Annonce
Nordfyn

Kræmmere i mindst 40 år: - Nej, vi tager ikke Mobilepay

Finn Thygesen (tv) og Curt Stoor var som sædvanlig på plads til Otterup Kræmmermarked. De to kan godt drømme sig tilbage til for årtier tilbage, hvor kræmmermarkederne var forbundet med mere gøgl - og ikke så mange importerede kopivarer. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Curt Storr og Finn Thygesen har været kræmmere i mindst 40 år. I gamle dage var der mere gøgl og socialt samvær. Skærtorsdag var vennerne på plads til Otterup Påskemarked, som de altid plejer at være.

Otterup: En kunde kom forbi og ønskede at købe en gammel Albani ølkasse.

- Kan jeg ikke betale med Mobilepay?

- Nej, du må skaffe nogle kontanter.

Det var Curt Snorr, der skitserede betalingsmodellen. Skærtorsdag solgte han og vennen Finn Thygesen ting og sager ved Otterup Påskemarked. De bor i Odense og har på fritidsplan været kræmmere i mindst 40 år. Otterup har en særlig plads i deres hjerter. De har så godt som altid en stand ved både påskemarkedet og sommermarkedet.

Som de vurderer det, er Mobilepay lidt overvurderet, selv om alle andre stande har det. De to kræmmere på henholdsvis 69 og 74 år viser deres mobiltelefoner frem. De virker efter hensigten, og så gør det mindre, at de ikke virker til Mobilepay. Er kunderne interesseret, skal de nok finde ud af at få fat i nogle kontanter.

- Og ellers kan jeg sagtens trylle. Er handlen stor nok, og har de ingen kontanter, ringer jeg til min søn, så de kan overføre til ham, fortæller Curt Snorr.

Annonce

- Folk kommer på kræmmermarked for at finde noget, de ikke kan finde andre steder.

Curt Snorr, kræmmer i mindst 40 år.

Sent i seng og tidligt op

Han kom sent i seng, klokken 2, fordi han blev nødt til at fejre, at Tottenham var kommet i Champions League-semifinalen. Og tidligt op, klokken 5.30, fordi han skulle gøre varerne klar til markedet. De to havde kun medbragt et begrænset udsnit af varelageret.

- Vi finder varerne, hvor vi nu kommer rundt.

Curt Snorr og Finn Thygesen sætter en ære i at præsentere ægte gamle ting. Det behøver ikke at være antikt. Men det skal gerne være gammelt, i god stand, anvendeligt og pænt. Rundt omkring på kræmmermarkederne oplever de en lidt trist tendens. De synes, at der efterhånden er en overvægt af importerede varer af tvivlsom kvalitet.

- Folk kommer på kræmmermarked for at finde noget, de ikke kan finde andre steder, mener Curt Snorr.

Mere gøgl tidligere

De husker, at kræmmermarkederne for årtier tilbage var forbundet med mere gøgl, socialt samvær og et sted, hvor skæve eksistenser som vagabonder også var velkomne og en del af charmen. I dag har Curt Snorr vanskeligt ved at se det charmerende i, at visse kræmmere, sat på spidsen, medbringer en container, som de åbner, hvorefter det vælter ud med importerede lædervarer og sorte sokker.

Sådan var det nu ikke i Otterup Idrætscenter. Jovist, sokker var der da. Udenfor hallen. 100 kroner for 20 par sorte tennissokker for at være præcis. Inde i hallen, hvor der dårligt var plads til flere stande, var sortimentet som altid varieret. Noget for enhver smag, som man siger.

Eller "det samme som altid", som en gæst udtrykte det.

De to kræmmervenner har samme smag inden for mobiltelefoner. De skal virke, og så gør det ikke så meget, at de ikke virker til Mobilepay. Kunderne skal nok finde nogle kontanter, hvis de er interesseret i varen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Håb om stort overskud

Det årlige marked er over 20 år gammelt. Det holdes af Otterup Håndboldklubs Venner, og overskuddet går til børne- og ungdomsafdelingen i Otterup Håndboldklub. Ligesom Curt Snorr og Finn Thygesen har som fast tradition at møde op, har mange af gæsterne det på samme måde, oplever Danni Kastberg, formand for håndboldklubbens venner.

Han har moret sig med at lave en lille statistik, som viser, hvor stabilt antallet af gæster er. Hvert af seneste 10 år har der hvert år været 1200 gæster med en margen på kun 100 til den ene og den anden side. Det koster 20 kroner at komme ind, og Danni Kastberg drømmer om, at der slutteligt opgøres et overskud på 25.000 kroner.

Sidste år sneede det, da markedet blev holdt. Denne gang var det strålende forår.

- Min erfaring er, at vejret ingen rolle spiller for, hvor mange der kommer, sagde Danni Kastberg, mens han så udover en fyldt hal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce