen hos politiknørder i disse uger og måneder. Middelfart Rådhus er ingen undtagelse, for her går stabschef Martin Albertsen rundt og forsøger at forberede sig så godt som muligt. Han er kommunens valggeneral og har stået for samtlige valg og afstemninger de seneste mange år.

Og allermest frygter han lige nu, at statsminister Lars Løkke Rasmussen vælger at udskrive valg til samme dato som valget til Europaparlamentet - nemlig søndag 26. maj.

Man skulle da ellers tro, at det ville være noget lettere at få begge valg overstået på én gang. Men sådan er det ikke.

- Der er en stemmeprocent på omkring 90 til et Folketingsvalg. Så vi er nødt til at have et meget stort apparat parat, hvis vores tilforordnede skal håndtere begge valg på samme tid. Vi taler om 100 ekstra tilfordnede - på en søndag, siger Martin Albertsen og synker en ekstra gang.

Men antallet af frivillige hænder er ikke den eneste udfordring.

Annonce
Stabschef Martin Albertsen viser den stemmeboks, hvor man allerede nu kan brevstemme til Europaparlamentsvalget 26. maj. Boksen står på Middelfart Rådhus indtil 23. maj. På valgdagen vil den være at finde på Vestre Skole. Foto: Jan Bonde

Har købt ekstra pc'er

Der er forskellige stemmelister til de to valg, for der er ikke overensstemmelse i forhold til, hvem der kan stemme til henholdsvis Europaparlament og Folketing. Derfor er der nødt til at være to af alting.

- Vi har for en sikkerheds skyld allerede købt flere pc'er ind, så vi kan doble antallet af valgborde. Det er vi nødt til. Pc'erne indgår i den kommunale drift, hvor vi skifter udstyr ud løbende, så selv om der ikke bliver dobbeltvalg, kommer maskinerne i brug efterhånden, som der bliver behov for dem. Men vi har altså købt ekstra ind nu og her, siger Martin Albertsen.

Det samme vil gøre sig gældende for stemmebokse - altså skelettet med gardinet for, så man kan stemme privat. Men her tøver Albertsen med at købe ind.

- Det gør jeg først, hvis vi får dobbeltvalg, for det vil være træls at brænde ind med flere bokse, end vi skal bruge, siger han.

Eksamen er en udfordring

En anden udfordring er folkeskolernes skriftlige eksamen. Den finder blandt andet sted fredag 24. maj, og da der er en hel del folkeskoler som valgsteder, vil kommunen først sent fredag eftermiddag kunne komme igang med at stille op til et søndagsvalg.

Så var det op til Martin Albertsen, skal danskerne ikke til dobbeltvalg 26. maj.

Men det er det ikke. Og stabschefen kan ikke gøre andet end alle andre - nemlig at vente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce