Annonce
Fyn

Kræftens Bekæmpelse efter rygeforbud på fynsk uddannelse: Det kan ikke stå alene

Både de studerende og deres undervisere skal kvitte cigaretterne på Syddansk Erhvervsskole, der efter sommerferien indfører totalt rygeforbud. Foto: Scanpix
Syddansk Erhvervsskole møder stærk opbakning fra Kræftens Bekæmpelse, efter at uddannelsesinstitutionen har indført totalt rygeforbud. Det er dog fortsat prisstigninger på cigaretter, der har den største effekt, fortæller organisationen.

Efter sommerferien skal det være helt slut med at inhalere røg på Syddansk Erhvervsskole i Odense. Hverken uddannelsesinstitutionens elever eller lærere må nemlig ryge i skoletiden, har ledelsen besluttet.

Godt gået, mener Kræftens Bekæmpelse, der ikke overraskende bakker op om rygeforbuddet.

- Det er rigtig stærkt, når en skole selv træffer den beslutning og viser, at det er et område, som de gerne vil arbejde med. Det er vi kun glade for, fortæller projektleder Tenna Christiansen fra Kræftens Bekæmpelse.

Andelen er unge rygere er nemlig vokset inden for de seneste år.

- I en årrække var der en stagnering i andelen af unge rygere, men inden for de seneste år er der desværre sket en stigning igen, fortæller hun.

Annonce

Det er forholdsvist nyt, så langtidseffekterne er ikke målt på ungdomsuddannelserne endnu. Men at skabe røgfrie miljøer er klart noget, der bliver bredt anbefalet i forhold til at forebygge rygning. Vi har evidens for, at det virker på grundskolerne, så vi har en klar forventning om, at det også har effekt på ungdomsuddannelser.

Tenna Christiansen, projektleder Kræftens Bekæmpelse

Langtidseffekter ikke målt

Ifølge Tenna Christiansen viser erfaringerne, at der er færre elever, der ryger i skoletiden på de ungdomsuddannelser, der indfører og håndhæver rygeforbud.

- Det er forholdsvist nyt, så langtidseffekterne er ikke målt på ungdomsuddannelserne endnu. Men at skabe røgfrie miljøer er klart noget, der bliver bredt anbefalet i forhold til at forebygge rygning. Vi har evidens for, at det virker på grundskolerne, så vi har en klar forventning om, at det også har effekt på ungdomsuddannelser, fortæller hun.

Hvad, der er stærk evidens for, er, at prisstigninger på cigaretpakker har en effekt.

- At sætte priserne op er noget af det, man ved, virker, men de røgfrie miljøer er også rigtig vigtigt. Så det skal helst være en flerstrenget indsats, så det ikke er enten eller, men både og. Prisstigningerne er dog en rigtig stærk måde at understøtte de skoler og arbejdspladser, der indfører rygeforbud.

De unge bliver dog også påvirket af andre ting. Det kan for eksempel være film og serier, hvor karaktererne ryger.

- Vi ved, at det kan påvirke unge med rygning på film og tv, fordi der sker en normalisering, hvis man ser rygning i sin dagligdag. Det synes vi selvfølgelig, at man skal minimere. Og der vil vi selvfølgelig gerne opfordre producenterne til, at man tænker sig om en ekstra gang, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Har du lært noget nyt i dag?

Det indbydende og varierede tag-selv-bord i medielandskabet varede i 10 år. Så længe siden er det, at DR åbnede DR K og dermed lukkede kultur i bred forstand helt ind til kakkelbordet i vores stuer. Siden er vi danskere ikke bare blevet beriget, men også forkælet med bl.a. dokumentarudsendelser om musikere, aftenlange operaer, smalle film og en ikonisk Kunstquiz. Hver dag kunne vi være sikre på at lære noget nyt. Om tre uger er kulturens tv-guldalder slut. Når halvdelen af DRs tv-kanaler fra 2. januar 2020 lukker, reduceres den linde strøm af oplysning og dannelse på DR K til en ugentlig dag på DR2 og en streamingkanal kaldet DR2+. Langt fra de oprindelige ambitioner, som den daværende medieredaktør havde om at ville "invitere alle, som gerne vil have oplevelser med kulturelt indhold, til det helt store tag-selv-bord med kunst, kultur, historie, musik, design, arkitektur, mode, dramaserier fra DR-arkivet og fiktion fra hele verden". Ak. Sådan skrev indbyggerne i Palmyra på deres dødes grave, og sådan kunne vi også sige nu. Eller også kunne vi mene, at det kun er rimeligt at lukke DR K, når mediebilledet har ændret sig så voldsomt i løbet af de seneste 10 år, som det har. Det er evident, at flow-tv taber terræn i en udvikling, der allerede er beskrevet vidt og bredt. Men anderledes er det med kulturprogrammerne. De bliver netop det meningsgivende og sammenhængende, når resten af verden bliver serveret i underholdende småbidder. Det er i kulturen, vores horisont har mulighed for at blive udvidet, når vi ikke kan rumme flere af Bagedystens festkager og end ikke kan hidse os op over, at Vild med dans handler lige så meget om seksualitet som benarbejde. Et plaster på såret er det derfor, når kulturminister Rasmus Prehn som en del af finansloven annullerer besparelser for i alt 764 millioner kroner på landets museer. Det redder desværre ikke DR K, men det giver os lejlighed til at slukke tv'et og søge ud i virkeligheden og blive klogere.

Annonce