Annonce
Erhverv

Kopimedicin giver fortsat kvaler hos Lundbeck

Der er røde tal på bundlinjen efter første kvartal i Lundbeck, men omsætningen er bedre end ventet.

Det koster fortsat dyrt for medicinalkoncernen Lundbeck, at to af selskabets europæiske patenter har overskredet sidste udløbsdato.

Lundbeck kom ud af årets første tre måneder med et underskud før skat på 32 millioner kroner. Efter skat lyder tabet på 81 millioner kroner.

Resultatet står i skarp kontrast til resultaterne for samme periode i 2014, hvor Lundbeck fik et overskud på 552 millioner kroner før skat.

Det er de europæiske patenter på alzheimermidlet Ebixa og antidepressivet Cipralex, som er udløbet. Når det sker, har konkurrerende selskaber mulighed for at lave kopiudgaver af midlerne.

Lundbeck solgte i første kvartal Cipralex samt Lexapro, som midlet markedsføres som i Japan, for 812 millioner kroner. Det var en nedgang fra 1,5 milliard kroner i samme periode sidste år.

Men den samlede omsætning blev knap 3,6 milliarder kroner, og det er mere end analytikernes forventninger, som ifølge Ritzau Estimates lå på omkring 3,2 milliarder kroner.

- Kerneomsætningen forblev stabil sammenlignet med sidste år, da den ventede kopikonkurrence til Cipralex og Ebixa opvejes af en styrkelse af nøglevalutaer og vækst i andre produkter, konstaterer Lundbeck i regnskabet.

I regnskabet introducerer Lundbeck en ny produktkategori - strategiske kerneprodukter - som foreløbigt indeholder fem nyere produkter, og som giver Lundbeck mulighed for at præsentere trecifrede vækstrater i procent.

I første kvartal voksede salget af kerneprodukterne med 229 procent til 691 millioner kroner.

- Jeg er meget glad for at se vores portefølje af kerneprodukter præsterer godt og nu repræsenterer omkring 20 procent af omsætningen, siger bestyrelsesformand Håkan Björklund i regnskabet.

De nye produkter, der falder ind under kategorien, er antidepressivet Brintellix, Onfi mod epilepsi, skizofrenimidlet Abilify Maintena, Selincro til alkoholbehandling samt Northera til behandling af svimmelhed hos voksne eksempelvis med Parkinsons sygdom.

Lundbeck fastholder de tidligere udmeldte forventninger til 2015 om en omsætning på mellem 13,2 og 13,7 milliarder kroner. Det ordinære driftsresultat ventes at blive omkring nul.

Patentudløbet satte også præg på 2014 for Lundbeck, som måtte konstatere et resultat efter skat på minus 153 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce