Annonce
Faaborg-Midtfyn

Kostskole med appetit på fremtiden

Området inden for den røde ramme tilhører Ringe Kost- og Realskole, bortset fra de offentlige veje og stier. Tekstbobler viser skolens aktuelle udviklingsplaner i hovedtræk. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

Efter nogle magre år har Ringe Kost- og Realskole udvidelsesplaner, der indebærer nybyggeri i både øst og vest. Et weekendhus til 10 millioner kroner forventes opført i 2018.

Ringe: Et nyt weekendhus ved Søtoftevej og en ny skolebygning, som forstander Mariann Kordif selv beskriver som et "midtfynsk Moesgaard", på skrænten nord for ridehallen. Sådan beskrives to projekter, som Ringe Kost- og Realskole håber at komme i gang med, når kommunen har lavet en lokalplan for skolens område.

Lige for tiden har håndværkere travlt med at modernisere skolens afdelinger med elevværelser, så de lever op til tidens standard.

Begge dele er udtryk for, at Ringe Kost- og Realskole er kommet sig efter, at kommunalreform og finanskrise ramte skolen som en økonomisk mavepuster for 10 år siden. I løbet af få år skrumpede elevtallet til det halve, fordi kommunerne på grund af besparelser eller etablering af egne tilbud ophørte med anbringelser i samme omfang som tidligere.

- Vi havde vænnet os til fuldt elevtal på omkring 200 og venteliste, fortæller Mariann Kordif, der efter 19 år som lærer på skolen overtog posten som forstander i 2008.

- Vi er en privat virksomhed ligesom Rynkeby på den anden side af vejen. Vi skal følge med udviklingen og sørge for, at den ydelse, vi kan tilbyde, svarer til samfundets behov. Der skal vi være meget mere skarpe, end vi måske tidligere har været, forklarer hun.

For to år siden åbnede kostskolen et nyt skole- og dagbehandlingstilbud, Skolen ved Søen, i en tidligere kollegieafdeling, der havde stået tom i nogle år.

- På kostskolen var vi begyndt at tage dagelever fra 4. klasse, da det daværende BUR i Broby spurgte, om vi ikke kunne lave noget for børn fra 1. klasse også.

Annonce

Ringe Kost- og Realskole

Ringe Kost- og Realskole blev grundlagt i 1907 som en privat mellem- og realskole.Reformer af folkeskolen i 1958 og 1975 afskaffede mellemskole og realeksamen, hvorefter Ringe Kost- og Realskole udviklede sig til en kostskole for børn med sociale problemer.

Kostskolen har aktuelt 70 elever i 4.-10. klasse og Skolen ved Søen 21 elever i 0.-6. klasse.

Med 120 ansatte er Ringe Kost- og Realskole en af byens større arbejdspladser.

Skolen er en selvejende institution med en bestyrelse udpeget af forældre og skolekreds.

www. ringekostskole.dk

Det nye Moegaard Museum ved Aarhus er en mulig inspirationskilde for en ny skolebygning ved søen. Arkivfoto: Trondur Dalsgard

Vind i sejlene

Skolen begyndte med otte elever, efter sommerferien er der 21 elever, og på længere sigt forestiller Mariann Kordif sig en skole med 40-50 elever. Det er børn i store vanskeligheder socialt, følelsesmæssigt og fagligt, men deres baggrund kan være meget forskellig. De fleste kommer fra Faaborg-Midtfyn Kommune, men der er også elever fra nabokommuner. Eleverne fylder meget - også rent bogstaveligt. De kan have brug for at være alene, eventuelt sammen med en voksen.

Det kan give konflikter, især mandag morgen, når kostskoleelever har holdt weekend i samme hus. Det er et tilbud, skolen giver til elever, der ikke har noget at rejse hjem til, når de andre tager på hjemrejseweekend. For at opleve den samme afveksling fra hverdagen som de hjemrejsende, flytter eleverne over i et weekendhus, hvor de har deres egne værelser og andet personale.

Byggeplaner

De udfordringer vil skolen løse ved at bygge et helt nyt weekendhus ved Søtoftevej næste år. Der er planlagt et byggeri til omkring 10 millioner kroner. 500 kvadratmeter med 10 elevværelser, fælles køkken og opholdsrum samt personalefaciliteter.

Når det nye weekendhus bliver taget i brug, får Skolen ved Søen plads til at udvide. Blandt andet er det hensigten at gøre mere ud af familiedelen, hvor et bedre samarbejde med forældre/plejeforældre kan styrke elevernes oplevelse af sammenhæng i deres liv.

Allerhelst vil Ringe Kost- og Realskole bygge en helt ny skole, der er indrettet til formålet, og meget gerne på skrænten vest for de nuværende skolebygninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Hold jer væk: Ældre dieselbiler får adgang forbudt i det centrale Odense

Annonce