Annonce
Indland

Pape: Venstres U-vending om uddannelsesloft er utroværdig

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Som det eneste regeringsparti vil De Konservative holde fast i uddannelsesloftet. Senest har V skiftet mening.

Uddannelsesloftet er kommet for at blive, hvis det står til De Konservative.

Partiet står dog nu alene med den holdning blandt regeringspartierne.

Liberal Alliance har i et stykke tid ønsket loftet, der begrænser dobbeltuddannelse blandt unge, afskaffet. Og tirsdag meldte Venstre ud, at man også er klar til at fjerne det omdiskuterede loft.

Det skaber stor undren hos De Konservatives formand, justitsminister Søren Pape Poulsen.

Især Venstres holdningsskift kritiserer Pape, da den udmelding kom "lige bum i dag", som han udtrykker det.

- Altså helt ærligt. Jeg synes især med uddannelsesloftet, at det er utroværdigt. Man arbejder for en ting i en valgperiode, og så fordi der er valg, og det er lidt populært, så skifter man fuldstændig synspunkt.

- Alle har ret til at blive klogere, men jeg synes bare, det rokker ved vores troværdighed, siger Pape.

Han mener, at regeringspartierne bør stå sammen og holde fast.

- Vi kunne også sagtens sige en hel masse ting, der nok kunne være populære nogle steder.

- Men et eller andet sted må vi også stå fast på, at når vi har ment noget og forsvaret det, så laver vi det ikke bare om i en valgkamp, fordi det er populært.

- Det synes jeg ærligt talt, er en smule utroværdigt, hvis jeg nu skal være helt ærlig, siger Pape.

Det var i 2016, at loftet blev indført af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Politisk ordfører Mette Abildgaard (K) er på linje med sin formand.

- De Konservative mener det samme om uddannelsesloftet, som vi hele tiden har gjort.

- Nemlig, at det er meget fair, at vi stiller krav om, at man lige anvender den uddannelse, man har taget, i et par år, inden man kaster sig ud i noget på tilsvarende niveau, siger hun.

Dansk Folkeparti er ligeledes parat til at fjerne uddannelsesloftet, hvis der kan findes en fornuftig finansiering. Det siger gruppeformand Peter Skaarup.

- Udgangspunktet er, at vi synes, at det er fornuftigt, hvis det kan lade sig gøre at fjerne uddannelsesloftet, siger han.

Da også Socialdemokratiet gerne ser loftet fjernet, er De Konservative dermed det eneste parti tilbage fra den indgåede aftale, som fortsat ønsker at bevare uddannelsesloftet.

- Først og fremmest er jeg glad. Bedre sent end aldrig. Vi er kun glade for, at Venstre tilslutter sig Socialdemokratiets politik. Vi mangler stadig at se, hvordan de vil betale for det, siger S-ordfører Mattias Tesfaye

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce