Annonce
Danmark

Krænkelsessager truer vores ytringsfrihed

Krænkelse: Sagen om læreren på Copenhagen Business School (CBS), der følte sig krænket over sangen om "en ung blond pige", er større og mere vidtrækkende end blot en diskussion om en sang. Denne og andre sager er en direkte trussel mod vores ytringsfrihed.

En lille studentergruppe på Københavns Universitet (KU) ved navn FRONT har tilsyneladende formået at påvirke de største danske universiteters politik og definition af at blive personligt krænket. Gruppen arbejder målrettet med at finde såkaldte "diskriminerende strukturer" på universiteterne, og som de seneste uger har vist, er det lykkes at få indført regler og retningslinjer for krænkelse, der for mange synes både absurde og aldeles overflødige.

Retningslinjerne betyder, at det vil være problematisk, hvis en lektor f.eks. læser højt fra koranen ved undervisning i religionsforskelle, viser billeder af muhammedtegningerne når Danmarks rolle i internationale konflikte drøftes, eller foreslå at synge en sang om en "en ung blond pige".

Disse og andre sager og eksempler er ikke bagateller eller ligegyldigheder. Sagerne udspringer nu direkte fra toppen af det danske universitetsmiljø, som sagen om sangen tydeligt viser. Det er altså lykkes for en lille gruppe af mennesker at påvirke indholdet af universiteternes undervisning direkte, hvilket er yderst problematisk. Det problematiske er, at universiteterne uddanner unge, der fremover vil blive nogle af landets topledere og toppolitikere. Vi uddanner altså unge, der i den mest påvirkelige periode i deres liv lærer, at grænserne for krænkelse er nærmest absurd lave, og at deres ytringsfrihed er stærkt begrænset.

Specielt KU og CBS har kastet sig på knæ på krænkelsesalteret. Begge universiteter har indført retningslinjer for såkaldt krænkelse, der i sit indhold truer lærerne med alvorlige sanktioner, hvis retningslinjerne overskrides. Der indføres altså en reel begrænsning af ytringsfriheden på disse top-universiteter, og dermed gives der endnu mere plads til dem, der arbejder systematisk på at undergrave denne.

Et universitet bør netop fremme dialogen om konfliktskabende ideer og tanker, fremme dialogen om årsager til krænkelser og fremme dialogen om kønsforskelle og kønnenes indflydelse og placering i vores samfund. Men i stedet går ledelsen på universiteterne undertrykkernes ærinde i et misforstået forsøg på at udvise tolerance. Resultatet vil blive et kommende "berufsverbot" på universiteterne - altså en udelukkelse for ansættelse på et universitet alene ud fra en bestemt politiske holdning eller et bestemt livssyn.

Jeg ønsker et universitetsmiljø og et samfund, hvor vi udfordrer hinanden, taler om de svære problemstillinger og hvor vi tør provokerende hinanden med det formål at belyse problemstillinger og blive klogere. Alt sammen med det formål at bevare Danmark som et frit demokrati, et land med en klar holdning til ytringsfriheden og et land med et universitetsmiljø, der uddanner frit tænkende mennesker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce