Annonce
Erhverv

Kontrol skærpes efter fodersvindel

OPSTRAMNING: Plantedirektoratet reagerer på systematisk svindel i stor fynsk sag

Afsløringen af en årelang systematisk svindel med falske stempler på et direktionskontor hos foderstofselskabet Scanmills i Otterup resulterer nu i en skærpelse af kontrollen.

Det er Plantedirektoratet, som har oplevet at se sit navn misbrugt, der griber ind.

- På baggrund af den aktuelle sag har vi drøftet attestationen i forbindelse med eksport af foder til tredjeland, og vi har besluttet at foretage en opstramning på flere områder, oplyser Plantedirektoratet direktør, Mogens Nagel Larsen.

- Andre foderstofeksportører bliver også omfattet af de nye regler, understreger direktøren.

Skærpelsen indebærer blandt andet, at alle varepartier til tredjeland vil blive kontrolleret. De har hidtil - som foderstofleverancer internt i EU - alene været underlagt stikprøvekontrol.

- Jeg vil ikke garantere, at svindel ikke kan forekomme, men med de nye initiativer gøres systemets net tættere, fremhæver Mogens Nagel Larsen.

Hos Scanmills mener politiet, at to ledende medarbejdere i henved 1000 tilfælde forfalskede certifikater, så fis-kemelsfoder, som næsten ikke indeholdt fisk, kunne eksporteres til Baltikum, Østeuropa og fjernere lande som Bangladesh.

Med et falsk stempel fra Plantedirektoratet og forfalskede underskrifter lykkedes det at sælge foder med billigt kød-og benmel fra almindelige husdyr som en langt dyrere vare.

Det lille Assens-firma Sto-lana, der drev forretninger med Scanmills, er nu også inddraget i kæmpessvindelen.

Alene hos Scanmills kan fortjenesten ved svindelen løbe op i et trecifret millionbeløb, skønner politiet.

For at imødegå gentagelser strammer Plantedirektoratet procedurerne op, så eksportørerne i fremtiden skal give deltaljerede oplysninger om hvilke råvarer, der er i produkterne, og hvorfra de kommer.

- Samtidig ændres praksis, så Plantedirektoratet sender certifikater for hvert vareparti direkte til toldmyndighederne i modtagerlandet, oplyser Mogens Nagel Larsen.

I EU - i det indre marked - foregår produktion og omsætning efter et regelsæt, som er fastsat af EU, og det mener Plantedirektoratets direktør ikke, at der er anledning til at stramme op.

- Du kan være tryg nok ved det foder, du køber i Danmark, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce