Annonce
Nyborg

Korstogsriddernes stærke øl

Der skulle noget til, inden de drog i kamp mod de vantro i Det Hellige Land. På fredag kan du smage korsridderøl i Nyborg.

Nyborg: Ved Nyborg Kulturnat fredag den 2. september bliver der udskænkning af korsridderøl i kælderen under Korsbrødregården ved Nyborg Kirke.

Øllen er brygget af Ørbæk Bryggeri, inspireret af museumsinspektør og ekspert i korstogstiden, Janus Møller Jensen, der er leder af Nyborg Slot.

- Danmarks vel eneste unikke bidrag til den internationale korstogsbevægelse var en øl - en korstogsøl. Når man blev optaget i korstogsordenen Johanniterne i Danmark, drak man den traditionelle ”Kors øøll”, fortæller Janus Møller Jensen.

Så navnet ”Kors øøll” til den nye specialøl er altså det originale fra dengang.

- Vi har forsøgt at brygge en øl, vi mener, kunne have være den type, ridderne drak, siger Janus Møller Jensen.

Nyborg Meninghedsråd er med i ølprojektet, fordi kirken i dag ejer Korsbrødregården, hvor indvielsen af de lokale korsriddere i middelalderen foregik.

Hvad skal så lige én specialøl mere på markedet være godt for? Et spørgsmål, som Janus Møller Jensen godt kan svare på.

- Vi bruger øllen i vores formidlingstrategi. Vi kobler historien om korsriddertiden til den særlige øl, der kommer til salg i vores museumsbutikker og enkelte andre steder i Nyborg, siger han.

Og baggrunden er, fortæller museumsinspektøren, at da pave Urban II prædikede det første korstog i 1095, drog hære fra hele Europa mod Jerusalem.

- Selv fra de yderste øer i oceanet kom de, skrev en engelsk krønikeskriver: Waliserne forlod deres krybskytteri, skotterne deres lus og lopper, nordmændene deres daglige kost af rå fisk, og danskerne deres uophørlige druk, som han skrev. Man forstår, at de tog det alvorligt, siger Janus Møller Jensen med et glimt i øjet.

- Helt frem til Christian IV’s tid var korstogene en central del af Danmarks historie. Ja, man kan nok ikke forstå den uden. Det er en vigtig del af vores forskning og formidling på Nyborg Slot, hvis grundlægger Knud Prislavsen måske endda døde på det tredje korstog under stormløbene på Acres mure.

På kulturnatten er der udskænkning i Korsbrødregårens kælder fra klokken 20. Det sker lige efter middelaldergudstjenesten i Vor Frue Kirke, en gudstjeneste, er er inspireret af Johanniterordenens liturgi i kirken.

Korsridderøllens etikette er designet af Nyborg Slots grafiker Louise Harbo Bendixen.
Bagsideetiketten beskriver baggrunden for den særlige korsridderøl.
Den går vist ganske fint an, den korsridderøl, mener prøvesmagerne, museumsinspektør Janus Møller Jensen, Nyrog Slot, og menihgedsrådsmedlem Bodil Haarbøl.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce