Annonce
Debat

Kontrol. Menneskelig undren kan stoppe bedrageri

Med Britta Nielsens bedrageri i Socialstyrelsen har politikerne indledt en klapjagt på medarbejdere, der kan holdes ansvarlig for den manglende kontrol.

Det samme gjorde sig gældende, da Skat uberettiget havde sendt milliarder ud i verden.

Politikerne peger i mange retninger, men når man peger på andre, er der tre fingre, der peger på en selv, og det er velgørende at tænke ind i denne symbolik.

Skiftende regeringer, i særdeleshed regeringer af borgerlig observans, har i de seneste år som rygmarvsreaktion slanket den offentlige sektor, og resultaterne ser man i form af huller i bl..a. kontrolfunktionerne. Det siger sig selv, at man i en særdeles travl hverdag let kan fristes til at lade datakraft udføre kontrollen.

Kontrol i sig selv ikke er produktiv, og datakraft er billigere på den korte bane end personaleansættelser. Spar dog de mange penge det koster med kommissionsundersøgelser og superdyre konsulentfirmaer; kig på jer selv i spejlet og spørg, om man måske skulle have bevaret den menneskelige kontrol, hvor den ansatte har evnen til at undre sig. En computer kan programmeres med alskens algoritmer, men den kan endnu ikke undre sig.

Hvis Britta Nielsen ikke havde været ramt af en af de syv dødssynder, grådighed, havde hun stille og roligt indstillet sin givtige gesjæft i tide, og bedrageriet havde så sandsynligvis været den fuldkomne forbrydelse. Bedrageriet blev netop afsløret af den menneskelige undren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Tyverier fra to varebiler

Klumme

Dagen i dag: Bombetrussel førte til evakuering af IC3-tog

1994 En bombetrussel, der i går blev indtelefoneret til billetkontoret på banegården i Odense, betød, at et IC3-tog blev evakueret og togdriften afbrudt i 20 minutter. Meldingen lød på, at en bombe på et tog ville eksplodere kl. 7.45 – og det fik DSB til at rette søgelyset mod et tog, der netop skulle afgå fra Fredericia. Toget blev tømt for passagerer og kørt ud på et øde sidespor uden at noget skete. For en sikkerheds skyld valgte man at standse alle forbipasserende tog i 20 minutter omkring det tidspunkt, hvor eksplosionen skulle ske. Vicekriminalkommissær Jørgen Mikkelsens, Fredericia Politi, siger, at politiet tager altid den slags anmeldelser alvorligt – selv om der næsten altid er tale om tomme trusler. 1969 Takstforhøjelsen i de odenseanske bybusser skabte ingen vanskeligheder i morges. Bybuschaufførerne mærkede ingen reaktioner på den ekstra femøre, som folk tilsyneladende tog i stiv arm. Det hele var også nøje tilrettelagt med tydelige skilte og anden oplysning om de nye priser. Takstforhøjelsen ved vedtaget i byrådets møde i aftes med kun Alfred Andersen (SF) som modstander. De to bybusdirektører Høffding og Westergaard ilede ud fra byrådssalens tilhørerloge for at give deres personale besked om forhøjelsen, og hele natten blev der arbejdet med at montere skilte og skifte poletposer ud, så man var klar til de nye priser straks fra morgenstunden. 1944 Som følge af den mørke boligsituation i Odense har formanden for socialudvalget, overportør C.V. Jørgensen og formanden for de kommunale bygninger, kontorbestyrer Georg Jørgensen, for nylig været i København for at forsøge at skaffe nogle barakker til hurtig opstilling. Men i aftes vendte C. V. Jørgensen hjem med uforrettet sag, da det ikke var muligt at få bevilget træ til nye barakker. Årsagen til den akutte bolignød i Odense skyldes ikke tilflyttere men skal søges i de mange giftermål. Hver uge bliver 20-30 par gift i denne tid, og de skal jo have et sted af bo. Man kan jo ikke forhindre folk i at gifte sig, men når der kun opføres så nye boliger, skal det selvfølgelig give boligmangel.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce