Annonce
Nyborg

Kovending på genbrugspladserne: Udvalgsformand advarer

For en uge siden kunne det slet ikke komme på tale. Men nu genåbner genbrugspladserne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev alligevel. Allerede fra kl. 7.30 tirsdag morgen er der adgang til genbrugspladsen i Nyborg. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
For en uge siden var det utænkeligt, men nu åbner genbrugspladserne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev alligevel. Udvalgsformand frygter yderligere coronasmitte.
Annonce

Østfyn: - Det kommer til at virke som et signal om, at det her nok alligevel ikke er så alvorligt.

Byrådsmedlem og udvalgsformand Per Jespersen (S) er ikke tvivl:

En beslutning om at åbne Nyborg Kommunes genbrugspladser er forkert. Og han frygter, at den forventede tilstrømning til genbrugspladserne vil øge risikoen for lokal spredning af coronasmitte.

Genåbningen af genbrugspladserne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev sker på anbefaling fra Kommunernes Landsforening.

Anbefalingen kommer efter Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering af, at det vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne de kommunale genbrugspladser i hele landet.

Kommunernes ønske om en genåbning af genbrugspladserne er begrundet i, som det hedder, "udfordringer med affald, der ophobes og smides i blandt andet naturen".

Genbrugspladser

Fra tirsdag er der igen adgang til genbrugspladserne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev.

Nyborg Forsyning & Service har opsat følgende regler og anbefalinger:

  • Maksimalt 10 biler på pladsen ad gangen. I Nyborg dog også 10 biler i området med haveaffald.
  • Overvej om aflevering af affald kan vente nogle dage.
  • Sortér affaldet i klare sække og pak traileren, så du hurtigt kan læsse af.
  • Medbring egen kost og skovl.
  • Hold en sikkerhedsafstand på to meter til personalet og andre på genbrugspladsen.
  • Personalet hjælper ikke med aflæsning af affald.
  • Vent i bilen, hvis der er kø foran genbrugspladsen. Sluk motoren.
  • Følg personalets og myndighedernes anvisninger.
  • Undgå unødigt ophold og forlad genbrugspladsen, når der er læsset af.
Annonce

Åbner tirsdag morgen

Genbrugspladsen i Nyborg genåbner allerede tirsdag morgen, mens der først i løbet af tirsdag formiddag vil være adgang til genbrugspladserne i Ørbæk og Ullerslev.

Adgangen til pladserne vil dog blive begrænset til 10 biler ad gangen. Og der er en stribe regler og anbefalingerne, borgerne skal følge, hvis de vil benytte genbrugspladserne.

Det er ellers kun en uge siden, direktør i Nyborg Forsyning & Service Erik Hansen afviste et ønske om en genåbning af genbrugspladserne fra borgere, der ligger inde med større mængder haveaffald og andet affald til storskrald.

- Formålet med indsatsen mod corona er jo dybest set, at vi skal blive hjemme, når vi ikke skal handle mad og medicin, sagde Erik Hansen dengang.

Nu siger han, at der er en ny situation.

- Vi følger løbende de retningslinjer, der kommer fra myndighederne. så når der nu kommer en ny udmelding angående genbrugspladserne, følger vi naturligvis også den, siger Erik Hansen til Fyens Stiftstidende.

Annonce

Kan ikke forstå det

Per Jespersen, som altså er formand for det kommunale udvalg, der har det overordnede ansvar for genbrugspladserne, kan imidlertid ikke forstå, hvorfor hensynet til frygten for coronasmitte må vige for borgernes eventuelle behov for at komme af med haveaffald, kasserede møbler og den slags.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at haveaffaldet ikke kan ligge i et hjørne af haven. Jeg har selv ti sække med affald, men for mig er det vigtigste lige nu, at vi kommer helskindet ud på den anden side af coronakrisen, tilføjer han.

Per Jespersen frygter, genåbningen af genbrugspladserne kan sende forkerte signaler.

- Når man genåbner pladserne, blot fordi der er nogle, som gerne vil af med deres haveaffald og papkasser, synes jeg, man appellerer til, at folk kommer mere ud, fastslår han.

Annonce

- Det er forsvarligt

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), understreger, at genåbningen af genbrugspladserne sker på anbefaling fra Kommunernes Landsforening.

- Det afgørende er, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt i forhold til de ansatte på genbrugspladserne og til de borgere, som benytter den, siger han.

Men sundhedsmyndighederne har også sagt, at vi har det værste foran os. Kan I ikke komme til at sende et signal om, at det nok alligevel ikke er så slemt?

- Men her er det jo vigtigt, at det er sundhedsmyndighederne, der foretager vurderingerne. De sidder med den faglige viden, så vi skal selvfølgelig følge deres anbefalinger.

Men der er vel ikke noget at sige til, at nogle kan undre sig over, at det i den situation, landet er i, skulle være så vigtigt at komme af med haveaffald og papkasser?

- Det, der er det agørende, er, at man vurderer, at der ikke er nogen grund til at holde lukket. Og vi har ikke selv nogen ekspertise eller noget andet grundlag for at gå imod det og holde genbrugspladserne lukket. Det har vi heldigvis kompetente myndiheder til at vurdere, fastslår Kenneth Muhs.

Han har i øvrigt ingen kommentarer til udvalgsformand Per Jespersens kritisk af genåbningen af genbrugspladserne.

- Nej, det har jeg ikke. Vi lever i et frit land, hvor politikere må havde deres holdninger. Det, vi forholder os til i Nyborg Kommune, er myndighedernes anbefalinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce