Annonce
Indland

Kræftens Bekæmpelse bag misvisende kort: For mange røgfri skoler på Fyn

Kræftens Bekæmpelse har for nylig sendt en landsdækkende kortlægning af skoler med røgfri skoletid til landets medier. Men i hvert fald på Fyn er der en del steder ikke overensstemmelse mellem udmeldingen fra Kræftens Bekæmpelse og realiteterne i skolernes hverdag.

En ny landsdækkende kortlægning af grundskoler med røgfri skoletid er i hvert fald på Fyn misvisende visse steder. Det bekræfter Kræftens Bekæmpelse, der nu har rettet i kortlægningen.

Annonce

Kræftens Bekæmpelse har for nylig sendt en pressemeddelelse ud til landets medier med et interaktivt danmarkskort over grundskoler med røgfri skoletid.

En betragtelig del af oplysningerne har ved avisens eftersyn vist sig som misvisende.

Fyens Stiftstidende har ringet til 30 skoler på Fyn og Langeland, som Kræftens Bekæmpelse har markeret som "røgfri skoletid for alle".

Avisen kom igennem til 19 af skolerne. Heraf fortalte 11 skoler, at de har regler om "røgfri skoletid for alle". Otte skoler fortalte, at enten lærere, elever eller begge må forlade skolens matrikel i skoletiden, og at der ikke er regler om, hvorvidt de må ryge, når de har forladt matriklen.

Det svarer til at 42 procent af disse skoler ikke har den "røgfri skoletid for alle", som Kræftens Bekæmpelse beretter om.

Annonce

Forskel på regler og praksis

"Røgfri skoletid for alle" betyder, at hverken lærere eller elever må forlade skolen for at ryge. Ser man på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, er der ifølge organisationen to måder at opnå røgfri skoletid på.

Enten indfører skolen reglen om, at eleverne ikke må forlade skolens område i skoletiden, eller også indfører skolen reglen om, at elever ikke må ryge i skoletiden - heller ikke uden for skolens matrikel. Røgfri skoletid for alle indebærer også, at lærernes arbejdstid er røgfri.

Men ifølge Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, har kortlægningen ikke taget udgangspunkt i skolernes rygeregler, men en blanding af regler og praksis.

- Hvis en anden journalist havde ringet rundt, havde vedkommende sikkert fået andre svar, siger Niels Them Kjær.

Er det ikke en svaghed ved undersøgelsen, hvis den er så afhængig af, hvem der stiller spørgsmålene?

- Nej, det mener jeg ikke. Det vigtigste er, at alle skoler får ens spørgsmål og bliver spurgt på samme måde, siger Niels Them Kjær.

Annonce

Ærgerligt

Kresten Roland Johansen underviser i statistik, metode og videnskabsjournalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han vurderer, at kortlægningen er udført metodisk korrekt, og at spørgsmålene i spørgeskemaet er fornuftige.

- Vi kan ikke vide, om Kræftens Bekæmpelse har gjort noget forkert med deres data. Men det er ikke det mest sandsynlige. Problemet opstår formentlig ved, at flere af skolerne har svaret forkert. Det er ærgerligt for Kræftens Bekæmpelse, at de går ud med et kort, der er misvisende, siger Kresten Roland Johansen.

Annonce

Misvisende

På det interaktive kort fra Kræftens Bekæmpelse kan man også læse om de enkelte kommuner.

Her havde Odense Kommune - da Fyens Stiftstidende gik ind i sagen - den mørkegrønne farve, der betyder, at kommunen har indført røgfri skoletid for alle. Men klikkede man på Odense, kunne man læse, at kommunens regler om røgfri skoletid først træder i kraft til sommer

- Det er misvisende, og det vil vi også ændre, siger projektleder Tenna Børsting Christiansen, som har lavet kortlægningen.

Odense Kommune har på det interaktive kort sidenhen fået den lysegrønne farve, der betyder, at kommunen har sat en dato for røgfri skoletid.

- Vi skriver i undersøgelsen, at vi opdaterer løbende, når vi får at vide, at noget har ændret sig. Men vi har ikke tænkt os at kontakte alle, der har bragt vores historie, bare fordi noget ændrer sig, siger Niels Them Kjær.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce