Annonce
Odense

Konservative siger klart nej til fjernvarmesalg: - Prisen er latterlig lav

- Et salg af Fjernvarme Fyn vil betyde, at vi ikke længere har indflydelse på varmepriser og den grønne omstilling, og det vil vi ikke være med til, siger Søren Windell (K), der også kalder den budte pris for latterlig lav. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Som de foreløbig eneste byrådspartier har Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti taget endelig stilling til salget af Fjernvarme Fyn. De siger begge et klart nej. - Det her er en skandale, mener Konservative.

Skal Fjernvarme Fyn sælges, bliver det ikke med ja-stemmer fra alle byrådets partier.

Både Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti siger klart nej til at sælge, og Konservatives Søren Windell leverer nejet med en markant kritik:

- Prisen er latterlig lav. Det er næsten et skambud. Det er da en lækkerbisken for Energi Fyn, men taberne er odenseanerne, mener han om købstilbuddet på 900 millioner kroner, hvoraf de 524 millioner vil ende i politikernes hænder til finansiering af en stor renoveringsplan.

Annonce

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, at odenseanernes fjernvarmeselskab, som de har opbygget en kæmpe værdi i gennem mange år, forsvinder som en tyv om natten, fordi der mangler penge i kommunekassen til at renovere de bygninger, budget efter budget har negligeret. Det her er en skandale, og det gør mig rasende. Et salg vil betyde, at vi ikke længere har indflydelse på varmepriser og den grønne omstilling, og det vil vi ikke være med til, understreger Søren Windell.

I købstilbuddet lover Energi Fyn ellers at sikre både konkurrencedygtige priser og den grønne omstilling. Hvorfor er det ikke nok?

- Fordi det er elastik i metermål, siger Windell.

Et kviklån med høj rente

Heller ikke Enhedslisten er fristet af at få 524 millioner kroner på bordet.

- Vi har lige haft generalforsamling i partiet, og der er det besluttet, at vi skal arbejde imod salget af Fjernvarme Fyn og kræve en lokal folkeafstemning, fordi det er så stor en beslutning, fortæller Reza Javid.

- Principielt er vi imod at sælge kritisk infrastruktur, for vi mener, det skal være under politisk kontrol. Og så synes vi ikke, det giver ikke nogen mening at aflevere 40 procent af de 900 millioner til staten. Det svarer til at optage et kviklån med en rente på 40 procent, siger han.


Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, at odenseanernes fjernvarmeselskab forsvinder som en tyv om natten, fordi der mangler penge i kommunekassen til at renovere de bygninger, budget efter budget har negligeret. Det her er en skandale, og det gør mig rasende.

Søren Windell, Det Konservative Folkeparti


Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil ikke svare på, hvor stort et byrådsflertal han vil have for at gennemføre et fjernvarmesalg.

- Jeg vil ikke foregribe de politiske forhandlinger. Nu skal vi først give tid til, at vi de næste tre uger slår ørerne ud og får en oplyst debat med borgerne, fremhæver han.

- Og så synes jeg, det er ærgerligt, at Det Konservative Folkeparti allerede nu melder så bombastisk ud. Det er vigtigt for mig, at vi får den offentlige debat, og det havde jeg egentlig også forstået var vigtigt for Konservative, siger borgmesteren med henvisning til partiets kritik af salgsprocessen som alt for lukket.

Annonce

Ønsker altid mere

Søren Windell kalder prisen for latterlig lav, mens du siger, købstilbuddet er fornuftigt. Hvordan hænger det sammen?

- Der er en grund til, at vi har allieret os med rådgivere, for det er ikke nogen nem opgave at sætte en pris på et fjernvarmeselskab. Jeg stoler på den faglige rådgivning, vi som kommune har fået, og det betyder, det er den rigtige markedspris, mener Peter Rahbæk Juel.

- Men jeg tror da ikke, du kan finde en eneste borgmester, der ikke altid kunne tænke sig lidt flere penge.

Det er Rahbæk Juels ambition, at de politiske forhandlinger om et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn kan afsluttes inden budgetforhandlingerne midt i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce