Annonce
Fyn

Kræftpatienter, hjemløse og børn på julemærkehjem: Alle har godt af fodbold

Hvad enten man er diabetiker, cancerpatient, barn, mand eller kvinde er der goder at hente ved bare to timers ugentlig motionsfodbold. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Den forskning, der er bedrevet i motionsfodbolden og dens goder, har efterhånden kastet en del konkrete projekter af sig. Læs om fem af dem her.

Brødtekst

Annonce

1. FC Prostata

FC Prostata er et tilbud til mænd med prostatakræft. Forskning viser, at regelmæssig motion har en god effekt for mænd med prostatakræft, blandt andet i forhold til sygdommens udvikling og virkning på muskelstyrke. I FC Prostata lægges der vægt på både de positive effekter, fodbold har for kroppen, såvel som det fællesskab, der opstår med andre mænd, der er kræftramte. Tilbuddet udbydes i et samarbejde mellem de enkelte fodboldklubber, DBU og Komiteen for Sundhedsoplysning.

2. Ombold

Ombold er en nonprofit organisation, der siden 2003 har henvendt sig til socialt udsatte og hjemløse. Det er samfundsgrupper, der ikke typisk opsøger almindelige idrætsforeninger. Igennem årene har Ombold dog vist sig at være i stand til at tiltrække socialt udsatte samt motivere til både fysisk aktivitet og engagement. Ifølge Ombold selv sker det under mottoet fodbold, fællesskab, forandring.

3. Fodbold for børn på julemærkehjem

For børnene på julemærkehjem er motion en del af et vægttab, men det er i ligeså høj grad fællesskabet, der dyrkes, når der blandt de fem julemærkehjem i Danmark afholdes fodboldturnering. Op til turneringen træner børnene, og der lægges stor vægt på at give børnene en succesoplevelse med sporten. Udover kampen om pokalen kæmper børnene også om priserne team-player og fairplay-spiller.

4. Fodbold Fitness ABC

Fodbold Fitness ABC (After Breast Cancer) er et forskningsprojekt for kvinder, der er blevet behandlet for brystkræft inden for de seneste fem år. Efter en kræftbehandling oplever mange brystkræftramte kvinder uønskede bivirkninger i form af øget deponering af fedt samt tab af muskel- og knoglemasse. Fitness fodbold ABC tilbyder derfor sund, sjov og social motion til kvinder med lidt eller ingen erfaring med fodbold.

5. 11 for health

Fodbold kommer med "11 for health" på skoleskemaet. Det er et undervisningskoncept, der tilbydes til 30.000 skoleelever, 1200 skolelærere og 600 skoler i Danmark i perioden 2018-2020. Forløbet, der varer 11 uger, fokuserer på fjerde, femte- og sjetteklasseelever. Eleverne skal helt bogstaveligt lære at drible udenom usunde fødevarer, mens de scorer gode venskaber og en bedre fysik. Resultaterne indtil videre viser, at eleverne bliver fysisk stærkere, blandt andet får de lavere blodtryk og fedtprocent. Men også deres viden om sundhed vokser, ligesom deres opmærksomhed, hukommelse og generelle trivsel forbedres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce