Der skulle noget til, inden de drog i kamp mod de vantro i Det Hellige Land. På fredag kan du smage korsridderøl i Nyborg.
Nyborg: Ved Nyborg Kulturnat fredag den 2. september bliver der udskænkning af korsridderøl i kælderen under Korsbrødregården ved Nyborg Kirke.
Øllen er brygget af Ørbæk Bryggeri, inspireret af museumsinspektør og ekspert i korstogstiden, Janus Møller Jensen, der er leder af Nyborg Slot.
- Danmarks vel eneste unikke bidrag til den internationale korstogsbevægelse var en øl - en korstogsøl. Når man blev optaget i korstogsordenen Johanniterne i Danmark, drak man den traditionelle ”Kors øøll”, fortæller Janus Møller Jensen.
Så navnet ”Kors øøll” til den nye specialøl er altså det originale fra dengang.
- Vi har forsøgt at brygge en øl, vi mener, kunne have være den type, ridderne drak, siger Janus Møller Jensen.
Nyborg Meninghedsråd er med i ølprojektet, fordi kirken i dag ejer Korsbrødregården, hvor indvielsen af de lokale korsriddere i middelalderen foregik.
Hvad skal så lige én specialøl mere på markedet være godt for? Et spørgsmål, som Janus Møller Jensen godt kan svare på.
- Vi bruger øllen i vores formidlingstrategi. Vi kobler historien om korsriddertiden til den særlige øl, der kommer til salg i vores museumsbutikker og enkelte andre steder i Nyborg, siger han.
Og baggrunden er, fortæller museumsinspektøren, at da pave Urban II prædikede det første korstog i 1095, drog hære fra hele Europa mod Jerusalem.
- Selv fra de yderste øer i oceanet kom de, skrev en engelsk krønikeskriver: Waliserne forlod deres krybskytteri, skotterne deres lus og lopper, nordmændene deres daglige kost af rå fisk, og danskerne deres uophørlige druk, som han skrev. Man forstår, at de tog det alvorligt, siger Janus Møller Jensen med et glimt i øjet.
- Helt frem til Christian IV’s tid var korstogene en central del af Danmarks historie. Ja, man kan nok ikke forstå den uden. Det er en vigtig del af vores forskning og formidling på Nyborg Slot, hvis grundlægger Knud Prislavsen måske endda døde på det tredje korstog under stormløbene på Acres mure.
På kulturnatten er der udskænkning i Korsbrødregårens kælder fra klokken 20. Det sker lige efter middelaldergudstjenesten i Vor Frue Kirke, en gudstjeneste, er er inspireret af Johanniterordenens liturgi i kirken.