Annonce
Sydfyn

Kort nyt fra byrådet: Med nysgerrige tv-folk, generte skoleelever og masser af budgetsnak

Byrådet brugte det meste af oktobermødet på at tale om budget og besparelser. Foto: Andrea Bisgaard
Skolelever og tv-folk sank en smule sammen under tirsdagens byrådsmøde, som i den grad stod i økonomiens og budgetforligets tegn.

Svendborg: Aldersgennemsnittet blev ved tirsdagens byrådsmøde trukket gevaldigt ned, da en gruppe 9. klasseelever fra Rantzausminde Skole var mødt op for at overvære byrådsmødet. Eleverne forklarede, at de var blevet "slæbt" med i byrådssalen, fordi deres lærer er byrådsmedlem Søren Kongegaard (S) og de har ham i faget "Demokrati og Dannelse."

Men de lidt generte elever blev allerede overrumplet inden mødestart, fordi de 29 byrådspolitikere gik målrettet efter at hilse på dem med faste håndtryk.

Eleverne fra Rantzausminde Skole var kommet til byrådsmødet, fordi de har byrådsmedlem Søren Kongegaard (S) som lærer i faget "Demokrati og Dannelse." Foto: Andrea Bisgaard

- Det må være flere år siden, at vi har givet hånd til så mange mennesker på så kort tid, hviskede en af pigerne efterfølgende.

Annonce

---

DR var også mødt op i byrådssalen, fordi tv-stationen er i gang med at lave et indslag om byrådets mødeform.

- Byrådspolitikerne i Svendborg skiller sig ud, fordi de synger forud for alle byrådsmøder og spiser sammen efter byrådsmøderne. Det er der ikke mange byråd, der gør, og derfor laver vi et indslag om det op til kommunalvalget, fortalte journalist Jeppe Midtiby.

DR var også mødt op i byrådssalen. Resultatet kan ses i tv-avisen onsdag kl. 21 på DR1. Foto: Andrea Bisgaard

Det syngende byråd kan ses onsdag kl. 21 i tv-avisen på DR1.

---

Radikale Venstre åbnede ballet med et forslag om, at Svendborg Kommune skal udvise økonomisk mådehold i de sidste tre måneder af 2021. Hensigten er at forbedre det endelige årsresultat for 2021.

Ifølge Hanne Ringgard Møller (R) skal livremmen spændes ind, så kommunen kan minimere de varslede besparelser på 25 millioner kroner i 2022.

De øvrige partier tilsluttede sig forslaget på nær Enhedslisten.

- Selvfølgelig skal vi ikke bruge penge unødvendigt, men vores problem er ikke, at vi mangler penge. Vores problem er, at vi har svært ved at holde budgetterne. Vi er nødt til at forstå budgetloven ordentligt. Det vil være skadeligt for næste års budget, hvis vi begynder at spare nu. Hvis vi for eksempel skubber en udgiftskrævende hjælp til en handicappet til næste budgetår, fordi vi vil spare, så får vi ikke et retvisende billede af vores forbrug og dermed heller ikke et realistisk billede af budgettet, forklarede Jesper Kiel (EL).

Et flertal valgte imidlertid at støtte de radikales forslag, og politikerne skal nu i gang med at finkæmme fjerde kvartal af dette års budget, for at finde besparelser.

- Det er noget, vi selv må gøre. Det er ikke noget, vi kan pålægge økonomiafdelingen at gøre, slog borgmester Bo Hansen (S) i øvrigt fast.

---

Politikerne fortsatte med at diskutere økonomi, og det fik flere af Rantzausminde-eleverne til at forlade byrådssalen med tomme øjne. Under 2. behandlingen af budgettet kæmpede Venstre en kamp for at få sat en dato for, hvornår besparelserne skal udmøntes.

Venstre har tidligere kritiseret Socialdemokratiet for at trække processen i langdrag, og partiet foreslog derfor, at de stående udvalg skal finde besparelserne allerede i november - altså lige før valget.

- Det her handler ikke om budgettet. Det handler om processen. Vi kan ikke få noget at vide om, hvordan processen skal foregå. Vi foreslår derfor, at besparelserne skal findes på novembermøderne, sagde Venstres spidskandidat Mette Kristensen og Lars Erik Hornemann (V) supplerede:

- Selvfølgelig kan vi tilslutte os budgettet. Det her handler alene om, hvordan vi udmønter besparelserne. Det skal ske i indeværende valgperiode, hvis I spørger os. Egentlig bør det være unødvendigt at stille forslaget, men vi stiller det, fordi vi har en fornemmelse af, at nogle helst vil sidde og putte med det til efter valget, sagde han.

Lars Erik Hornemann og resten af Venstre vil have udvalgene til at kigge på besparelserne før valget den 16. november. Foto: Andrea Bisgaard

Jesper Kiel (EL) var ikke klar til en hurtig "tju-hej-sparerunde", som han kaldte den, mens Dorthe Ullemose (DF) slog fast, at parterne udelukkende skulle stemme om 2. behandlingen af budgettet og ikke om den proces, som besparelserne skal findes i.

Bo Hansen (S) var tavs under diskussionen, men det skyldtes - viste det sig - at forligspartnerne er inviteret til et møde om besparelserne på rådhuset onsdag.

- Jeg kan ikke sige ret meget om mødet lige nu. Overordnet handler det om, at administrationen har nogle forslag til selve processen. Enten kan vi håndtere besparelserne i indeværende år, eller også kan besparelserne bredes ud over en længere periode, forklarede han.

Venstre bad om at få sit forslag til afstemning, men kun Venstre var for.

Annonce
Annonce
Erhverv

De vil 3D-printe knogledele til trafikofre og kræftramte: - Vi udnytter, at kroppen er fantastisk til at gendanne sig selv

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Du er inviteret: Mediehuse holder folkefest med politiske debatter, kendisser og god mad - 10 gange i træk

Odense Bulldogs For abonnenter

Bulldogs-hardhitter blev frikendt - Martin Larsen kan alligevel spille onsdag mod Rungsted

Odense

Efter afsløringer: Næste år vokser kontroltrykket på gartnerierne

Navne For abonnenter

Anne Mette Sulzbrück hjalp andre, men afviste selv al hjælp og døde i den største elendighed og fornedrelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Danmark For abonnenter

Caroline dropper skolen for klimaet og rejser med bus til COP26 - læs her, hvad hun vil sige til politikerne

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Kerteminde

Mangler du en hundeskov? Kommunen overvejer - igen - at lave fristed for de firbenede

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Assens

Lasse skyder med skarpt efter kandidattest: - Det stemmer ikke helt overens med virkeligheden

Annonce