Annonce
Odense

Konservative langer hårdt ud efter rødt skoleudspil: - Det er en bombe under børnefamilierne

- Vi er ved at tage livet af vores folkeskole, siger Søren Windell (K) om det socialdemokratiske skoleudspil, der blandt andet vil fordele tosprogede elever mere jævnt på byens folkeskoler. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Konservative frygter, at socialdemokratisk skoleudspil om at fordele tosprogede børn mere ligeligt vil tage livet af byens folkeskoler.

Odense: "Bevar de lokale skoler - nej til tvangsfordeling af elever".

Med en ny protestgruppe på Facebook langer Det Konservative Folkeparti hårdt ud efter Socialdemokratiets seneste skoleudspil, der som beskrevet her i avisen blandt andet vil sikre en mere jævn fordeling af tosprogede børn på byens folkeskoler.

- Det er en bombe under børnefamilierne, der ikke længere kan vide sig sikre på, at deres børn kan gå i den lokale folkeskole. Med det her forslag er kursen sat mod at ophæve de nuværende skoledistrikter. Vi er ved at tage livet af vores lokale folkeskole, mener Søren Windell (K).

Annonce

Socialdemokratiet i Odense foreslår blandt andet, at skoler med høje tosprogsprocenter skal have færre elever i hver klasse og have lov til at afvise elever fra andre skoledistrikter. Samtidig skal tosprogede elever fra Vollsmose have frit lejde til at søge om plads på skoler med få tosprogede - også selv om det udløser en ekstra klasse.

- Som det er i dag, er en for stor andel af de tosprogede elever og børn med sociale udfordringer samlet på de samme få skoler, og det går ud over elevernes faglige og sproglige udbytte og skader folkeskolens renommé, lyder det blandt andet i udspillet, der både skal hæve det kommunale karaktergennemsnit og få færre til at vælge folkeskolen fra.

Tim Vermund, socialdemokratisk medlem af Børn- og Ungeudvalget, har understreget, at den mere jævne fordeling skal ske ad frivillighedens vej. Men alligevel er den konservative anklage, at Socialdemokratiet vil bruge tvang.

Søren Windell, hvorfor det, når Tim Vermund netop fremhæver, at de ikke vil tvinge nogen på andre skoler?

-  De har bare andre til at sige det. Det er tydeligt, de har talt med ministeren, og hun er jo med på den her idé, siger han.

Har siddet på hænderne

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) anerkender, at der er brug for flere redskaber til at fordele tosprogede og har blandt andet nævnt, at flere kommuner efterspørger muligheden for at lave skoledistrikter, der ikke er geografisk sammenhængende, men til gengæld repræsenterer en mere blandet elevgruppe.

Og så fremhæver hun den nye politiske aftale om fordeling på landets gymnasier, hvor kommende elever skal søge plads på fire forskellige gymnasier, og en algoritme efterfølgende skal sørge for en blandet elevsammensætning.

- Vores intention er, at vi tager fat i folkeskolen som det næste, har Pernille Rosenkrantz-Theil sagt.

- Og det er da oplagt, at hun vil bruge samme skabelon på folkeskolerne, mener Søren Windell.

Derfor er han bekymret.

- Vi anerkender problemet, men det er ikke noget nyt, at tosprogede er samlet på få skoler. Socialdemokratiet har siddet på hænderne i en hel generation, og så vil de pludselig fjerne skoledistrikterne.

Hvordan vil du selv løse problemet?

- I de områder, hvor mange ressourcestærke familier fravælger folkeskolen, må vi tidligt tage en grundig snak med dem om, hvad der skal til, for at de vælger folkeskolen til. Det kan være mindre klasser eller flere lærere.

- Og i Vollsmose handler det om omdannelsen, og det lange seje træk det er at få flere ejerboliger i området og dermed flere ressourcestærke familier. Vi vil gerne være med til at løse problemet, men det skal være ad frivillighedens vej, understreger Søren Windell.

- Den tager længere tid, men det er den rigtige vej.

Den radikale børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen mener, at fordelingen af tosprogede børn er en af de første opgaver, et nyt Børn- og Ungeudvalg bør tage fat på efter valget.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce