Annonce
Nyborg

Tre ansatte afslører socialt bedrageri: Har sparet skatteborgerne for millioner af kroner

Anonyme anmeldelser fra borgere, der får mistanke om socialt bedrageri, er blot én af de arbejdsmetoder, en særlig kontrolgruppe i Nyborg Kommune benytter sig.Modelfoto: Maria Tuxen Hedegaard
De seneste ti år har en særlig kontrolgruppe i Borgerservice sparet Nyborg Kommunes lovlydige skatteborgere for 32 millioner kroner. Gruppen benytter sig blandt andet af anonyme henvendelser og personlige oplysninger på Facebook.

Nyborg: Tre ansatte i Nyborg Kommune har sparet skatteborgerne for millioner af kroner.

De tre udgør den særlige enhed "Kontrolgruppen", der jagter borgere, som snyder sig til udbetaling af offentlige ydelser.

Gruppen har alene i 2018 sparet kommunekassen - og dermed også kommunens lovlydige skatteborgere - for knap 5,1 millioner kroner.

Penge, som enten er blevet udbetalt eller ville være blevet det, hvis ikke Kontrolgruppen havde sat en stopper for bedrageriet.

Det fremgår af Kontrolgruppens årsrapport for 2018.

Den dokumenterer, at de tre ansatte i Kontrolgruppen så rigeligt er deres løn værd.

Om ikke i guld så dog i kolde og kontante skattekroner.

Annonce

284 sager

Den særlige kontrolgruppe behandlede sidste år 284 sager om socialt bedrageri.

Når gruppen får en anmeldelse, undersøger den først, om den pågældende får udbetalt offentlige ydelser - og hvilke ydelser, der i givet fald er tale om.

Siden indsamler gruppen alle de oplysninger om den pågældende, den kan finde.

Det kan være oplysninger, kommunen selv ligger inde med, men også personlige oplysninger, den pågældende selv har offentliggjort på Facebook og andre sociale medier på internettet.

Og viser der sig at være en begrundet mistanke om socialt bedrageri, bliver borgeren i første omgang indkaldt til et møde og siden præsenteret for en skriftlig gennemgang af beviserne i sagen.

Straffen er typisk et krav om tilbagebetaling af de ydelser, den pågældende ikke har ret til at få.

Taler for sig selv

I de fleste skatteborgeres øjne taler resultaterne af den særlige kontrolgruppes arbejde formentlig for sig selv.

Alene de seneste ti år har kontrolgruppen således sparet Nyborgs kommunekasse for 32 millioner kroner.

Ikke desto mindre er der også borgere, som ikke bryder sig om gruppens arbejdsmetoder med anonyme anmeldelser og indhentning af personlige oplysninger på Facebook og andre sociale medier.

Og det er da også kontrolgruppens arbejdsmetoder, som forleden fik formanden for Nyborg Kommunes beskæftigelsesudvalg, Sonja Marie Jensen (S), til at bede om en nærmere orientering om dens arbejde.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi har en dialog med de enheder i vores organisation, som kan have betydning for borgernes oplevelse af den kommunale service, siger Sonja Marie Jensen.

Det er i øvrigt som oftest kontanthjælp, der bliver fusket med i Nyborg Kommune.

Men ellers var det en bred vifte af uberettigede offentlige ydelser - fra sygedagpenge over integrationsydelse til tilskud til friplads i daginstitutioner - kontrolgruppen hentede hjem til kommunekassen i 2018.

Alle sager blev afgjort med et krav om tilbagebetaling og nedsættelse af de pågældendes fremtidige offentlige ydelser.

Der var således ingen af sagerne, som førte til en politianmeldelse for socialt bedrageri.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce