Annonce
Nordfyn

Kræft-mistænkt stof i nordfynsk vand

Marken syd for vandværket på Agernæsvej har blandt andet været brugt i løgproduktionen, og det er herfra man mistænker at det nye stof stammer fra. Grundvandet bevæger sig naturligt fra syd mod nordøst, så Nordfyns Kommune frygter, at forureningen skal brede sig til hele grundvandsmagasinet. Arkivfoto: Thomas Gregersen
Nordfyns Kommune har med øjeblikkelig virkning lukket to boringer hos Nordfyns Vandværk efter fund af nyt stof.

Krogsbølle: I den sjællandske by Ledøje ved Ballerup har beboerne siden slutningen af april været nødt til at hente deres drikkevand fra tankvogne på byens torv, efter man fandt stoffet chlorothalonil-amidsulfonsyre i vandværkets boringer. Torsdag dukkede det samme stof op i vandet hos Nordfyns Vandværk i Krogsbølle, og fra Styrelsen for Patientsikkerhed fik Nordfyns Kommune besked om med det samme at lukke de to ramte boringer.

Stoffet chlorothalonil-amidsulfonsyre er under kraftig mistanke for at være kræftfremkaldende, og derfor gik miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) meget usædvanligt ud og advarede mod det nye stof, da det blev fundet i Ledøje.

I Danmark blev stoffet taget ud af brug i år 2000, mens det på europæisk niveau først blevet taget af godkendelseslisten i marts i år. Stoffet antages at være så sundhedsskadeligt, at grænseværdien er sat helt ned til en tiendedel af den normale grænseværdi.

Fundet hos Nordfyns Vandværk er det første fund på Fyn, hvor man har ligget over grænseværdien. At stoffet er fundet i boringerne er dog ikke ensbetydende med, at indholdet også har ligget over grænseværdien i drikkevandet.

Hvor længe stoffet har været i vandet kan man ikke sige, men det er først dukket op i myndighedernes bevidsthed i forbindelse med en ny stor screening, hvor det blev fundet i 230 af 639 undersøgte boringer.

Resultatet fik Miljøstyrelsen til at kræve, at alle vandværker hurtigst muligt undersøger deres drikkevandsboringer, ligesom det fremover bliver obligatorisk at teste for stoffet.

Annonce

Svampemiddel

Chlorothalonil har været godkendt i Danmark i perioden fra 1982 til 2000 som svampemiddel i hvede, kartofler, ærter, løg, porrer, solbær, ribs og jordbær på friland samt agurker og prydplanter på friland og i væksthus.

I EU er det den 22. marts 2019 vedtaget, at stoffet ikke længere er godkendt, og anvendelsen skal derfor ophøre inden for maksimalt 18 måneder i lande, der har godkendt midler med stoffet.

Chlorothalonil har ikke været godkendt til træbeskyttelse i Danmark, men det har været anvendt som biocid i træmaling og bundmaling, der ikke tidligere var godkendelsespligtige anvendelser.

- En helt ny situation

Fyens Stiftstidende kunne så sendt som fredag fortælle om en ny treårig dispensation som Nordfyns Kommune havde givet vandværket i Krogsbølle, men dispensationen er nu inddraget.

- Det er en helt anden situation vi står i nu, og med de mistanker, der knytter sig til chlorothalonil-amidsulfonsyre, er der ikke mulighed for at dispensere, fortæller Mette Højby, der er natur- og miljøchef i Nordfyns Kommune.

Natur- og miljøafdelingen skal i stedet hurtigst muligt have et møde med bestyrelsen i Nordfyns Vandværk for at finde en akut løsning.

- Vi vil arbejde for, at det ikke kommer derud, hvor borgerne skal hente deres vand fra tankvogne. Det skal være den absolut sidste udvej, mener natur- og miljøchefen.

Lige nu er det to ud af vandværkets fire boringer, der er ramt af chlorothalonil-amidsulfonsyre over grænseværdien, og vandværket kæmper i forvejen blandt andet med desphenyl-chloridazon, methyl-desphenyl-chloridazon, CGA 108906 og DMS i vandet.

- Alle fire boringer henter vand i det samme grundvandsmagasin, så vi er selvfølgelig bekymrede for, om forureningen med det nye stof kan brede sig til de to resterende boringer, siger Mette Højby.

Derfor vil et af tiltagene være, at sætte gang i en såkaldt afværgepumpning, hvor man pumper vand op af boringerne for at forhindre spredning.

Chlorothalonil-amidsulfonsyre stammer fra et svampemiddel, der blev andvendt i blandt andet løg og kartofler og ved de ramte boringer er der netop gennem en årrække produceret løg.

Vandværket har allerede torsdag eftermiddag meddelt situationen til de forbrugere, der er koblet til en sms-kæde, men der er stadig et par hundrede forbrugere, der ikke har fået besked endnu, fortæller Mogens Stougaard fra vandværkets bestyrelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Uenighed om straffen: Anklager og forsvarer milevidt fra hinanden i sag om sexovergreb på dement kvinde

Kultur

Glamsbjerg lyser julen ind

Odense For abonnenter

Flere penge på vej til TBT-projekt: Enigt udvalg siger ja til ekstraregning på én million kroner

Faaborg-Midtfyn

Udsigt til kaos i skraldespanden: Også politikere frygter, at ny affaldsordning bliver ringere end den gamle

Annonce