Annonce
Fyn

Kontroversiel præst talte ved demonstration mod coronarestriktioner: - Vi frygter udskamning og fyring

Sognepræst Theresa Strand Kudjewski talte fredag ved en demonstration mod coronarestriktioner i Odense Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sognepræsten Therese Strand Kudajewski har været omdiskuteret den seneste tid. En række kontroversielle udtalelser om coronavacciner har fået kritikken til at hagle ned over hende. Selv føler hun, at hendes ord er blevet fordrejet og forenklet. Fredag holdt hun tale ved en demonstration i Odense mod coronarestriktioner.

Demonstration: Det var en broget forsamling på mellem 200 og 300 mennesker, som fredag var mødt op i Odense for at vise deres utilfredshed med de gældende coronarestriktioner. Blandt de fremmødte var alt fra medlemmer af Men in black til børnefamilier med ladcykler.

Fælles for de fremmødte var, udover utilfredsheden med restriktionerne, en stor lyst til at høre sognepræst Therese Strand Kudajewski  fra Svanninge Sogn tale.

Hun er de seneste uger blevet kritiseret kraftigt for at komme med udtalelser på sociale medier, der kan tolkes som om, hun mener, at læger, der vaccinerer mod corona, kan sidestilles med mordere.

Annonce

- Det er en skændsel for lægestanden, det som udspiller sig i tiden, og jeg håber, at der vil være flere og flere læger, der siger fra, så læge og morder ikke atter bliver to sider af samme sag, skrev hun i december på Facebook.

Sagen begyndte at rulle, da Kristeligt Dagblad omtalte opslaget i en artikel om sognepræstens syn på coronavacciner. Therese Strand Kudajewski havde dog ikke den store lyst til at uddybe sine udtalelser inden demonstrationen fredag.

- Mine ord bliver fordrejet og forenklet. Og jeg er ekstra skuffet over, at det er lige netop Kristeligt Dagblad, som fører an i den hetz, sagde Therese Strand Kudajewski til Avisen Danmark.

Vil det sige, at du ikke mener, at der er lighedstegn mellem læger, der vaccinerer mod corona og mordere? 

- Så enkelt kan det ikke stilles op.

Det har været nogle hektiske dage på den front. Men jeg har ikke været til en kammeratlig samtale.

Therese Strand Kudajewski

Har du været indkaldt til en samtale med Tine Lindhardt (biskop for Fyns Stift, red.) om de udmeldinger, du er kommet med? 

- Jeg har selvfølgelig været i kontakt med stiftet, men det har primært været for at få vejledning til at håndtere pressen. Det har været nogle hektiske dage på den front. Men jeg har ikke været til en kammeratlig samtale, sagde Therese Strand Kudajewski.

Ikke en prædiken

Op til demonstrationen, der blev afholdt af bevægelsen "Odense siger stop", var talen blevet annonceret som en slags prædiken på sociale medier. Den formulering gjorde sognepræsten dog en del ud af at tage afstand fra.

- Jeg er her som privatperson, og derfor er det ikke en prædiken, det er en tale, sagde Therese Strand Kudajewski.

Talen var op til demonstrationen blevet annonceret som en prædiken - der blev der dog gjort en del ud af at understrege, at det var det ikke - det var derimod privatpersonen Therese Strand Kudajewski, som udtalte sig, understregede hun. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Der var af samme grund fremstillet skilte med teksten 'Dette er ikke en prædiken'.

Under talen sagde hun blandt andet:

- Mange af os gemmer os nu rundt omkring i mørket, fordi vi ikke tør dele de tanker, vi har, med andre mennesker. Vi frygter udskamning og vi frygter for fyring - helt konkret - og vi frygter udstødelsen.

Sagen kort

Sognepræst i Svanninge/Falsled nær Faaborg, Therese Strand Kudajewski, fortalte i december i Fyens Stiftstidende, at hun ikke ville tjekke sine kirkegængere for coronapas, som hun opfatter som et mere eller mindre diktatorisk pålæg fra staten. 

Hun er heller ikke selv vaccineret, og på sin private Facebook-side har hun blandt andet skrevet følgende om praktiserende læger, der vaccinerer mod corona:

- Det er en skændsel for lægestanden, det som udspiller sig i tiden, og jeg håber, at der vil være flere og flere læger, der siger fra, så læge og morder ikke atter bliver to sider af samme sag.

Opslaget har ligget offentligt tilgængeligt i en måned, men nu er det blevet gjort privat på hendes profil.

Hun har i et senere Facebook-opslag fortalt, at hendes holdninger nu betyder, at hun modtager anonyme trusler. Hun henviser i den forbindelse til digterpræsten Kaj Munk, der blev skudt af tyskere under anden verdenskrig.

- Jeg sender Kaj Munk mange kærlige tanker, som betalte for fædre- og moderlandsfrihed med sit eget liv. Jeg tænker også på, hvor grænsen går, før jeg selv kan risikere at bliver skudt. Er det der, vi er, skriver hun blandt andet.

Fredag holdt Therese Strand Kudajewski tale på Flakhaven i Odense som en del af en demonstration mod coronarestriktioner arrangeret af gruppen "Odense siger stop", som den seneste tid har afholdt ugentlige demonstrationer i byen.

Ifølge arrangøren af fredagens demonstration skal Therese Strand Kudajewski tale ved en lignende demonstration i København søndag.

- Døden er blevet gjort til et onde, en personlig tragedie for den enkelte, som vi ud af samfundssind nu lærer, at vi må sætte alle magter ind på at undgå. Det er et vildspor, at døden nu pludselig er blevet en tragedie. Døden er en forudsætning for livet, præcis som fødslen er det, sagde Therese Strand Kudajewski.

Den fynske præst havde ikke lyst til at udtale sig yderligere om de kontroversielle udmeldinger.

Avisen Danmark har været i kontakt med Kristeligt Dagblad. De afviser, at de skulle have fordrejet Therese Strand Kudajewskis ord - samtidig afviser de, at de skulle have ført en hetz imod sognepræsten. 

Mellem 200 og 300 personer var mødt op til demonstrationen i Odense. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Kan en pædagog erstatte en SOSU?: Nordfynsk plejecenter tester mulig løsning på problematisk personalemangel

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

14-årige Mikkel sprang ud som Amalie: Nu er hun landskendt på tv - Det var overvældende og kom som et chok

OB For abonnenter

OB's fodbolddirektør Björn Wesström viser kløgt og har allerede spillet sine første kort med stor tydelighed

Navne

Ung præst vender næsen hjemad: - Jeg glæder mig til at slå rod med min kone og børn

Odense

FærdselsuheldRingvejen: To personbiler kørt sammen

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed gennem 36 år skifter ejere: Der bliver brug for flere hænder

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Faaborg-Midtfyn

De ansatte får al skraldet: Hvorfor spare i så vigtig en afdeling?

Middelfart

500 kilo er forsvundet op i den blå luft: Har du set Bjarnes kvie?

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Der kommer ikke flere specialiteter fra Jan og Tine: Tirsdagsmaden fortsætter dog i ny version

Kerteminde For abonnenter

Forvirringen er total: Politi og kommune uenige om parkering i Måle

Faaborg-Midtfyn

Ø-familie beder om hjælp: Vil du være med til at finansiere et øko-landbrug på Lyø?

Annonce