Annonce
Debat

Kontrol. Menneskelig undren kan stoppe bedrageri

Annonce

Med Britta Nielsens bedrageri i Socialstyrelsen har politikerne indledt en klapjagt på medarbejdere, der kan holdes ansvarlig for den manglende kontrol.

Det samme gjorde sig gældende, da Skat uberettiget havde sendt milliarder ud i verden.

Politikerne peger i mange retninger, men når man peger på andre, er der tre fingre, der peger på en selv, og det er velgørende at tænke ind i denne symbolik.

Skiftende regeringer, i særdeleshed regeringer af borgerlig observans, har i de seneste år som rygmarvsreaktion slanket den offentlige sektor, og resultaterne ser man i form af huller i bl..a. kontrolfunktionerne. Det siger sig selv, at man i en særdeles travl hverdag let kan fristes til at lade datakraft udføre kontrollen.

Kontrol i sig selv ikke er produktiv, og datakraft er billigere på den korte bane end personaleansættelser. Spar dog de mange penge det koster med kommissionsundersøgelser og superdyre konsulentfirmaer; kig på jer selv i spejlet og spørg, om man måske skulle have bevaret den menneskelige kontrol, hvor den ansatte har evnen til at undre sig. En computer kan programmeres med alskens algoritmer, men den kan endnu ikke undre sig.

Hvis Britta Nielsen ikke havde været ramt af en af de syv dødssynder, grådighed, havde hun stille og roligt indstillet sin givtige gesjæft i tide, og bedrageriet havde så sandsynligvis været den fuldkomne forbrydelse. Bedrageriet blev netop afsløret af den menneskelige undren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce