Annonce
Odense

Konservative vil bekæmpe utryghed i p-kælder med klassisk musik

Parkeringskælderen under Odeon den tidligere Thomas B. Thriges Gade er plaget af blandt andet efterladenskaber fra narkomaner og af unge, der hænger ud og opfører sig på en måde, der gør nogle brugere utrygge. Foto: Michael Bager
Klassisk musik i højtalerne kan begrænse uønsket ophold i p-kælderen under Thomas B. Thriges Gade, mener Odenses konservative rådmand Søren Windell. Socialrådmand Brian Dybro (SF) afviser idéen.

Tonerne af klassisk musik i en endeløs strøm.

Det, mener den konservative rådmand i Odense Søren Windell, er svaret på de problemer med utryghed og uønsket ophold i den store parkeringskælder under Thomas B. Thriges Gade i centrum af Odense, som nogle brugere har klaget over som beskrevet i Fyens Stiftstidende fredag.

- Lad os gøre som på hovedbanegården i København, siger Søren Windell, der genkender beskrivelsen af de problemer med blandt efterladte kanyler, afføring og tomme dåser og flaske, som p-kælderens brugere beretter om.

- På den ene side (af hovedbanegården, red.) havde man også store problemer med hjemløse, der opholdt sig der. For flere år siden satte man klassisk musik på, og det har forhindret, at folk tager ophold der.

Søren Windell forestiller sig, at der skal afspilles musik i hele kælderen, og han ser gerne, at volumen bliver skruet ekstra op i trappetårnenes opgange.

- Det er mest i opgangene, at problemet er, og sådan har det været fra dag et, siger han.

Annonce

Sagen kort

24 forskellige personer har klaget over utrygge forhold i p-kælderen under den tidligere Thomas B. Thriges Gade, siden p-anlægget åbnede i efteråret 2016.

Det viser aktindsigt, Fyens Stiftstidende har fået hos TBT-kontoret Fra Gade til By.

Klagerne går især på, at misbrugere og udsatte personer bruger kælderen til uønsket ophold og efterlader brugte kanyler, skrald osv. i kælderen og i trappeopgangene. Desuden bruger unge kælderen til at drikke, feste eller hænge ud i grupper, der gør brugerne utrygge.

Stig Langsager, projektchef i Fra Gade til By, afviser, at der er et generelt problem med utryghed i p-kælderen.

SF-rådmand føler sig provokeret

Forslaget om klassisk musik i kælderen som forholdsregel mod socialt udsattes uønskede ophold får dog ikke nogen positiv modtagelse hos SF's rådmand for socialområdet Brian Dybro.

- Jeg kan sgu mærke, jeg bliver sådan lidt provokeret af, at det for de Konservative åbenbart handler om at få fjernet de socialt udsatte, siger han.

Brian Dybro er enig i, at de udsatte ikke skal opholde sig i parkeringskælderen, men han mener i stedet, at vejen frem er dialog med de udsatte om, at de i stedet skal søge hen til de hellesteder, der er indrettet til det. Den dialog vil om lidt kunne forstærkes, når den såkaldte udsatteambassadør, som Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har ansat, bliver sendt på gaden fra 1. juni.

- Vi skal fortsætte arbejdet med den inkluderende by. Samtidig skal vi prøve at forbedre forholdene for de udsatte, siger Brian Dybro.

Søren Windell tror dog ikke på, det vil være tilstrækkeligt.

- Det er at ignorere problemerne at tro, det kan løses ved, at der går en medarbejder rundt. Der skal gøres noget andet. Og musik kunne være en løsning til at starte med, fastholder han.

Borgmester: Vi har værktøjerne

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) siger, han ofte selv har benyttet kælderen.

- Også sammen med min familie, og jeg har aldrig følt, det var utrygt, siger han.

De klager, der er kommet, skal dog tages alvorligt, lyder det fra Rahbæk Juel.

- Man kan ikke komme uden om, at når brugere af kælderen oplever de her problemer, som de beskriver, så skal vi tage det seriøst.

Han mener dog - i tråd med socialrådmand Brian Dybro - at løsningen er mere af det, der allerede bliver gjort. Nemlig dialog med de udsatte og en koordineret indsats mellem myndighederne i regi af samarbejdet, der har fået navnet Den involverende bymidte.

- Vi har værktøjerne i kassen, men vi skal skrue op for indsatsen, siger borgmesteren.

Konservatives forslag om afspilning af klassisk musik er Rahbæk Juel umiddelbart ikke med på.

- Lad os bruge et par af de ting, vi allerede har i værktøjskassen, inden vi giver os i kast med de mere eksotiske forslag, siger han.

Rådmand Søren Windell (K): - Vi har gjort alt for at lave en p-kælder, der er lys og imødekommende. Så skal kælderen jo ikke samtidig være opholdssted for narkomaner. Foto: Michael Bager
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce