x
Annonce
Assens

Kommunens brug af konsulenter skal under lup: - Flere penge til konsulenter er færre penge til borgerne

Brug penge på borgere - ikke konsulenter. Det mener Sussie Elkjær fra Facebook-gruppen Assens kommune svigt af de ældre og handicappede. Arkivfoto: Sugi Thiru
Assens Kommune har hyret konsulentvirksomheden Brorson Consult til at kigge på en række socialsager. Kontrakten er udformet, så konsulenterne får 15 procent af de besparelser, de giver kommunen. Nu kigger Ankestyrelsen på, om den praksis er lovlig.

En række danske kommuner, herunder Assens Kommune, har indgået kontrakter med konsulentfirmaer, der skal finde besparelser på socialområdet efter no cure no pay-princippet, hvor konsulentfirmaernes honorar afhænger af, hvor store besparelser, de finder.

Assens Kommune samarbejder med konsulentvirksomheden Brorson Consult. Kommunen har udvalgt 51 sager, som den har bedt konsulenterne kigge efter i sømmene. Ud af de sager, har Brorson Consult valgt 25, hvor de vurderer, at der er et økonomisk potentiale.

Ifølge kontrakten imellem kommunen og Brorson Consult, skal konsulenterne kigge efter, om der er nogle af aftalerne imellem borgerne og kommunen, der kan genforhandles, eller hvor der er et såkaldt forhandlingspotentiale.

Sussie Elkjær fra Facebook-gruppen "Assens kommune svigt af de ældre og handicappede" mener, at man i stedet for at bruge penge på konsulenter, burde bruge pengene på at forbedre den dårlige varetagelse, hun mener, der er på socialområdet.

- Man kan ikke spare oven i besparelser. Især ikke i Assens, hvor der ikke er mere at spare. Flere penge til konsulenter er færre penge til borgerne. Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige, for Assens Kommune er efterhånden under al kritik på det her område.

- Der kommer ikke noget godt resultat ud af, at de her konsulenter kigger på sagerne. Kun nedskæringer, nedskæringer, nedskæringer.

- Hvad tænker du om den her "no cure no pay"-aflønning?

- Jeg er så chokeret over det, og at de overhovedet kan finde på det. De konsulenter kigger efter besparelser, hvor der ikke er mere at spare på, mener Sussie Elkjær.

Annonce

- Der kommer ikke noget godt resultat ud af, at de her konsulenter kigger på sagerne. Kun nedskæringer, nedskæringer, nedskæringer.

Hvad tjener konsulenterne på det?

Aflønningen efter no cure no pay-princippet foregår i Assens Kommune ved, at konsulenterne får 15 procent, af de besparelser, som de finder i sagerne.

I et eksempel fra kontrakten har konsulenterne søgt om en stigning i døgntaksten for en borger fra 2033 kroner til 2833 kroner. Resultatet af forhandlingerne imellem pågældede borger og kommunen ender på 2133 kroner. Udgangspunktet for at aflønne konsulenterne bliver 700 kroner. Altså forskellen mellem det, konsulenterne ansøgte om, og det, forhandlingerne endte på. Det giver 255.500 kroner årligt. Brorson Consult får 15 procent af det beløb, svarende til 38.325 kroner.

Altså ingen besparelse - ingen betaling.

I hvert fald ikke udover kørsel frem og tilbage. Her får konsulenterne 3,56 kroner per kilometer. Det udregnes fra deres hovedsæde i Bjerringbro, hvor der er 164 kilometer til Assens Rådhus. Det giver 1168 kroner per tur/retur. Oveni det kommer 50 procent af konsulenternes timelønning på 1600 kroner. Turen tager cirka to timer, så i alt får konsulenterene cirka 4.368 kroner per tur frem og tilbage.

Ankestyrelsen kigger nærmere

Social- og Indenrigsministeriet har sat Ankestyrelsen til at undersøge, om kommunernes praksis er lovlig. I den forbindelse har styrelsen bedt Assens Kommune om lov til at se kontrakterne imellem konsulentfirmaet og kommunen, og har samtidig spurgt mere ind til, hvilke opgaver, Brorson Consult har udført for Assens Kommune.

- Vi skal bruge udtalelsen til at vurdere, om der er anledning til at rejse en tilsynssag, skriver Ankestyrelsen blandt andet i et notat til kommunen.

På byrådsmødet onsdag skal byrådspolitikerne godkende et svar på Ankestyrelsens spørgsmål. I det svar står der blandt andet, at:

- (...) indgåelsen af kontrakten med Brorson Consult ikke har haft til formål at nedsætte omfanget af ydelser til borgerne.

- Formålet har været at benytte Brorson Consult som friske øjne på kommunens sagsbehandling med henblik på opkvalificering af sagsbehandlingen og uddannelse/sparring til sagsbehandlerne. Formålet har endvidere været at blive bedre til at beskrive borgerens behov for hjælp, og at forhandle betaling for hjælp/støtte/tilbud i de situationer, hvor vi hidtil har betalt for mere, end borgeren har behov for.

Der er endnu ikke blevet forhandlet med de borgere, som konsulenterne har udpeget, og derfor har Brorson Consult endnu ikke tjent penge på samarbejdet med Assens Kommune.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) siger, at samarbejdet ikke er indgået for at spare penge, men for at fastslå, om kommunens tilbud er tidssvarende.

No cure no pay-kontrakten

Assens Kommune og konsulentvirksomheden Brorson Consult har indgået en aftale om, at der skal kigges nærmere på 51 socialsager. Her har konsulenterne udvalgt 25, hvor de kan se potentiale til at genforhandle.

De tjekker følgende:

• Oplysningsgrad i forhold til borgerens behov

• Kvalitet af opfølgningsmateriale og dokumentation modtaget fra leverandør

• Forhandlingspotentialets beskaffenhed og omfang

• Eventuelle mangler i sagsbehandlingen

De er ansat efter "no cure no pay"-modellen, og de får 15 procent af de besparelser, de kan finde i de 25 sager.

Ankestyrelsen er i øjeblikket igang med at tjekke, hvorvidt det er lovligt for kommuner at bruge konsulenter til at finde besparelser på socialområdet.

Ankestyrelsen kigger nu på, hvorvidt det er lovligt at Assens Kommune har brugt Brorson Consult på socialsager. Foto: Janus Fabricius Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce