Annonce
Danmark

Koranklodser skal ikke være pæne - de skal være grimme

Uwe Max Jensen

Betonklodser: I 2005 udsmykkede gadekunstneren Banksy den israelske sikkerhedsmur, som Israel har opført omkring Betlehem og Jerusalem for at holde terrorister fra Palæstina ude. Muren har vist sig effektiv i forhold til at nedbringe antallet af palæstinensiske selvmordsbombere i Israel, men den har også medført en række gener for palæstinensere generelt, så da Banksy malede på sikkerhedsmuren, henvendte en ældre palæstinensisk mand sig til kunstneren.

Gammel mand: Du maler muren. Du får den til at se smuk ud.

Banksy: Tak.

Gammel mand: Vi ønsker ikke, at muren skal være smuk. Vi hader denne mur. Gå hjem.

I Danmark har vi i løbet af 2017 oplevet en eksplosion, hvad angår terrorsikring i form af betonelementer, der skal sikre, at terrorister ikke kan køre lastbiler ind i fodgængere og deltagere i arrangementer i større byer. Terrorsikringen kaldes af medierne for terrorklodser, mens betonelementerne i folkemunde har fået navnet koranklodser, da angreb med lastbiler og varevogne på nær en enkelt undtagelse er blevet udført af korantro muslimske terrorister. Koranklodser kan man nu opleve på Strøget, i Nyhavn, ved Tivoli og Københavns Hovedbanegård.

I Aalborg er en koranklods placeret for enden af forlystelsesgaden Jomfru Ane Gade, og hele Aalborgs midtby var bogstaveligt talt plastret til med denne type terrorsikring under det netop afsluttede DGI Landsstævnet, og klodserne var også i brug under karnevalet i maj. Koranklodserne er ikke pæne. De er rå og ligner fremmedlegemer i byens rum. Desuden leder de selvsagt tankerne hen på den terror, der ganske ofte rammer europæiske storbyer. Foran Tivoli har man indkapslet koranklodserne i nogen grønne kasser med Tivolis navn på. De grønne kasser fungerer samtidig som bænke. Ved DGI Landsstævnet beklædte kommunen koranklodserne med stof, der reklamerede for netop Aalborg Kommune. På Rådhuspladsen i København har man ladet firmaet TagTomat ombygge en af koranklodserne til en træbeklædt bænk med cykelstativ og blomsterbed.

"Idéen er, at vi gerne vil fjerne folks frygt for krig og terror. Krig og terror findes, men hvis vi ændrer på folks frygt og angst, kan vi få dem til at tale mere samme," siger Anne Tange fra TagTomat om ombygningen.

I Nyhavn har man efter nogen uger, hvor koranklodserne stod som rå betonelementer, malet klodserne mørkegrønne. Teksten Nyhavn og et hjerte i guld er malet ovenpå den mørkegrønne bund. Der er med bloggeren Snaphanens ord tale om en nuttificering af terrorsikringen.

Som samfund bør vi stille os spørgsmålet om, terrorsikring skal være smuk. Eller terrorsikring af princip bør være grim. Der er noget ganske bizart ved at nuttificere, æstetisere og - indirekte - idealisere terrortruslen og behovet for terrorsikring. Betonelementerne har i udgangspunktet en rå og midlertidig karakter. Når vi forskønner betonelementerne og gør dem til samtalebænke og reklamesøjler, giver vi som samfund terrorsikringen en permanent karakter, og vi opgiver dermed helt konkret håbet om, at terrortruslen og terrorsikringen er en forbigående fase, der indenfor overskuelig tid kan afløses af mere fredelige tilstande.

Det er et knæfald - ikke for terroristerne - men for tanken om, at de frie og åbne samfund kun midlertidigt er sat ud af kraft. Derfor skal koranklodser ikke være pæne. De skal være grimme. Det bevarer håbet om, at terrorsikringen er midlertidig, og at terroren er forbigående.

Også ved Nyhavn i København er terrorsikringen synlig.
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce