Annonce
Odense

Kopierede igen lærebøger: Fire måneders ubetinget fængsel

Indehaveren af en kopieringsbutik i Odense blev allerede i 2013 dømt ved Retten i Odense for ulovlig kopiering. Nu er han blevet dømt endnu en gang. Arkivfoto: Michael Bager

Indehaveren af en kopieringsbutik i Odense blev fredag idømt fire måneders ubetinget fængsel, som han kan lægge oven i en helt identisk dom fra 2014 på seks måneders fængsel.

Annonce

En 37-årig mand fra Odense lod tilsyneladende hånt om byrettens dom i 2013 og fortsatte trods dommen ulovlig kopiering af lærebøger.

Det kostede fredag formiddag manden, der dengang stod bag forretningen Mr. Copy i Odense, fire måneders ubetinget fængsel ved Retten i Odense, hvor han var tiltalt for i perioden april til november 2013 at have solgt 198 ophavsretsbeskyttede lærebøger, plus at han var i besiddelse af yderligere 117 ophavsretsbeskyttede lærebøger, som endnu ikke var blevet solgt.

Når man var nået frem til 198 solgte kopi-værker skete det ud fra sms-beskeder, og det var blandt andet det, retten lagde vægt på.

Men retten lagde også vægt på, at det var skærpende, at manden havde fortsat sin ulovlige kopiering, efter at han i 2013 i byretten var blevet dømt for præcis det samme. Dommen i 2013 ankede manden, og først i 2014 stadfæstede Østre Landsret de seks måneders fængsel for ulovligt at have fremstillet kopier af op imod 2000 bøger, som var beskyttet af ophavsretten.

I tiden mellem byrettens dom og landsrettens stadfæstelse i 2013 og 2014 fortsatte manden nemlig med at kopiere bøger, og det var præcis det, fredagens dom på fire måneders fængsel handler om.

Rettighedsalliancen

Rettighedsalliancen er en interesseorganisation, som repræsenterer mere end 100.000 danske rettighedshavere fra film-, musik-, tekst- og designbranchen.I august lancerede organisationen i et samarbejde med blandt andet forfattere, forlag og boghandlere kampagnen "Os der elsker viden". Det er en kampagne, som skal fortælle, hvad der er lovligt og ulovligt, når det kommer til at kopiere læremidler, samt at guide til lovlig brug af studiebøger, og oplyse, hvilke konsekvenser det har for studerende og os alle, når nogle vælger at kopiere ulovligt frem for at bruge læremidlerne lovligt.

Ulovlig kopiering af studiebøger udgør ifølge organisationen et stigende problem. Ofte fordi der blandt de studerende ikke er opmærksomhed på konsekvenserne. Derfor skal den nye kampagne oplyse og guide studerende til at bruge studiebøger på lovlig vis.

Sagen, som der fredag faldt en ubetinget fængselsdom i til den 37-årige mand fra Odense, har været fire år undervejs. Det skyldes ifølge organisationens direktør, at der mangler ressourcer til at håndtere og efterforske it-kriminalitet hos blandt andet politiet.

Odense blev allerede i 2013 dømt ved Retten i Odense for ulovlig kopiering. Nu er han blevet dømt endnu en gang. Arkivfoto
Annonce

Piratkopiering fortsatte

Det var Rettighedsalliancen, som efter byretsdommen i 2013 kunne konstatere, at det stadig var muligt at bestille og købe kopier af lærebøger fra forretningen i Odense, og derfor valgte foreningen at politianmelde manden igen den 22. august 2013.

Ulovlighederne foregik ifølge Rettighedsalliancen på den måde, at studerende kunne medbringe en bog til forretningen og få den kopieret i flere eksemplarer, eller man kunne købe en kopi af en bog, som forretningen lavede på baggrund af et allerede eksisterende eksemplar.

- Vi er glade for, at der er blevet sat et godt eksempel, og det er også en dom i den strengere ende om it-kriminalitet i forhold til, hvad vi har set før. Det, han har foretaget sig, er med til at trække tæppet væk under de lovlige forretninger, fordi han sælger bøger uden at give rettighedshaverne penge for det, siger Maria Fredenslund, direktør i Rettighedsalliancen.

Rettighedsalliancen slår netop hårdt ned på ulovlig kopiering inden for alle genrer, og melder det til politiet.

- Det betyder meget, at samfundet viser, piratkopiering er ulovlig kriminalitet, siger Maria Fredenslund.

Manden har taget betænkningstid, om han vil anke denne dom til landsretten. Ud over den ubetingede fængselsstraf blev han også dømt til at betale et større erstatningskrav til rettighedshaverne.

I juni blev tre mænd fra Odense og Tønder idømt betingede fængselsstraffe ligeledes for at kopiere lærebøger gennem deres internettjeneste Lendstudy. Retten fandt, at det var et klart brud på ophavsrettighederne, at de tre mænd kopierede 198 lærebøger og lagde dem på en hjemmeside, så de kunne hentes for et mindre beløb. Det var også Rettighedsalliancen, som havde meldt Lendstudy til politiet, som senere rejste tiltalte mod de tre mænd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce